Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Κυψέλες καυσίμων για οικολογικά επιβατηγά πλοία

Αν και η πρόταση για μικρά οικολογικά επιβατηγά πλοία με μηδενικές εκπομπές ρύπων ήδη ως ένα βαθμό λειτουργεί μόλις πρόσφατα πήρε συγκεκριμένη μορφή και σαφή προοπτική για το μέλλον βασιζόμενη στις κυψέλες καυσίμων και την ηλεκτροκίνηση.

Και μια τέτοια εξέλιξη βέβαια φέρνει στο μυαλό μια εικόνα, που θα έπρεπε να ανήκει στο παρελθόν, καθώς αντικρίζουμε καθημερινά στα λιμάνια τα πλοία να ρυπαίνουν συνεχώς την ατμόσφαιρα. 

Η αδήριτη ανάγκη λοιπόν για την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη και ευρύτερη μείωση της εκπομπής ρύπων από την καύση ορυκτών καυσίμων αναγκαστικά πλέον συμπεριέλαβε και τα πλοία.

Και όπως ήδη αποδείχθηκε σε μελέτη σκοπιμότητας που εκπονήθηκε από το αμερικανικό εθνικό εργαστήριο Sandia είναι εφικτό χάρις στην νέα τεχνολογία να κατασκευασθεί επιβατηγό πλοίο με σημαντική μεταφορική ικανότητα και μηδενικούς ρύπους βασιζόμενο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η χρηματοδότηση της μελέτης έγινε από τη ναυτική διοίκηση του αμερικανικού υπουργείου μεταφορών με επικεφαλής το εργαστήριο Sandia και συμμετοχή αρμόδιων φορέων.

Αν και στις ΗΠΑ λειτουργούν κανονιστικές διατάξεις οι οποίες κατά περιπτώσεις θέτουν αυστηρούς ορούς και προϋποθέσεις από την ειδησεογραφία προκύπτει ότι η πρόταση του αμερικανικού εργαστηρίου φαίνεται να είναι εφικτή επομένως μπορεί να αναπτυχθεί έστω κλιμακωτά. Μάλιστα θεωρείται πρακτικό η αρχή να γίνει από το Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.

Ενδεικτικό της εξέλιξης είναι πως όταν πριν από δυο χρόνια οι ερευνητές του εργαστηρίου Joe Pratt και Lennie Kleban ξεκίνησαν να απαντήσουν στο ερώτημα σχετικά με τη δυνατότητα που προσφέρει η σημερινή τεχνολογία για την κατασκευή υψηλής ταχύτητας φέρι μπόουτ δεν υπήρχαν σαφείς απαντήσεις. Σήμερα ο κύκλος μάλλον κλείνει με πρωταγωνιστή τις φημισμένες κυψέλες καυσίμων.

Ενδεικτικό για την αποτελεσματικότητα τους είναι ότι η αρχή έγινε από το πλέον ρυπαντικό μέσο της τεχνολογίας, τους κινητήρες εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιούνται κυρίως στα αυτοκίνητα. Σήμερα οι κυωέλες αξιοποιούνται με επιτυχία για να κινούνται οχήματα, μοτοσυκλέτες, βάρκες ακόμη και υποβρύχια.

Κατά το δυνατόν απλουστευμένα μια κυψέλη καυσίμου είναι συσκευή που μετατρέπει την χημική ενέργεια από ένα καύσιμο σε ηλεκτρισμό. Μοναδική προϋπόθεση για να λειτουργεί είναι να ανατροφοδοτείται με αυτό το καύσιμο. 

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ομάδα κυψελών στις οποίες αυτό που διαφοροποιείται είναι ο τύπος του ηλεκτρολύτη όμως το αποτέλεσμα της λειτουργίας τους παραμένει κοινό.

Όπως ήδη έχει αναφερθεί η τεχνολογία επέτρεψε την κατασκευή μικρού μεγέθους επιβατηγών πλοίων που χρησιμοποιούνται μόνον σε τοπική κλίμακα για τουρισμό, σε λίμνες και ποτάμια. 

Όμως ποτέ πριν δεν τέθηκε θέμα κατασκευής μεγαλύτερου σκάφους τέτοιας τεχνολογίας γεγονός που αποτελεί τομή κατ' αρχήν για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και γενικότερα για την ναυσιπλοϊα.

Αυτό που προτείνεται σήμερα είναι επιβατηγά είναι πλοία χωρητικότητας έως 150 επιβάτες τα οποία θα ταξιδεύουν με ταχύτητα 50 μιλίων την ώρα και με μέγιστη ταχύτητα περίπου 39 μίλια την ώρα, τουλάχιστον για το 60% του ταξιδιού. Αναλόγως των δρομολογίων μπορεί να ανεφοδιάζονται κάποια στιγμή μέσα στην ήμερα.

Δύο από τα βασικά προβλήματα που έπρεπε να επιλυθούν ήταν το γεγονός ότι οι κυψέλες καυσίμου είναι βαρύτερες από τα πετρελαιομηχανές στην περίπτωση άμεσης σύγκρισης ως προς την παραγωγή ίσης ισχύος. 

Επίσης τίθεται και το ζήτημα της ασφάλειας των επιβατών επομένως και του χώρου στο πλοίο που θα τοποθετηθούν οι κυψέλες καυσίμου. Και στις δυο περιπτώσεις θεωρείται ότι υπάρχει η κατάλληλη λύση.

Ως προς το κόστος θεωρείται δεδομένο ότι τα νέα πλοία θα κοστίζουν το διπλάσιο συγκριτικά με τα παλαιού τύπου πετρελαιοκίνητα πλοία. Ωστόσο συνήθως έτσι συμβαίνει κατά την μαζική μετάβαση από μια παλαιά τεχνολογία σε μια νέα μέχρι να υπάρξει, μέσω της ζήτησης επομένως και του κόστους παραγωγής, εξομάλυνση στην αγορά.

Κατά συνέπεια δεν μπορεί να μιλήσει κανείς αυτή τη στιγμή για οικονομική ισοτιμία. Υπάρχει πάντως η ελπίδα ότι η μαζική πώληση αυτοκινήτων που τροφοδοτούνται από κυψέλες καυσίμων θα ρίξει γενικότερα τις τιμές επομένως θα καταστούν πιο προσιτές σε ευρεία κλίμακα εφαρμογών.

Άλλωστε επειδή η τεχνολογία αναπτύσσεται συνεχώς το αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι αυξάνεται και ο μέγιστος αριθμός χιλιομέτρων που μπορούν να διανύσουν. 

Επομένως τίποτε δεν αποκλείει κάτι ανάλογο να συμβεί και στα πλοία με κυψέλες καυσίμων τα οποία με την πάροδο του χρόνου θα κάνουν ολοένα και μακρύτερα ταξίδια. 

ΠΗΓΗ: efsyn.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου