Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016

Σχέδιο για τμηματική παράδοση στο μετρό του Πειραιά

Η επέκταση που είναι η αγαπημένη αφήγηση όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία δέκα χρόνια, είναι σαφές ότι δεν θα μπορέσει να προχωρήσει μέσα στην τρέχουσα χρονιά

Ως δημόσιο έργο και με χρηματοδότηση από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, προβλέπεται ότι θα κατασκευαστεί η γραμμή 4 του μετρό ύψους 1,3 δισ. ευρώ, ακυρώνοντας κάθε σχέδιο για ΣΔΙΤ που είχε μελετήσει το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Υποδομών.

Την ίδια ώρα, μεγάλος προβληματισμός επικρατεί για τα ώριμα έργα της εταιρείας, συνολικού ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ όπως οι επεκτάσεις του μετρό προς Πειραιά που με τις δυσκολίες που συναντά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και την τμηματική παράδοση το 2018 και φυσικά η κατασκευή του Τραμ που φαίνεται να κυριεύεται από το μικρόβιο του μετρό Θεσσαλονίκης.

Το έργο έχει ξεκινήσει το 2013 και έπρεπε να παραδοθεί στις αρχές του 2016. Όμως 3,5 χρόνια μετά έχει υλοποιηθεί μετά πολλών εμποδίων μόλις το 40% και με βάση το νεώτερο σχεδιασμό, προβλέπεται μετάθεση της παράδοσης για το α΄ εξάμηνο του 2017.

Εάν σε αυτά, προσθέσουμε και τις δυσκολίες που γεννά στην Αττικό Μετρό, ο νέος σχεδιασμός για συνύπαρξη των αρχαιοτήτων με τον κεντρικό σταθμό στην Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης, που θα κατασκευαστεί εκ των υστέρων για να παραδοθεί στο κοινό το 2021, τότε είναι φανερό ότι η εταιρεία έχει να διαχειριστεί πολλαπλά μέτωπα τόσο στα παλιά όσο και στα καινούρια έργα με απρόβλεπτες δυσκολίες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

400 εκατ. από το ΕΣΠΑ για την γραμμή 4

Με την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που δύναται να συνεισφέρει έως και το 75% της δαπάνης του έργου και με 400 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ που κατά την διοίκηση της Αττικό Μετρό έχουν δεσμευτεί για το έργο, προβλέπεται με βάση το νέο σχεδιασμό να προχωρήσει η μεγαλύτερη επέκταση του μετρό που θα συνδέσει 14 σταθμούς από το Άλσος Βείκου έως το Γουδί.

Η επέκταση που είναι η αγαπημένη αφήγηση όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία δέκα χρόνια, είναι σαφές ότι δεν θα μπορέσει να προχωρήσει μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Δεν είναι μόνο η επίλυση των χρηματοδοτικών δυσκολιών που είναι σημαντικές για ένα τόσο μεγάλο έργο αλλά και η προετοιμασία της επέκτασης.

Όπως εξηγεί, o διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, με το νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις υπάρχει απαίτηση να έχουν προηγηθεί μια σειρά από πρόδρομες εργασίες για να προκηρυχθεί το έργο (μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, απαλλοτριώσεις κ.α). 

Αυτό θα απαιτήσει πρόσθετο χρόνο και για αυτό η προκήρυξη του διαγωνισμού θα πάρει κάποιους μήνες. 

Μεγάλες δυσκολίες συναντά η Αττικό Μετρό στις επεκτάσεις προς Πειραιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι 4,5 χρόνια μετά την έναρξη κατασκευής του έργου, η κοινοπραξία (J&P ΑΒΑΞ, Ghella SpA, Alstom Transport SA) κατασκευάζει ακόμη τους διαφραγματικούς τοίχος του σταθμού για Πειραιά και είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει η εκσκαφή. 

Το έργο από την αρχή έδειξε την δυσκολία του, όταν ο εργολάβος προσέκρουσε πάνω σε αγωγό όμβριων υδάτων και χρειάστηκε να μετακινηθεί ο σταθμός και να εκπονηθεί νέα μελέτη, η οποία ακόμη δεν έχει εγκριθεί στο σύνολό της από την Αττικό Μετρό! 

ΠΗΓΗ: protothema.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER