Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Κατάρρευση... μετά μουσικής στις αστικές συγκοινωνίες

Ποικίλες αντιδράσεις και ερωτήματα έχει προκαλέσει η απόφαση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ) να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη υπηρεσιών μουσικής επιμέλειας για διάστημα τριών μηνών έναντι μικτής αμοιβής 3.900 ευρώ.

Παρότι στο πλαίσιο της κοινωνικής αποστολής του ΟΑΣΑ, όπως σημειώνει ο οργανισμός σε απάντησή του, εντάσσεται η οργάνωση μουσικών εκδηλώσεων και η αναπαραγωγή αρχείων μουσικής στα αστικά μέσα μεταφοράς, η κομματικοποίηση της εν λόγω τοποθέτησης και τα ερωτήματα για την επάρκεια των προσόντων του "αναδόχου", δημιουργούν ζήτημα.

Όλα αυτά όταν οι αστικές συγκοινωνίες έχουν καταρρεύσει. Το οκτάμηνο σε λεωφορεία και τρόλλεϋ τα έσοδα μειώθηκαν κατά 10 εκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστον 400 λεωφορεία δεν έχουν λάστιχα, οκτώ στους δέκα επιβάτες δεν ακυρώνουν εισιτήριο, ενώ αγνοείται εάν οι ρίζες του κυκλώματος των πλαστών εισιτηρίων έχουν ξεριζωθεί.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες των αστικών συγκοινωνιών, η μουσική επιμέλεια στο μετρό έχει συνδεθεί με εγνωσμένου κύρους Έλληνες καλλιτέχνες, όπως οι μουσικοσυνθέτες Νότης Μαυρουδής και Μάριος Ν. Στρόφαλης.

Ταυτόχρονα, το ερώτημα που θέτουν όσοι γνωρίζουν είναι γιατί δεν υιοθετήθηκε η -ανύπαρκτου κόστους- εναλλακτική της συνεργασίας με κάποιο από τα μουσικά ραδιόφωνα του ομίλου ΕΡΤ, ο οποίος "επιδοτείται" μέσω του ανταποδοτικού τέλους.

Προς την κατεύθυνση αυτή, θα μπορούσε να έχει διερευνηθεί το ενδεχόμενο της εθελοντικής παροχής υπηρεσιών μουσικής επιμέλειας, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για μία οκταώρου διάρκειας απασχόληση. 

Εξάλλου, η ΣΤΑΣΥ (τραμ, μετρό, ΗΣΑΠ) έχει στο παρελθόν διοργανώσει, επιτυχώς, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, με άλλα λόγια θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην μουσική επιμέλεια στις αστικές συγκοινωνίες, όπως αναφέρουν όσοι γνωρίζουν.

Κομματικοποίηση 
Για τους λόγους αυτούς, δεν είναι λίγοι όσοι σπεύδουν να κατηγορήσουν τον εποπτευόμενο από τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη ΟΑΣΑ για κομματικοποίηση: η νέα μουσική επιμελήτρια του ΟΑΣΑ υπήρξε το 2014 υποψήφια δημοτική σύμβουλος της Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Πολιτών "Πεντέλη εν δράσει" που είχε τη στήριξη της οργάνωσης μελών Πεντέλης.

Ακόμη τον Ιούλιο του 2015 αποτέλεσε έναν από τους 800 συντάκτες - πρώην μέλη της οργάνωσης "Ρήγας Φεραίος" κειμένου με το οποίο δηλωνόταν ότι "παραμένουν στον αγώνα για την ανατροπή κάθε εκμεταλλευτικού συστήματος, στον αγώνα για χειραφέτηση και κοινωνική απελευθέρωση”.

Μία έρευνα στο προφίλ μέσων κοινωνικής δικτύωσης της μουσικής επιμελήτριας του ΟΑΣΑ φανερώνει ότι πρωταγωνιστικό, εάν όχι μοναδικό ρόλο έχουν αναρτήσεις πολιτικού χαρακτήρα (π.χ. "αυτοί ψηφίζουν #ΝΑΙ. Κάντε, ό,τι καταλαβαίνετε", "Ο ελληνικός λαός μετά από 5 χρόνια μνημόνιο, έχει κλείσει μια και καλή τους λογαριασμούς του με το φόβο") και όχι αναρτήσεις που σχετίζονται με την τέχνη και την μουσική.

Επίσης, στο 68 λέξεων βιογραφικό της ως υποψήφιας δημοτική συμβούλου, σημειώνεται: "Είμαι καθηγήτρια πιάνου - παιδαγωγός. Διδάσκω σε ωδεία της Αττικής από το 1985 και από το 2003 στο Πνευματικό κέντρο Πεντέλης στο μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας".

Εκτός όμως, από το κόστος και τα ερωτήματα για το εάν τηρήθηκε η αξιοκρατία, δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί ότι η συγκεκριμένη ανάθεση επηρεάζει, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, την αισθητική τουλάχιστον 1 εκατομμυρίων επιβατών που χρησιμοποιούν, καθημερινά, τις αστικές συγκοινωνίες. 

ΠΗΓΗ: capital.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου