Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

Σιδηρόδρομος: Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου φτάνει στο Σταθμό της Αθήνας η ηλεκτροκίνηση

Προς διόρθωση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου οδεύει το παράδοξο γεγονός η ηλεκτροκίνηση του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα - 3 Γέφυρες να έχει ολοκληρωθεί αλλά μέχρι ...έξω από τον Κεντρικό Σταθμό.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ έχει ληφθεί μέριμνα και η Αθήνα θα αποκτήσει ηλεκτροκίνηση τους επόμενους 2 μήνες. Αυτό κυρίως γιατί υπάρχουν τεχνικά εμπόδια που πρέπει να λυθούν, όπως η καθαίρεση της πεζογέφυρας που τώρα στέκει στο σταθμό.

Να θυμίσουμε πως το ypodomes.com στις αρχές Σεπτεμβρίου επεσήμανε την προφανή έλλειψη που σημειώθηκε στην εργολαβία. Επρόκειτο για ένα από τα σημαντικότερα έργα που πολύ πρόσφατα ολοκληρώθηκε, αφορά την ανάταξη της ηλεκτροκίνησης στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα - Τιθορέα, δηλαδή όλο το νότιο τμήμα του βασικού διαδρόμου από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

Τα σχετικά έργα ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο που μας πέρασαν έχοντας φτάσει την ηλεκτροκίνηση στην Αθήνα αλλά ...έξω από την Αθήνα.

Συγκεκριμένα το έργο προέβλεπε την εγκατάσταση της ηλεκτροκίνησης μέχρι και έξω από τον Κεντρικό Σταθμό της πόλης καθώς τα έργα ηλεκτροκίνησης που περιλαμβάνουν και το σταθμό, περιλαμβάνονται στην εργολαβία Πειραιάς - Αθήνα που είναι σε εξέλιξη είναι όμως πιο πίσω χρονικά και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Με επιστολή που έστειλε η ΠΟΣ στην ΕΡΓΟΣΕ έκανε ένα βήμα παραπέρα. Το κείμενο ανέφερε τα παρακάτω:
Ο σιδηρόδρομος όσον αφορά το ζήτημα της υποδομής για παρά πολλά χρόνια εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα σε αρκετά μεγάλο μέρος του να παρουσιάζει μια ζοφερή και απαρχαιωμένη εικόνα.

...Κατά την ανάληψη των καθηκόντων σας, σας επισημάναμε την αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης της Ηλεκτροκίνησης του τμήματος ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ αλλά απαραιτήτως σε πρώτη φάση έως το Σ.Σ.ΑΘΗΝΩΝ. παρά τις ενστάσεις σας λόγω των δυσκολιών που όλοι γνωρίζουμε το έργο προχώρησε παραμένοντας όμως ημιτελές καθώς η Ηλεκτροκίνηση έφτασε μέχρι το Σ.Σ.ΑΘΗΝΩΝ χωρίς να συνδεθούν όμως οι τρεις  γραμμές κυκλοφορίας (1 η , 2 η και 3 η γραμμή) για απόσταση λιγότερη των διακοσίων (200) μέτρων.

Η ολοκλήρωση της ανάταξης της Ηλεκτροκίνησης έως την ΤΙΘΟΡΕΑ όχι μόνο δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα εάν δεν συνδεθεί ο Σ.Σ.ΑΘΗΝΩΝ αλλά κινδυνεύει να επιφέρει τεράστια ζημία τόσο στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ όσο και στο δίκτυο διότι:

1. Εάν τάχιστα δεν ηλεκτροδοτηθεί και δεν πραγματοποιηθεί η κυκλοφορία ηλεκτροκίνητα, ελλοχεύει ο κίνδυνος για νέους βανδαλισμούς και κλοπές καθώς οι επιτήδειοι θα δρουν ανενόχλητοι και

2. Πέραν του οικονομικού κόστους που θα επιβαρύνει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ το οποίο είναι «κάποια εκατομμύρια» λόγω πετρελαιοκίνησης, υφίσταται σοβαρό πρόβλημα με το δηζελοκίνητο τροχαίο υλικό, το οποίο βιώνει τα όριά του χωρίς δυστυχώς εναλλακτικές λύσεις.

Κατόπιν τούτων, ζητάμε να καταβληθεί άμεσα κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να καλυφθούν τα διακόσια μέτρα περίπου με Ηλεκτροκίνηση στο Σ.Σ.ΑΘΗΝΩΝ αποσοβώντας έτσι και τον κίνδυνο του χλευασμού και της απαξίωσης από κάθε κακόβουλο που καραδοκεί να στοχοποιήσει το σιδηρόδρομο.

ΠΗΓΗ: ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου