Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Χρ. Σπίρτζης: Ολοκληρώνονται προσεχώς, τα έργα του μετρό και του τραμ στον Πειραιά:

Σε απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β’ Πειραιά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Δημητρίου Καμμένου, σχετικά με τα έργα τραμ και μετρό στον Πειραιά, ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε μεταξύ άλλων πως στις λεωφόρους που έχουμε σήμερα δεσμεύσεις χώρων, τον Δεκέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, άρα δεν θα έχουμε τόσο βαριές κυκλοφοριακές επιπτώσεις. 

Για το τραμ ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν τα έργα στο πρώτο εξάμηνο του 2017.

Αναλυτικά η απάντηση: 
Αγαπητέ συνάδελφε, όντως τα έργα του μετρό και του τραμ στον Πειραιά και σε άλλες περιοχές έχουν ταλαιπωρήσει πάρα πολύ τους πολίτες, τους επαγγελματίες της περιοχής, έχουν επιβαρύνει την κίνηση και πολλές φορές, όταν γίνονται τέτοιου είδους έργα μέσα στον αστικό ιστό, είναι αναπόφευκτη η ταλαιπωρία.

Όμως, εδώ έχουμε κάποιες καθυστερήσεις από τα προηγούμενα χρόνια, που δεν έχουν να κάνουν με την Υπηρεσία ή με το πώς πήγαινε το έργο. 

Έχουν να κάνουν με τις χρόνιες στρεβλώσεις που έχουμε καταγγείλει και διορθώθηκαν στον προηγούμενο νόμο που ψηφίσαμε για τα δημόσια έργα, όπως είναι, πρώτον, η έλλειψη σοβαρών μελετών, αξιόπιστων μελετών, όπως είναι, δεύτερον, οι διαδικασίες για την Αρχαιολογία και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, όπως είναι διάφορες πρωτοβουλίες που είχε λάβει το Υπουργείο Οικονομικών στις προηγούμενες κυβερνήσεις σε πολλά έργα της χώρας μας -μέσα σ’ αυτά είναι και το Μετρό του Πειραιά- όπου είχαμε επί της ουσίας μη απόδοση του φόρου προστιθέμενης αξίας και επομένως, «κόλλημα» των έργων.

Σας έχω από την Υπηρεσία και από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ μια συγκεκριμένη απάντηση για τα έργα του τραμ και ξεχωριστά για τα έργα του μετρό. 

Θα ήθελα, εάν θέλετε, να τα κωδικοποιήσουμε, αλλά το ζητούμενο για τους πολίτες είναι το εξής: Σε σχέση με τον Πειραιά, στις λεωφόρους που έχουμε σήμερα δεσμεύσεις χώρων, τον Δεκέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, άρα δεν θα έχουμε τόσο βαριές κυκλοφοριακές επιπτώσεις. Έχουν λυθεί τα θεσμικά ζητήματα. 

Υπάρχει μία πολύ στενή συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, άρα έχουμε αποφύγει αυτό που συνέβαινε κατά το παρελθόν κυρίως στα έργα του μετρό και στο τραμ σε σχέση με τη χωροθέτηση πολύ κρίσιμων εγκαταστάσεων, όπως ήταν ο υποσταθμός που έχει μεταφερθεί σαν σχεδιασμός τέσσερις φορές ή η όδευση του τραμ, όπου έχει συμβεί το ίδιο. 

Βέβαια, είχαμε από το παρελθόν πολύ μεγάλη καθυστέρηση και με τις αρχαιολογικές ανασκαφές και τα ευρήματα που βρήκαμε.

Κάνουμε μια προσπάθεια να τελειώσει το έργο του τραμ το πρώτο εξάμηνο του 2017. Θα σας καταθέσω και την απάντηση της ΑΤΤΙΚΟ-ΜΕΤΡΟ.

Όσον αφορά το έργο του μετρό, γνωρίζετε ότι βρέθηκε ένας πολύ μεγάλος αγωγός της ΕΥΔΑΠ, που δεν ήταν στα σχέδια. Ήταν πολύ παλιός αγωγός, δεν δειχνόταν στην πραγματική του θέση, σύμφωνα με τη μελέτη που υπήρχε και επομένως χρειάστηκε να κάνουμε μεταφορά της θέσης όλου του σταθμού. 

Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, θα φέρει κάποια καθυστέρηση στο έργο του μετρό του Πειραιά, που είναι πολύ σημαντική.

Ευχαριστώ πολύ.

• Δευτερολογία Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ

Κύριε συνάδελφε, έχω κωδικοποιήσει ανά σταθμό και ανά διαδικασία τους λόγους καθυστέρησης και θα σας τους παραδώσω.

Έχετε απόλυτο δίκιο για τον σταθμό του Κορυδαλλού, αλλά για να έχουμε και μια αίσθηση, αυτό το πρόβλημα ήταν πρόβλημα καθυστέρησης μετεγκατάστασης εργοταξίου λόγω έλλειψης έγκρισης μελέτης περιβαλλοντολογικών όρων -αυτοί είναι για τη διάθεση των χωμάτων- και λόγω παρουσίας, βεβαίως και κραστικών εγκύλων μέσα στη γη, στο έδαφος έχουμε είκοσι μήνες συνολική καθυστέρηση.

Αυτές οι καθυστερήσεις, που έχουμε βρει στο μετρό του Πειραιά, δεν είναι καθυστερήσεις που είναι λίγες μέρες ή ένας μήνας και όντως κοστίζουν και σε χρόνο και σε χρήμα για το ελληνικό Δημόσιο, αλλά κοστίζουν και σε ταλαιπωρία για τους πολίτες. 

Ένας πάγιος λόγος ήταν αυτό που σας είπα, ότι δεν αποδιδόταν ο ΦΠΑ, σύμφωνα με το ν. 4281/2014, το οποίο θεραπεύτηκε τον Οκτώβριο του 2016 με τροπολογία που κάναμε.

Παρακαλώ κι εγώ από την πλευρά μου να συνεχίσετε να μας ελέγχετε, όχι γιατί αν δεν μας ελέγχετε, δεν έχουμε τη δέουσα επιμέλεια –το ανάποδο θα έλεγα, καταβάλλουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια-, αλλά ο έλεγχος από το Κοινοβούλιο σε τέτοια θέματα φέρνει και μια εγρήγορση και στις υπηρεσίες και στους εποπτευόμενους φορείς. Άρα, θα είναι ακόμη καλύτερο.

Ευχαριστώ πολύ. 

ΠΗΓΗ: zougla.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου