Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Θεσ/κη: Ξεκίνησε η εκπαιδευτική καμπάνια «Χρησιμοποιώ το αστικό λεωφορείο… ασφαλώς»

Ξεκίνησε η εκπαιδευτική καμπάνια για την αστική κινητικότητα «Χρησιμοποιώ το αστικό λεωφορείο … ασφαλώς, στο Δήμο Παύλου Μελά», την οποία θα παρακολουθήσουν μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού, σχολικών μονάδων Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας του Δήμου Παύλου Μελά μέχρι τον Ιανουάριο του 2017.

Στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης, δίπλα στη Μονή Λαζαριστών, έκανε την πρώτη στάση του το λεωφορείο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρόμοια εκπαίδευση την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου σε ένα ακόμη σχολείο της Τερψιθέας, το 3ο Δημοτικό Σταυρούπολης.

ΟΑΣΘ και Δήμος Παύλου Μελά είχαν συμφωνήσει το Φεβρουάριο του 2016 για την υλοποίηση του προγράμματος, στη συνάντηση του Αντιδημάρχου με τον Διευθυντή κίνησης του ΟΑΣΘ, Πολιτικό Μηχανικό M.Sc. Δρ Συγκοινωνιολόγο Γεώργιο Σπανό.

«Χρησιμοποιώ το αστικό λεωφορείο … ασφαλώς» 
Πρόκειται για μια καμπάνια ευαισθητοποίησης με θέμα την αστική κινητικότητα η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία και σε άλλους δήμους (Πυλαίας - Χορτιάτη, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Ωραιοκάστρου).

Στη δράση «Χρησιμοποιώ το αστικό λεωφορείο … ασφαλώς», περιλαμβάνονται παρουσιάσεις για τις εξυπηρετήσεις και τον τρόπο χρήσης των Αστικών Μέσων Μεταφοράς, από ειδική ομάδα συγκοινωνιολόγων του ΟΑΣΘ προς τους μαθητές.

Οι εκπαιδευτικές παρουσιάσεις περιλαμβάνουν δύο ενότητες: 
Το θεωρητικό μέρος που πραγματοποιείται μέσα στην τάξη, όπου παρουσιάζονται θέματα που αφορούν: στα Αστικά Μέσα Μεταφοράς, με έμφαση στο Αστικό Λεωφορείο, στην εξέλιξη της Αστικής Συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη, στη λειτουργία της Πολιτιστικής Γραμμής του ΟΑΣΘ με τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της πόλης και στο σύστημα Τηλεματικής του ΟΑΣΘ με ταυτόχρονη επίδειξη της λειτουργίας του. 

Για την πρόκληση ενδιαφέροντος και την κατανόηση του θέματος από τους μικρούς μαθητές μας, χρησιμοποιούνται multimedia εφαρμογές με χρήση διαδικτύου.

Το πρακτικό μέρος, που υλοποιείται μέσα στους αύλειους χώρους των σχολείων, όπου πρωταγωνιστεί ένα σταθμευμένο αστικό λεωφορείο. 

Συγκεκριμένα, πραγματοποιείται επίδειξη του τρόπου χρήσης και συμπεριφοράς των επιβατών μέσα στο Αστικό Λεωφορείο, με αναφορά στην αμφίδρομη σχέση τους με τους εργαζομένους του ΟΑΣΘ (σταθμάρχες, ελεγκτές, οδηγούς).

Τα θέματα που αναπτύσσονται στην εκπαιδευτική καμπάνια αναφέρονται στις ωφέλειες που προκύπτουν από τη χρήση των Αστικών Μέσων Μεταφοράς:
  • Χρησιμότητα της αστικής συγκοινωνίας ως τρόπος μεταφοράς
  • Φιλικότητα προς το περιβάλλον
  • Επίτευξη χρηματικής Οικονομίας
  • Κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση
  • Ασφάλεια των αστικών μεταφορικών μέσων
Η καμπάνια προβλέπει επίσης, περαιτέρω ενεργό συμμετοχή των μαθητών και πέραν της εκπαιδευτικής παρουσίασης, μέσα από ατομικές και ομαδικές δημιουργίες ανά σχολείο, όπως φωτογραφίες, ζωγραφιές, σκίτσα και κείμενα, με θέμα τα «Αστικά Μέσα Μεταφοράς». 

Δείτε τις φωτογραφίες: 

















ΠΗΓΗ: seleo.gr



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου