Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Μέτωπο απέναντι στον Σπίρτζη για τον ΟΑΣΘ

Η διαδικασία για την αναζήτηση βιώσιμης λύσης, στο ζήτημα των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, θα μπορούσε να ανοίξει με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Η σχεδιαζόμενη, αρχικά, μεταφορά του χαρτοφυλακίου των Μεταφορών στο υπουργείο Ναυτιλίας θα δημιουργούσε προοπτικές συνεννόησης μεταξύ πολιτείας και ΟΑΣΘ, καθώς θα έβγαινε από το κάδρο ο κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος κατέστη κι αυτός μέρος του προβλήματος, εξαιτίας των πολύ κακών σχέσεών του με τη διοίκηση του Οργανισμού, αλλά και με την ηγεσία του σωματείου εργαζομένων στον ΟΑΣΘ. 

Τελικά, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να του αφαιρέσει το χαρτοφυλάκιο των Δικτύων, για να προικίσει τον Νίκο Παππά κι έτσι του άφησε τον τομέα των Μεταφορών προκειμένου να μην μείνει μόνον με τις Υποδομές. Όμως, η τελική αυτή λύση δυσχεραίνει την προσπάθεια για την ομαλοποίηση στη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

Ανάσα από τα 18 εκατ. 
Απόδειξη, το ψυχροπολεμικό κλίμα το οποίο συντηρεί και μετά τον ανασχηματισμό με δηλώσεις του ο υπουργός Μεταφορών. Χωρίς, την ίδια στιγμή, να παρουσιάζει τις προτάσεις του σχετικά με το μέλλον του ΟΑΣΘ ή όποιου άλλου φορέα θελήσει η κυβέρνηση να αναλάβει το έργο των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών στο νομό Θεσσαλονίκης. 

Ενδεικτικό αυτού του κλίματος είναι το γεγονός, ότι χρειάστηκε να απειλήσουν εκ νέου οι εργαζόμενοι με επίσχεση εργασίας, ώστε να αφυπνιστεί το υπουργείο και να συντάξει την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την καταβολή ποσού 18 εκατ. ευρώ, που οφείλονται στον ΟΑΣΘ από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, από το 13% στο 23% και εντέλει στο 24%. 

Η ΚΥΑ υπογράφηκε μόλις την περασμένη Πέμπτη και τα χρήματα θα δοθούν σε δύο δόσεις. Τα πρώτα 12 εκατ. ευρώ μέσα στην προσεχή εβδομάδα και τα υπόλοιπα 6 μέσα στο 2017. Μέρος των 12 εκατ., περίπου τα μισά, θα δοθούν για την εξόφληση των δύο οφειλόμενων μισθών προς τους εργαζόμενους.

Η απειλή της επίσχεσης προκάλεσε την αντίδραση των φορέων της Θεσσαλονίκης. Με πρωτοβουλία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη έγινε σύσκεψη στο δημαρχείο από την οποία προέκυψε το αίτημα για άμεση συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών, προκειμένου να λυθεί μια και καλή το ζήτημα με τις αστικές συγκοινωνίες. Το θέμα αυτό θα έκλεινε, υποτίθεται, το αργότερο ως το τέλος Οκτωβρίου. 

Τη δέσμευση αυτή είχε αναλάβει στις 25 Αυγούστου ο κ. Σπίρτζης με εκείνη την προσωρινή συμφωνία που είχε συνάψει με ΟΑΣΘ και εργαζόμενους. 

Το τέταρτο σημείο εκείνης της συμφωνίας προέβλεπε ότι θα συγκροτείτο επιτροπή διαλόγου, η οποία θα κατέληγε ως τις 31 Οκτωβρίου σε κοινή πρόταση για το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών στην πόλη. 

Η επιτροπή αυτή δεν συγκροτήθηκε ποτέ. Στο μεταξύ, στο ενδιάμεσο, ο υπουργός με τους χειρισμούς του κατάφερε να φέρει απέναντί του σχεδόν το σύνολο των φορέων της πόλης, αρκετοί από τους οποίους αρχικά ήταν στο πλευρό του.

Οι επιδιώξεις των φορέων 
Η κρίσιμη συνάντηση ορίστηκε για την προσεχή Τετάρτη. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν ο κ. Σπίρτζης, η γενική γραμματέας του υπουργείου κ. Πέτη Πέρκα, ο κ. Μπουτάρης, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (πιθανότατα ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, διαφορετικά θα παραστεί η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου), ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, εκπρόσωποι των φορέων και εκπρόσωποι των εργαζόμενων στον ΟΑΣΘ. 

Σύμφωνα με τον κ. Κυρίζογλου επιδίωξη των εκπροσώπων της Θεσσαλονίκης είναι να τους παρουσιάσει επιτέλους ο κ. Σπίρτζης το σχέδιό του για τον ΟΑΣΘ. «Ο υπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα έλυνε το θέμα ως τις 31 Οκτωβρίου. Φάνηκε ασυνεπής» αναφέρει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, προσθέτοντας ότι «προηγουμένως θα πρέπει να δεσμευτεί ο υπουργός ότι θα διασφαλίσει τη λειτουργία του ΟΑΣΘ μέχρι να εφαρμοστεί το δικό του σχέδιο». 

Επίσης, θα ζητηθούν από τον κ. Σπίρτζη τα πορίσματα των ελέγχων που έχουν γίνει στον ΟΑΣΘ από τους επιθεωρητές του υπουργείου Μεταφορών. «Εμείς έχουμε προτάσεις και θα τις καταθέσουμε μόλις ανοίξει ο διάλογος. Όμως, προηγουμένως ο κ. Σπίρτζης θα πρέπει να παρουσιάσει τις δικές του» υπογραμμίζει ο κ. Κυρίζογλου.

Τέσσερα ζητήματα θα θέσει ο ΟΑΣΘ 
Τέσσερα ζητήματα σκοπεύει να θέσει ο ΟΑΣΘ σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη, στη σύσκεψη με τον κ. Σπίρτζη. 

Το πρώτο αφορά τον ορισμό του ακριβούς χρόνου κατά τον οποίο θα γίνει εντός του 2017 η εκταμίευση των 6 εκατ. από τα συνολικά 18 που δίδονται από την αύξηση του ΦΠΑ. 

Το δεύτερο έχει να κάνει με τις συνεχιζόμενες εκκρεμότητες τις οποίες έχει ο ΟΑΣΘ με τα υπουργεία Εργασίας και Παιδείας. Από τα δύο αυτά υπουργεία ο Οργανισμός διεκδικεί περί τα 40 εκατ. ευρώ για τη διετία 2015-2016. 

Η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να δώσει 6 εκατ. μόνον για το 2016 γεγονός που σημαίνει ότι αυτή η διαφορά θα λυθεί με παραπομπή της στη διαιτησία.

Το τρίτο ζήτημα έχει να κάνει με την απώλεια εσόδων για τα έτη 2016 και 2017 λόγω της αύξηση του ΦΠΑ η οποία δεν ενσωματώθηκε στην τιμή του εισιτηρίου. «Το υπουργείο θα πρέπει να μας πει εάν θα απορροφήσει εκείνο την αύξηση του ΦΠΑ ή θα τη βάλει στο εισιτήριο αυξάνοντας έτσι την τιμή του» αναφέρει ο κ. Στεφανίδης.

Το τέταρτο ζήτημα αφορά τις προτάσεις του ΟΑΣΘ για την οριστική λύση του προβλήματος. Σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη ο Οργανισμός έχει επεξεργαστεί προτάσεις και είναι έτοιμος να τις καταθέσει στο διάλογο για το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών. 

Σε αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: 
  • εξορθολογισμός των δρομολογίων, 
  • μείωση του λειτουργικού κόστους μέσω της περικοπής μερίσματος προς τους μετόχους, αλλά και επανεξέτασης των αμοιβών του προσωπικού, 
  • αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής (τριζωνικό εισιτήριο, αύξηση της τιμής των καρτών απεριορίστων διαδρομών) κ.ο.κ. 
ΠΗΓΗ: makthes.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου