Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Το 2020 το μετρό στον Πειραιά

Η πλατεία Κοραή, στο κέντρο του Πειραιά, ετοιμάζεται για τον σταθμό του μετρό
Τέλος στην κυκλοφοριακή επιβάρυνση του Πειραιά τους δύο πρώτους μήνες του 2017 στοχεύει να βάλει η Αττικό Μετρό. Ξεκινώντας τμηματικά πριν από τα Χριστούγεννα, θα αποδώσει στην κυκλοφορία, εφόσον δεν προκύψουν νέες «εκπλήξεις», το σύνολο των δρόμων όπου σήμερα ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των έργων του τραμ.

Η λειτουργία της επέκτασης του τραμ από το ΣΕΦ ως το λιμάνι προς το τέλος του 2017, αλλά και η ολοκλήρωση της επέκτασης του μετρό, που ρεαλιστικά τοποθετείται πια το 2020, θα αποφορτίσουν μια περιοχή εξαιρετικά επιβαρημένη κυκλοφοριακά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη βρισκόμαστε στα τρία χρόνια από την έναρξη των εργασιών του τραμ, ενώ ο συμβατικός ορίζοντας ολοκλήρωσης ήταν οι 25 μήνες.

Τραμ ως το Κερατσίνι 
Η συμπλήρωση όμως του συγκοινωνιακού χάρτη της πόλης είναι ήδη στα σκαριά. Η μελέτη για την επέκταση του τροχιόδρομου στο Κερατσίνι έχει ξεκινήσει, χωρίς να έχει φυσικά ωριμάσει. Φαίνεται πάντως ότι ο σχεδιασμός θα πατήσει επάνω στη διαδρομή που έκανε το τραμ του Περάματος, η κυκλοφορία του οποίου σταμάτησε επίσημα τον Μάρτιο του 1977, σφραγίζοντας την πρώτη περίοδο του τραμ για την πρωτεύουσα. 

Αν και η πιθανότητα τα μηχανήματα να «σκοντάψουν» σε αρχαία είναι πάντα υπαρκτή, σήμερα τα μεγάλα προβλήματα για τις εργασίες στον Πειραιά έχουν ξεπεραστεί. 

Η προ ολίγων ημερών υπογραφή της απόφασης τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων για τη μετεγκατάσταση του μηχανήματος TBM από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνο Σκουρλέτη επιτρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα τμηματικής παράδοσης και λειτουργίας του έργου, όπως επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό κ.Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

Δύο ταχυτήτων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή τη στιγμή το έργο, καθώς οι τρεις πρώτοι σταθμοί (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια) παρουσιάζουν σημαντική πρόοδο. Οι μεγάλες δυσκολίες παραμένουν στον σταθμό του Πειραιά, αν και μετά την αλλαγή του σχεδιασμού και τη μετατόπιση του σταθμού που «σκόνταψε» αρχικά σε υπόγειο αγωγό της ΕΥΔΑΠ, οι εργασίες προχωρούν ικανοποιητικά.

Με το βλέμμα στη Γραμμή 4 
Προκειμένου αντίστοιχες αστοχίες να αποφευχθούν στην κατασκευή της Γραμμής 4 του μετρό, οι απαλλοτριώσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την υπογραφή της σύμβασης. 

Εάν επιβεβαιωθεί ο σχεδιασμός της Αττικό Μετρό, στις αρχές του 2017 θα γίνει η δημοπράτηση του έργου. Προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση της νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μετά την προσθήκη του τμήματος Ευαγγελισμός - Γουδή. 

 Στα δύο χρόνια που χρειάζονται συνήθως ως την τελική ανάθεση, θα πρέπει να έχει γίνει και ολοκληρωμένη αρχαιολογική μελέτη, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έθεσε ο νέος νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις. 

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, υπάρχει σκέψη αυτές οι εργασίες να αποτελέσουν μέρος αυτόνομου διαγωνισμού (πριν από την κύρια δημοπρασία) ως πρόδρομες εργασίες.

Δεδομένου ότι οι διαθέσιμοι πόροι του ΕΣΠΑ δεσμεύονται για τη Γραμμή 4, περί τα 400 εκατ., ο σχεδιασμός για τη δεύτερη κατασκευαστική φάση θα πρέπει να σχεδιαστεί διαφορετικά, για παράδειγμα ως σύμπραξη με ιδιώτη. Τίθεται βέβαια το ερώτημα πώς θα γίνουν ελκυστικές οι δημόσιες συγκοινωνίες, που είναι πάντα επιδοτούμενες, για τους επενδυτές.

Τέλη χρήσης 
Μέχρι σήμερα δεν εισπράττονται τέλη χρήσης του δικτύου από τη ΣΤΑΣΥ, καθώς όταν οι ΑΜΕΛ και Αττικό Μετρό διαχωρίστηκαν πλήρως, δεν καθορίστηκε ο τρόπος υπολογισμού και είσπραξης των τελών. 

Όπως σχολιάζει ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό μιλώντας στο «Βήμα», αυτό αφέθηκε σε συμφωνία μεταξύ των μερών, η οποία όμως «δεν έχει ευδοκιμήσει ακόμη». 

Πιθανώς η ένταξη και των δύο εταιρειών στο νέο Υπερταμείο φέρει σύντομα λύση. Αυτό βέβαια ίσως στριμώξει έτι περαιτέρω τη ΣΤΑΣΥ, που για το 2015 παρουσίασε έλλειμμα 24,5 εκατ. ευρώ ύστερα από δύο χρόνια κερδοφορίας. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου