Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Ζητούν ακτοπλοϊκή συγκοινωνία στο Ρέθυμνο

Έντονος προβληματισμός κατατίθεται από τον δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργη Μαρινάκη, σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νομού, με την ηπειρωτική Ελλάδα, γεγονός για το οποίο εδώ και χρόνια δεν έχει καταστεί δυνατή η ανεύρεση λύσης.

Ενόψει του νέου ακτοπλοϊκού σχεδιασμού που υπάρχει στο προσκήνιο, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργης Μαρινάκης, «δίδεται η ευκαιρία για μία λύση, η οποία θα βοηθήσει το Ρέθυμνο να έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση, είτε όλο το χρόνο, είτε για μερικούς μήνες που αφορούν στην τουριστική περίοδο».

Είναι αναγκαία η συνεργασία των δύο ακτοπλοϊκών εταιρειών της Κρήτης σε μία περίοδο μάλιστα, που όπως μας ανέφερε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, το Ρέθυμνο αναπτύσσεται συνεχώς, γίνεται ολοένα και πιο πολύ τουριστικός προορισμός, ενώ το νέο Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας -όπως τόνισε- αποτελεί δυνατό ερέθισμα για σοβαρές σκέψεις που να αφορούν την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Ρεθύμνου.

«Οφείλουν οι εταιρείες τα δεδομένα και την πορεία του νομού να την και να τα εκτιμήσουν σωστά, διότι η μέχρι σήμερα τακτική και στάση τους, έχει ως αποτέλεσμα την ομηρία του νομού, στον οποίο διαμένουν και διακινούνται χιλιάδες, τουρίστες, φοιτητές τα μέλη των οικογενειών τους και επισκέπτες, όλοι τους αναγκασμένοι να φτάνουν στο Ρέθυμνο μέσω Ηρακλείου ή Χανίων».

Για τον λόγο αυτό, ο Γιώργης Μαρινάκης ζητάει με επιστολή του, στην οποία αναδεικνύει το πρόβλημα προς τις δύο ναυτιλιακές εταιρίες της Κρήτης ΑΝΕΚ και Μινωϊκές Γραμμές, να εξετάσουν την περίπτωση συνεργασίας μεταξύ τους, ώστε να πάψει ο αποκλεισμός του νομού από την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

«Είναι γεγονός, ότι όλα αυτά τα χρόνια, δεν δόθηκε λύση από τις ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες έχουν «βολευτεί» με τα ήδη δρομολόγια τους, χωρίς όμως να εκτιμούν και σε επιχειρηματικό επίπεδο, πως το Ρέθυμνο είναι πλέον η πόλη παράδειγμα, η πόλη της πολλές βραβεύσεις, η πόλη με τους τουριστικούς προορισμούς, το Αρκάδι και τόσα άλλα τα οποία πρέπει τελικά να τα συμπεριλάβουν σε μία σωστή αξιολόγηση» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της πόλης.

Στο Ρέθυμνο, έχει συσταθεί ομάδα διαχείρισης για την επίλυση του προβλήματος, η οποία σκοπός της είναι να διερευνήσει όλα τα πιθανά σενάρια για να βρεθεί μόνιμη και βιώσιμη λύση σχετικά με την εν λόγω σύνδεση.

Σοβαρή εμπλοκή με το ζήτημα την επιτροπή και την όλη προσπάθεια, έχουν το σύνολο των φορέων, η εκκλησία, πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες, δεδομένης και της ανησυχίας των πολιτών, για το εάν και πότε θα υπάρξει μία λύση.

«Εμείς εξετάζουμε όλους τους τρόπους για να βρεθεί λύση… Δεν τολμώ να μπω σε τεχνικά ζητήματα για το πώς οι δύο εταιρείες του νησιού μας μπορούν να συνεργαστούν. Κατανοώ τα ζητήματα του ανταγωνισμού, όμως, σας αναφέρω ότι εμείς έχουμε υποχρέωση να απευθυνθούμε πρωτίστως στις εταιρείες της Κρήτης.

Αν δεν αξιολογηθεί η πρόταση μας, μετά θα πάμε να μιλήσουμε σε εξωτερικούς εφοπλιστές. Κάνουμε την ύστατη προσπάθεια μας για να βρεθεί μία καθ’ όλα λογική λύση…

Σίγουρα, δε θα κάνουμε απονενοημένα διαβήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε άκαρπες προσπάθειες, κάτι που στο παρελθόν είχε συμβεί στο Ρέθυμνο», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργης Μαρινάκης. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου