Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016

Χρ. Σπίρτζης: Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης των Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας

Συνέντευξης εφ' όλης της ύλης, παραχώρησε ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστος Σπίρτζης στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Δείτε το απόσπασμα που αναφέρεται στις Συγκοινωνίες της Αθήνας και τα σχέδια του Υπουργείου

ΟΑΣΑ - ΟΣΥ - ΣΤΑΣΥ:
ΕΡΩΤΗΣΗ: 
Κύριε υπουργέ, ας πάμε στο άλλο βασικό θέμα, τις αστικές συγκοινωνίες που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του πολίτη. Το τελευταίο διάστημα έχουμε συνεχείς καταγγελίες από εργαζόμενους για «κατάρρευση των αστικών συγκοινωνιών». Το σχόλιο σας; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε ποιους εργαζόμενους αναφέρεστε; 
Φαντάζομαι στους κατ´ επάγγελμα λασπολόγους, υποψήφιους με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που πριν λίγους μήνες κατήγγειλαν ότι δεν υπάρχουν ανταλλακτικά. 

Στη συνέχεια ότι δεν θα πληρωθούν οι μισθοί. Στη συνέχεια ότι ιδιωτικοποιούνται. Οι στρατοί του παλαιοκομματισμού στον χώρο των αστικών συγκοινωνιών είναι γνωστοί. Άλλωστε είναι από τους ελάχιστους εργασιακούς χώρους, αν όχι ο μοναδικός, που επισκέφτηκαν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά. 

 Η πλειοψηφία των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες δίνει καθημερινή μάχη, για να υπάρχουν αστικές συγκοινωνίες και για να ξεφύγει από τις ομάδες που τον καταπίεζαν πολλά χρόνια. 

Οι αστικές συγκοινωνίες έχουν πολλά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι τα τεράστια χρέη που άφησαν οι διοικήσεις της ΝΔ και της ΔΗΣΥΜ. Κύριο, όμως, πρόβλημα είναι οι νοοτροπίες παρακμής, παραγοντισμού και αδιαφάνειας στον χώρο των αστικών συγκοινωνιών. 

Έχουμε αποκαλύψει κυκλώματα κλοπής εισιτηρίων και χρημάτων και η διερεύνηση συνεχίζεται, έχουμε ξεκινήσει έρευνα πλαστών πιστοποιητικών που είχαν χαθεί δήθεν οι υπηρεσιακοί Φάκελοι τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε διαπιστώσει διαδικασίες που ακυρώθηκαν, για να διευκολύνονται οι αδιαφανείς ενέργειες. 

Προσπαθούμε μέσα σε αυτή τη συγκυρία να αλλάξουμε τις αστικές συγκοινωνίες και να δώσουμε οριστικό τέλος στις στρεβλώσεις που μας κληρονόμησε η ΝΔ και η ΔΗΣΥΜ. 
  1. Να ολοκληρώσουμε το έργο της τηλεματικής και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Στόχος η δίκαιη τιμολογιακή πολιτική ανάλογα με το μήκος της μετακίνησης και η άσκηση κοινωνικών πολιτικών σε ομάδες που έχουν ανάγκη. 
  2. Να βρούμε χρήματα για την ανανέωση του στόλου, μιας και ο προγραμματισμός της κυβέρνησης Σαμαρά δεν πρόβλεψε ούτε ένα ευρώ για αυτή τη δράση στο νέο ΕΣΠΑ. 
  3. Να αλλάξουμε τη λογική των αστικών συγκοινωνιών επιχειρώντας τη μεταφορά των πολιτών από τις γειτονιές της Αθήνας στους πλησιέστερους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ και των μέσων σταθερής τροχιάς. 
  4. Να αλλάξουμε τη μουντή εικόνα των αστικών συγκοινωνιών με πολιτιστικές δράσεις στους σταθμούς του Μετρό και στις αστικές συγκοινωνίες. 
  5. Να κάνουμε παραγωγικές τις ώρες μετακίνησης με την ύπαρξη ασύρματων δικτύων επικοινωνίας στους σταθμούς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. 
Για όλα αυτά θα έχουμε αντιδράσεις. Είναι βέβαιο. Κάποιοι ξεβολεύονται από τη συνδιοίκηση του Μαυρογιαλούρου, τις κακές υπηρεσίες προς τον πολίτη και τα τεράστια ελλείμματα που οδήγησαν σε συρρίκνωση το μεταφορικό έργο και την ποιότητα του. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ καταγράφονται οικονομικά ελλείμματα στις συγκοινωνίες Αθηνών. 

Η λαθρεπιβίβαση και τα χρέη των υπουργείων και δημόσιων φορέων είναι από τις βασικές αιτίες διόγκωσης των ελλειμμάτων. Τι προτίθεστε να κάνετε; Υπάρχει σχέδιο εξυγίανσης των αστικών συγκοινωνιών; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτά που αναφέρετε τα βρήκαμε. Η λαθρεπιβίβαση θα αντιμετωπισθεί με το ηλεκτρονικό εισιτήριο και με ελέγχους που θα σέβονται τον πολίτη και όχι με κεφαλοκηνυγούς, ταυτόχρονα με την ύπαρξη κοινωνικών πολιτικών για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το εισιτήριο. 

Η πολιτική μας για δωρεάν μεταφορά των ανέργων και των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων είναι η βάση για την αντιμετώπιση της λαθρεπιβίβασης για αυτούς που μπορούν να πληρώσουν και δεν πληρώνουν, όπως γενικότερα είχε προβλέψει η ΝΔ και οι συνοδοιπόροι της. 

Ο νόμος που πέρασε από τη Βουλή έχει ένα συγκεκριμένο δεσμευτικό πλάνο για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών και τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Μέσα σε αυτά είναι και οι συμβάσεις των δημόσιων Φορέων με τον ΟΑΣΑ, υποχρεωτικά. 

Πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε όλοι ότι σε όλο τον κόσμο οι αστικές συγκοινωνίες επιδοτούνται. Ο στόχος μας δεν είναι να γίνουν κερδοφόρες επιβάλλοντας μεγάλη τιμή εισιτηρίου, αλλά να μεγιστοποιήσουν το ποιοτικό μεταφορικό έργο, να γίνουν ελκυστικές σε περισσότερους πολίτες, ώστε να μπορούν να ασκούν κοινωνικό έργο στους αδύναμους συμπολίτες μας. 

Ταυτόχρονα να συμβάλλουν στην πολιτική μείωσης των ρύπων και βελτίωσης της καθημερινότητας μας, της ποιότητας ζωής των πολιτών και του αστικού περιβάλλοντος.


Επεκτάσεις γραμμών Μετρό και Τραμ:
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τις νέες επεκτάσεις του μετρό στην Αθήνα αλλά και του τραμ;  

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα έργα του Μετρό και του Τραμ, δυστυχώς, βρέθηκαν κολλημένα και με πολλά προβλήματα. Δώσαμε προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των έργων που θα ελευθερώσουν δρόμους και δημόσιους χώρους, ώστε να ελαχιστοποιηθούν, όσο πιο σύντομα είναι εφικτό, οι επιπτώσεις 

Προσανατολιζόμαστε στη λειτουργία των επεκτάσεων συντομότερα χωρίς τη λειτουργία κάποιων ενδιάμεσων σταθμών που έχουν σοβαρά τεχνικά προβλήματα και θα καθυστερήσουν. 

Το κύριο μέλημα μας είναι η δημοπράτηση νέων επεκτάσεων και νέων γραμμών του Μετρό και του τραμ, ώστε να αποκτήσουν η Αθήνα και ο Πειραιάς ένα πλήρες δίκτυο. Η πρώτη διαγωνιστική διαδικασία θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους και θα είναι το πρώτο τμήμα της γραμμής 4. 

Πιστεύουμε ότι μέσα στο 2017 θα δημοπρατήσουμε το υπόλοιπο της γραμμής 4, την επέκταση του Μετρό στη Δυτική Αθήνα και την επέκταση του Τραμ στους αδικημένους από υποδομές δήμους και γειτονιές του Πειραιά.


Μεταφορά του ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Η μεταφορά των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα εντάχθηκε στο πακέτο Γιούνγκερ. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου;  

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαστε σε διαδικασία τελικών διαπραγματεύσεων τόσο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όσο και με ιδιώτες επενδυτές. Σύντομα θα μπορέσει το έργο να μπει στην τελική ευθεία για τη διαγωνιστική διαδικασία. 

Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι η μεταφορά των ΚΤΕΛ ως αυτοτελές έργο αλλά η συνολική αναβάθμιση και τα απαραίτητα έργα για την ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα και της Δυτικής Αθήνας.


Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων:
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Κύριε υπουργέ, στο νέο Υπερταμείο των Αποκρατικοποιήσεων μεταβιβάστηκαν αρκετές ΔΕΚΟ, όπως ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, Αττικό Μετρό κ.λ.π. Ιδιωτικοποιούνται ναι ή όχι; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΟΧΙ. Το έχουμε πει χίλιες φορές. Αν ήταν για ιδιωτικοποίηση θα εντάσσονταν στο ΤΑΙΠΕΔ. Ας σταματήσουν οι υπέρμαχοι των ιδιωτικοποιήσεων της μιας δραχμής να σπεκουλάρουν. 

Ότι ιδιωτικοποιείται είναι στο ΤΑΙΠΕΔ, με δική τους ευθύνη και με δεσμεύσεις που ανέλαβαν εκείνοι για τη χώρα, όταν κυβερνούσαν. 

ΠΗΓΗ: yme.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER