Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Η Ελλάδα παρουσίασε το αυτοματοποιημένο λεωφορείο των Τρικάλων στο 6ο Διεθνές Συνέδριο για την Οδική Ασφάλεια

Η υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Χρυσοβελώνη εκπροσώπησε την Ελλάδα, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο 6ο Διεθνές Συνέδριο για την Οδική Ασφάλεια, ύστερα από πρόσκληση της Προέδρου της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών, κ. Valentina Matvienko.

Το εν λόγω συνέδριο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες συναντήσεις της διεθνούς κοινότητας για θέματα Οδικής Ασφάλειας για την Ασφάλεια της Ζωής. 

H υφυπουργός συμμετείχε στο στρογγυλό τραπέζι 2 (roundtable 2), με θέμα τη χρησιμότητα των νέων τεχνολογιών στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, η Υφυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ευφυή συστήματα μεταφοράς, με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα την περίπτωση της πόλης των Τρικάλων, στην οποία, για πρώτη φορά, αναπτύχθηκε σύστημα αυτοματοποιημενης οδήγησης, χωρίς οδηγό σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας.

Επιπρόσθετα, παρουσίασε την τελευταία μέρα στην Ολομέλεια του Συνεδρίου τις θέσεις της χώρας στην Οδική Ασφάλεια και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν τα συναρμόδια υπουργεία για την επίτευξη του σκοπού της.

Αναφέρθηκε σε όλα τα επιτυχημένα έργα που έχουν γίνει ή που βρίσκονται σε επεξεργασία στον τομέα αυτό, όπως το e-call, το e-drive academy και το citymobil2.

Στα πλαίσια της επίσκεψης της, η Υφυπουργός είχε τριμερή συνάντηση με τον Ρώσο και τον Πολωνό ομόλογό της κ. Nikolai Asaul και Jerzy Schmidt αντίστοιχα, με τους οποίους συζητήθηκαν εκτενώς θέματα για την Οδική Ασφάλεια.

Κατά την τελευταία ημέρα επίσκεψής της η Υφυπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Μαρίνα Χρυσοβελώνη πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Ρώσο ομολογο της κ. Asaul, κατά την οποία συζητήθηκαν εκτενέστερα οι τομείς συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα των μεταφορών.

Στον τομέα των Μεταφορών η κα Χρυσοβελώνη αναφέρθηκε στα ITS , στο πιλοτικό πρόγραμμα στα Τρίκαλα και νομοθετικό πλαίσιο (μοναδικό στον κόσμο) που αφορά στην οδήγηση χωρίς οδηγό σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας, καθώς και στην τηλεματική στα λεωφορεία και το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Παράλληλα γνωστοποίησε στον Ρώσο ομόλογό της ότι η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να παρέχει στην Ρωσία οποιαδήποτε τεχνογνωσία σχετικά με τα συγκεκριμένα θέματα.

Ακόμη, η Υφυπουργός γνωστοποίησε την στόχευση της Ελλάδας για την ανάπτυξη διατροπικών δικτύων μεταφοράς, σε συνδυασμό με την δημιουργία τριών βασικών logistics hubs. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τo hub της Αλεξανδρούπολης, καθώς και οι συνδέσεις (σιδηρόδρομος-δρόμος), είναι σε φάση υψηλής ωριμότητας με χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ.

Τέλος, σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές, αλλά η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην προσέλκυση ενδιαφέροντος, ενώ σε ότι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, έκανε ειδική αναφορά στο λιμάνι του Βόλου.

Από την πλευρά του ο Ρώσος Υπουργός Μεταφορών κ. Asaul τοποθετήθηκε χαιρετίζοντας την επίσκεψη της Ελληνικής αντιπροσωπίας, η οποία προωθεί την ανταλλαγή απόψεων και την ανεύρεση πεδίων συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

Τόνισε το καλό επίπεδο που βρίσκονται οι δύο χώρες στο ζήτημα της οδικής ασφάλειας, εντούτοις υποστήριξε ότι είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμη.

Αναφερόμενος στα e-trikala σημείωσε την σημασία που η τεχνογνωσία των Ελλήνων στο νομικό πλαίσιο για να υπάρξουν και στην Ρωσία κάποια στιγμή λεωφορεία χωρίς οδηγό.

Γενικότερα, ο Ρώσος Υπουργός έδωσε έμφαση στο επωφελές της δημιουργίας συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας σε όλους τους τομείς υποδομών και της μεταφοράς, ενώ επιβεβαίωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για τους τομείς αυτούς στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου