Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Αναζητείται το ΜΜΜ, που θα συνδέσει το Κέντρο Πολιτισμού και όλη τη Λ. Συγγρού

Μετά την συνάντηση πριν από μερικές μέρες που αφορούσε και την πρόσβαση για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο γίνεται επιτακτική η ανάγκη για να αποκτήσει η Λεωφόρος Συγγρού μέσο σταθερής τροχιάς.

Το κακό σε αυτή την ανάγκη είναι ότι ακόμα δεν ξέρουμε, δεν έχουμε αποφασίσει τι θέλουμε να κάνουμε. Μετρό ή Τραμ;

Για την πρόσβαση στο σημείο αλλά και τη γενικότερη κάλυψη της Λεωφόρου Συγγρού έχουν γίνει και προτάσεις και συζητήσεις στο παρελθόν και όπως όλα δείχνουν θα είναι κάτι που θα αφορά έργα μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Ποια είναι όμως η καλύτερη και πιο προσιτή λύση που θα φέρει ένα μέσο σταθερής τροχιάς από το κέντρο της Αθήνας μέχρι το Δέλτα Φαλήρου; 

Στόχος θα πρέπει να είναι να καλυφθεί όλη η Λεωφόρος Συγγρού με τα μεγάλα της hot-spots. Ευγενίδειο, Κέντρο Πολιτισμού Ι.Σ.Νιάρχος, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τα μεγάλα ξενοδοχεία (Metropolitan, Intercontinental κ.α) και την επιχειρηματική στέγη που υπάρχει στην περιοχή.

Μία πρόταση που είχε γίνει στο παρελθόν είναι ένας κλάδος είτε από τη Γραμμή 1 του Μετρό όπου από τα Πετράλωνα μία γραμμή θα κατέληγε στο ΚΠΙΣΝ είτε από τη Γραμμή 2 ένας κλάδος θα πήγαινε σε όλη τη Συγγρού μέχρι το Κέντρο Πολιτισμού.

Στην πρώτη περίπτωση πάλι η γραμμή θα κάλυπτε μικρό μέρος της Συγγρού και δεν θα είχε το ολικό αποτέλεσμα που αναζητείται. Στην δεύτερη περίπτωση αν και είναι η πιο ιδανική χαρακτηρίζεται δύσκολη τεχνικά από στελέχη της Αττικό Μετρό μιας και αμέσως μετά το σταθμό ΣΥΓΓΡΟΥ/ΦΙΞ η σήραγγα κάνει μία μεγάλη στροφή.

Επίσης το θέμα της χρηματοδότησης είναι εξαιρετικά σημαντικό και μιλάμε για ποσά που φτάνουν ή ξεπερνούν τα 400εκ.€ σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, ενώ στην πόλη υπάρχουν άλλες μεγαλύτερες προτεραιότητες, όπως η Γραμμή 4, οι τελευταίες επεκτάσεις της Γραμμής 2 προς Ίλιον και Γλυφάδα, η υπογειοποίηση της Γραμμής 1 στο τμήμα Φάληρο - Πειραιάςκλπ.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή η πιο ρεαλιστική λύση είναι η δρομολόγηση μίας επέκτασης ταχείας γραμμής Τραμ που ξεκινώντας από το σταθμό Συγγρού/Φιξ θα διέτρεχε όλη τη Συγγρού και θα ενωνόταν με την υπάρχουσα γραμμή στο Δέλτα Φαλήρου.

Αυτό θα είχε ένα διπλό αποτέλεσμα. Γρήγορη σύνδεση από το κέντρο μέχρι το Κέντρο Πολιτισμού καθώς η Λεωφόρος Συγγρού δεν έχει φανάρια για να σταματά κάθε τόσο ο συρμός (άρα θα είναι και ταχύ), άμεση σύνδεση και των άλλων σημαντικών σημείων της Λεωφόρου, εντυπωσιακή μείωση χρόνου σύνδεσης του Πειραιά με την Αθήνα με το Τραμ.

Σήμερα η σύνδεση αυτή μέσω Νέου Κόσμου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου διαρκεί περίπου 1 ώρα ενώ με τη γραμμή Τραμ μέσω Συγγρού η χρονοαπόσταση θα πέσει εντυπωσιακά. 

Επίσης το θέμα της χρηματοδότησης θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί πολύ πιο εύκολα με το κόστος (ίσως να μην υπερβαίνει συνολικά τα 50εκ.€) μιας και δεν χρειάζονται σημαντικά έργα και στην υποδομή του δρόμου λόγω πρόσφατης κατασκευής του.

Το βέβαιο είναι πως αυτή η "τρύπα" που υπάρχει στα μέσα σταθερής τροχιάς της Αθήνας, πρέπει να με κάποιο τρόπο να κλείσει μιας και η λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και την παρουσία των υπολοίπων θα χρειαστεί επειγόντως ενίσχυση της συγκοινωνιακής κάλυψης της περιοχής.

Μία γρήγορη - πρόχειρη λύση μέχρι να υλοποιηθεί κάποιο έργο σταθερής τροχιάς είναι η δρομολόγηση ενός shuttle bus από τον σταθμό ΣΥΓΓΡΟΥ-ΦΙΞ που θα έλυνε προσωρινά το πρόβλημα της προσβασιμότητας στα μεγάλα πολιτιστικά σημεία της Συγγρού. 

Ουσιαστικά όμως δεν μιλάμε για μέσο σταθερής τροχιάς και δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η γρήγορη πρόσβαση του. Εδώ μάλιστα θα μπορούσαν να δρομολογηθούν άνετα τα 4 τουριστικά λεωφορεία του ΟΑΣΑ που παραμένουν στα υπόστεγα της εταιρείας, καλύπτοντας την μεγάλη ανάγκη μεταφοράς κατά μήκος της Λ.Συγγρού.

Μετά την εκπληκτική άνοδο της Λ.Συγγρού τα τελευταία 5 χρόνια και την ανάδειξη της σε Λεωφόρο Πολιτισμού, Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας το θέμα της προσβασιμότητας πρόκειται να είναι ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης και όσο πιο σύντομα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η δρομολόγηση τους.


ΠΗΓΗ: Νίκος Καραγιάννης - ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου