Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Τα αεροπλάνα που πετούν με βιομάζα είναι γεγονός

Σε ένα κλάδο, την αεροπορική βιομηχανία, όπου καταβάλλεται μια τεράστια προσπάθεια να είναι όσο περισσότερο αποτελεσματικός γίνεται, οι αλλαγές σε επιμέρους ζητήματα σαν τα καύσιμα είναι λίγες και δεν είναι αρκετά «πράσινες».

Και αυτό πάντως φαίνεται να αλλάζει, έστω και δοκιμαστικά, από μια μάλλον μικρή εταιρεία.

Η Alaska Airlines είναι η πρώτη εταιρεία που πραγματοποίησε εμπορική πτήση με βιοκαύσιμα προερχόμενα από την επεξεργασία ξυλείας από τα δάση στο βορειοδυτικό τμήμα των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το 20% των καυσίμων της πτήσης από το Σιάτλ στην Ουάσινγκτον που έγινε τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου ήταν βιοκαύσιμα.

Πρόκειται για εναλλακτικό καύσιμο φτιαγμένο από κλαδιά και κομμάτια ξύλου τα οποία απομένουν από δάση που προορίζονται για ξυλεία ή από προγράμματα καθαρισμού των υφιστάμενων δασών.

Η εταιρεία, σύμφωνα με το euractiv, είναι ενθουσιασμένη από την προοπτική των εναλλακτικών καυσίμων. 

Ισχυρίζεται ότι μειώνουν κατά 50-80% τις εκπομπές αερίων σε όλο τον κύκλο παραγωγής ως την κατανάλωση σε σχέση με τα «κλασικά» πετρελαϊκά καύσιμα, δηλαδή από την παραγωγή του ξύλου ως την χρήση από το αεροσκάφος, σε σχέση με τον κύκλο άντληση πετρελαίου -παραγωγή κηροζίνης- χρήση στο αεροσκάφος.

Είναι αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας ανάμεσα σε 32 πανεπιστήμια, εταιρεία και κρατικούς φορείς, όπως το υπουργείο Γεωργίας στις ΗΠΑ, το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα, με στόχο καύσιμα πιο φιλικά στο περιβάλλον.

Το πλεονέκτημα από την χρήση των υπολειμμάτων για καύσιμα είναι πολλαπλό κατά την Alaska Airlines. Πρόκειται για υλικό που θα αποτεφρωνόταν, γιατί δεν έχει άλλες χρήσεις ενώ, την ίδια ώρα, η αξιοποίησή του βοηθά στην συντήρηση του δάσους και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας για αυτού του είδους την συντήρηση.

Τον Ιούνιο η εταιρεία είχε δοκιμάσει μείγμα καυσίμων (alcohol-to-jet biofuel) που κατά 20% αποτελούνταν από εναλλακτική -αλλά επίσης βιώσιμη- πηγή. Αλλά δεν είναι η μόνη που κοιτά ενεργά προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Με την χρήση βιοκαυσίμων πειραματίζεται ακόμη η Virgin και η μεταφορική FedEx που διαχειρίζεται έναν τεράστιο στόλο 600 αεροσκαφών. Κινήσεις μικρές ακόμη που προοιωνίζονται όμως ένα πιο «πράσινο» μέλλον. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου