Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Ο ΟΑΣΘ, το… μετρό και η Ευρώπη

Οι διαφορές της συμπρωτεύουσας με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις στο θέμα των μέσων μαζικής μεταφοράς μπορεί να χαρακτηριστούν τουλάχιστον χαοτικές

Η Θεσσαλονίκη ίσως είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό κοντά στο 1,5 εκατομμύριο κατοίκους που έχει ένα μέσο μαζικής μεταφοράς. Αυτό το μέσο δεν είναι άλλο από τον ΟΑΣΘ με τα λεωφορεία του να είναι τα μόνα που εξυπηρετούν τους Θεσσαλονικείς. 

Η κίνηση στην πόλη συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους πολίτες, τους καταστηματάρχες, γενικά τους πάντες. Τα προβλήματα δεν έχουν τελειωμό για αυτή την δύσμοιρη πόλη. 

Κάποιοι πίστευαν ότι θα βελτιωθεί το θέμα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς με την εμφάνιση του μετρό αλλά αυτό εδώ και 10 χρόνια περίπου «ετοιμάζεται». Όταν και αν ολοκληρωθεί ίσως βοηθήσει την πόλη να γλυτώσει από το μονοπώλιο του ΟΑΣΘ, τους δρόμους να έχουν λιγότερη κίνηση και τους πολίτες επιτέλους να έχουν την εξυπηρέτηση που τους αξίζει σύμφωνα με αυτό που πληρώνουν.

Εμείς ψάξαμε και σας παρουσιάζουμε τις 17 πόλεις της Ευρώπης που έχουν πάνω - κάτω τον πληθυσμό της συμπρωτεύουσας αλλά φυσικά δεν έχουν μόνο ένα μέσο μαζικής μεταφοράς. 

Δώδεκα από αυτές έχουν τουλάχιστον δύο εκ των μετρό, τραμ, τρόλεϊ και τελεφερίκ ενώ οι υπόλοιπες πέντε μπορεί να μην έχουν μετρό αλλά τα λεωφορεία και τα τραμ εξυπηρετούν επαρκώς τους πολίτες τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Οι 12 πόλεις με μετρό και όχι μόνο
Βουδαπέστη - Ουγγαρία (3 εκατ.) 
Έχει το μεγαλύτερο σύστημα δημόσιων μεταφορικών μέσων στην Ευρώπη καθώς καλύπτει όλη την πόλη και 80 προάστια. 

Έχει 4 γραμμές μετρό, 5 γραμμές προαστιακού, 33 γραμμές τραμ, 15 γραμμές τρόλλεϋ, 264 γραμμές λεωφορείων και 4 γραμμές με βάρκες.

Άμστερνταμ - Ολλανδία (2,4 εκατ.) 
Τραμ, μετρό και λεωφορεία εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό στην πόλη του Άμστερνταμ. Το κοινό εισιτήριο που υπάρχει στα τρία μέσα κοστίζει 2,90 ευρώ για μια ώρα και 7,50 ευρώ για 24 ώρες χρησιμοποιώντας όποιο μέσο χρειαστεί ο πολίτης. 

Τα τραμ δουλεύουν μέχρι τα μεσάνυχτα ενώ το λεωφορεία εκτός όλης της ημέρας έχουν και βραδινά δρομολόγια από τα μεσάνυχτα, που σταματούν τα τραμ, έως τις 7 το πρωί.

Πράγα - Τσεχία (2,1 εκατ.) 
Αξιόπιστο σύστημα μέσων μαζικής μεταφοράς για την πρωτεύουσα της Τσεχίας με μετρό, λεωφορεία, τραμ, τελεφερίκ και φέρι-μποτ. Μια διαδρομή έχει μέσο όρο εισιτηρίου τα 0.90 ευρώ. 

Το μετρό δουλεύει από τις 05-24.00, ενώ υπάρχουν τρεις γραμμές που εξυπηρετούν όλη την πόλη. 

Το τραμ από 4.30-24.00, κάποια από αυτά έρχονται κάθε 4 λεπτά ενώ άλλα κάθε 8-10 λεπτά. Εξυπηρετούν όλη την πόλη ενώ υπάρχουν βραδινά ωράρια από τις 00.00 έως τις 04.30 κάθε μισή ώρα. 

Λεωφορεία εξυπηρετούν όπου δεν μπορεί να φτάσει το μετρό και το τραμ. Δρομολόγια υπάρχουν από τις 4.30 το πρωί έως τις 12 και κάθε 6-8 λεπτά. Τη νύχτα από τις 00.00 μέχρι τις 4.30 έρχονται κάθε 30-60 λεπτά. 

Το τελεφερίκ πηγαίνει σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στην πόλη από την παλιά πόλη έως τον πέτρινο λόφο. Ξεκινάει από τις 09.00 έως τις 23.30 και έχει δρομολόγια κάθε 10 λεπτά το καλοκαίρι και κάθε 15 τον χειμώνα. 

Τα εισιτήρια σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι διάρκειας μισής ώρας και κοστίζουν 0.89 ευρώ και μιάμισης ώρας και κοστίζουν 1,18 ευρώ για ενήλικες. Η μηναία κάρτα κοστίζει 20 ευρώ και η ετήσια 175 και μπορούν οι πολίτες να την χρησιμοποιήσουν σε όλα τα μέσα.

Βρυξέλλες - Βέλγιο (1,8 εκατ.) 
Η πρωτεύουσα της ΕΕ έχει υψηλή ποιότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς με λεωφορεία, μετρό και τραμ. Με το ίδιο εισιτήριο μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο μέσο θέλεις. Το μετρό έρχεται κάθε 3 λεπτά όλη την ημέρα και κάθε 10 λεπτά μετά τις 8.

Μασσαλία - Γαλλία (1,8 εκατ.) 
Στη γαλλική πόλη έχουν μετρό, τραμ και λεωφορεία με το εισιτήριο να κοστίζει 1.70 ευρώ για όπου και αν πας. Υπάρχουν καλές προσφορές σε εισιτήρια 24 ωρών ή τριών ημερών που βγαίνουν πιο φτηνά από τα ξεχωριστά. 

Καλύτερη επιλογή φαίνεται να είναι το λεωφορείο καθώς η μία γραμμή του μετρό τους είναι παλιά και δεν εξυπηρετεί πολλές περιοχές. Τα δρομολόγια ξεκινούν από τις 5 το πρωί ως τις 22.30 τις καθημερινές και μέχρι τις 12.30 από Παρασκευή έως Κυριακή. Τα τραμ έχουν δρομολόγια από τις 5 το πρωί έως τη 1 καθημερινά.

Πόρτο - Πορτογαλία (1,7 εκατ.) 
Μετρό, τραμ, τελεφερίκ και λεωφορεία έχει η πόλη του Οπόρτο. 

Το μετρό δουλεύει από τις 6 το πρωί μέχρι τη 1 το βράδυ, το ίδιο δρομολόγιο ισχύει και για τα λεωφορεία αλλά μετά τις 9 το βράδυ υπάρχουν λιγότερο συχνά δρομολόγια. 

Υπάρχουν και δύο γραμμές του τραμ στην πόλη, η μια εξ αυτών κάνει το γύρο του ποταμού Ντούρο. 

Το εισιτήριο του λεωφορείου κοστίζει 1.80 ευρώ. Για το μετρό υπάρχουν έξτρα δρομολόγια προς το στάδιο Ντραγκάο τις ημέρες και ώρες που αγωνίζεται η Πόρτο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φιλάθλων.

Σόφια - Βουλγαρία (1,6 εκατ.) 
Η γειτονική Σόφια, πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, παρέχει στους πολίτες της μετρό, τραμ, λεωφορείο και τρόλλεϋ όπως θα έπρεπε να κάνει η πρωτεύουσα μιας αξιοπρεπούς χώρας. 

Το εισιτήριο κοστίζει μόλις 0,50 ευρώ και μπορεί ο πολίτης να το χρησιμοποιήσει σε οποιοδήποτε μέσο μαζικής μεταφοράς επιθυμεί (τραμ, τρόλλεϋ, μετρό, λεωφορείο). 

Φυσικά και υπάρχουν πακέτα όπως ένα ημερήσιο εισιτήριο με απεριόριστες διαδρομές που κοστίζει μόλις 4 ευρώ. Η μηναία κάρτα κοστίζει 23 ευρώ για κάποιες διαδρομές ενώ 50 ευρώ για όλες. 

Φυσικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Σόφια λειτουργούν από τις 04.30 το πρωί μέχρι τις 23.30, ενώ υπάρχουν και λίγα λεωφορεία που κάνουν και νυχτερινές διαδρομές.

Σεβίλλη - Ισπανία (1,5 εκατ.) 
Λεωφορείο, μετρό και τραμ έχει η πόλη της Σεβίλλης για τους πολίτες της. Το εισιτήριο του λεωφορείου κοστίζει περίπου όσο και στην Θεσσαλονίκη, δηλαδή 1,30 ευρώ για μια διαδρομή ενώ υπάρχουν και πακέτο για 10 διαδρομές με 6,40 ευρώ δηλαδή ρίχνει το κόστος στα 0,64 ευρώ. 

Η μηνιαία κάρτα των λεωφορείων κοστίζει 32,50 ευρώ ενώ συμφέρει πολύ να βγάλει κάποιος κάρτα για 3 ημέρες με απεριόριστες διαδρομές με το ποσό των 10 ευρώ. 

Το τραμ έχει δύο γραμμές και το εισιτήριο κοστίζει 1,30 ευρώ. Τα πακέτα εισιτηρίων και οι κάρτες ισχύουν όπως ακριβώς και στα λεωφορεία. 

Το μετρό έχει μόλις μία γραμμή και δεν έχει κοινό εισιτήριο με τραμ και λεωφορείο αλλά η μία διαδρομή κοστίζει μόλις 1,35 ευρώ.

Ελσίνκι - Φινλανδία (1,4 εκατ.) 
Μετρό, τρένα, λεωφορεία, τραμ και φέρι-μποτ για την πόλη της Φινλανδίας. Μέσος όρος κόστους 2,50 ευρώ και μπορεί το εισιτήριο να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε μέσο μαζικής μεταφοράς.

Ντνιπροπετρόφσκ - Ουκρανία (1.4 εκατ.) 
Τραμ, λεωφορείο, μετρό και τρόλλεϋ. Όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς ξεκινούν δρομολόγια από τις 05.30 το πρωί και σταματούν το αργότερο στις 23.30 το βράδυ. Μέσο κόστος για τα λεωφορεία είναι μόλις τα 0.20 ευρώ, 0.05 για τραμ και τρόλλεϋ, και 0.07 για το μετρό για εισιτήριο μίας διαδρομής.

Γλασκώβη - Σκωτία (1,2 εκατ.) 
Μετρό, τρένο και λεωφορείο εξυπηρετούν τους πολίτες της σκωτσέζικης πόλης. Εχει το 2ο μεγαλύτερο σύστημα σιδηροδρόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Λονδίνο.

Αννόβερο - Γερμανία (1,1 εκατ.) 
Λεωφορείο, τραμ, τρένο και μετρό χρησιμοποιούν οι πολίτες της γερμανικής πόλης. Το εισιτήριο για μια διαδρομή είναι σχετικά ακριβό (2,60 για μια διαδρομή) αλλά συμφέρει το ημερήσιο εισιτήριο που κοστίζει 5 ευρώ και η μηνιαία κάρτα που κοστίζει 30 ευρώ. Αυτό ισχύει για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι 5 πόλεις που δεν έχουν μετρό, αλλά δεν έχουν μόνο…ΟΑΣΘ
Δουβλίνο - Ιρλανδία (1,9 εκατ.) 
Λεωφορείο, τραμ, προαστιακός είναι τα μέσα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στην πόλη της Ιρλανδίας. Μέσος όρος εισιτηρίου είναι τα 2.00 ευρώ.

Κρακοβία - Πολωνία (1,5 εκατ.) 
Μπορεί να μην έχει μετρό αλλά τα λεωφορεία και τα τραμ της ξεκινούν δρομολόγια από τις 5 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ και μετά συνεχίζουν να υπάρχουν δρομολόγια αλλά σε μικρότερη συχνότητα. 

Τα εισιτήρια είναι κοινά για τα δύο μέσα και κοστολογούνται με βάση τον χρόνο που χρησιμοποιείς το μέσο. Για παράδειγμα για 20 λεπτά το εισιτήριο κοστίζει 0.65 ευρώ και για 40 λεπτά που χρειάζεσαι για να μεταβείς εκτός κέντρου κοστίζει 0.88 ευρώ. Υπάρχουν επίσης εισιτήρια για μια ώρα, μια μέρα, δύο μέρες κλπ.

Βελιγράδι - Σερβία (1,3 εκατ.) 
Το Βελιγράδι έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς που περιλαμβάνει λεωφορεία, τραμ, τρόλλεϋ και τρένο. 

Τα λεωφορεία έχουν νυχτερινά δρομολόγια μέχρι τις 3 το πρωί. Το εισιτήριο κοστίζει 1.20 για το κέντρο της πόλης και 3.20 για όλες τις ζώνες. Φυσικά συμφέρει το εισιτήριο 90 λεπτών που κοστίζει από 0.70 έως 2.10 ανάλογα τη ζώνη μετακίνησης. Το 24ωρο εισιτήριο κοστίζει μόλις 2.20 ευρώ ενώ υπάρχουν εισιτήρια όλων των ειδών (για 1 μέρα, 2 μέρες, 5 μέρες, 15μέρες κλπ).

Νίκαια - Γαλλία (1 εκατ.) 
Λεωφορείο, τρένο και τραμ στην πόλη της νότιας Γαλλίας. Το τραμ λειτουργεί 21 ώρες την ημέρα καθημερινά ενώ στο λεωφορείο και στο τραμ υπάρχουν κοινά εισιτήρια που κοστίζουν 1.50 ευρώ για μια διαδρομή μέσα σε 74 λεπτά. 

Στο λεωφορείο υπάρχει πακέτο εισιτηρίων που κοστίζει 10 ευρώ για 10 διαδρομές και αυτόματα ρίχνει την τιμή του εισιτηρίου στο 1 ευρώ. Υπάρχουν και το ημερήσιο, εβδομαδιαίο και το μηνιαίο πακέτο που συμφέρει κυρίως αυτούς που χρησιμοποιούν συνεχώς το τραμ και το λεωφορείο. Τα δρομολόγια των λεωφορείων περνάνε κάθε 3-5 λεπτά την ημέρα και ανά 12-20 τη νύχτα.

Ζάγκρεμπ - Κροατία (1,1 εκατ.) 
Τραμ, τελεφερίκ και λεωφορεία υπάρχουν στη διάθεση των πολιτών στην πρωτεύουσα της Κροατίας. Το τραμ έχει πάνω από 15 γραμμές όλη την ημέρα (από τις 4 το πρωί έως τις 12 το βράδυ) και 4 γραμμές κατά την διάρκεια της νύχτας (από τις 12 τη νύχτα έως τις 4 το πρωί). 

Με λίγα λόγια υπάρχει διαθέσιμο μεταφορικό μέσο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας στην κροατική πόλη. Το ίδιο ισχύει και για τα λεωφορεία τους ενώ η τιμή κυμαίνεται από 1,30 έως 2,60 ευρώ ανάλογα με την ώρα που χρησιμοποιείς το μέσο και τον τρόπο που παίρνεις το εισιτήριο (από κάποιο περίπτερο ή από τον οδηγό). 

Φυσικά υπάρχει πακέτο για όλη την ημέρα που κοστίζει 5.26 ευρώ. Το Ζάγκρεμπ είναι γνωστό ως η πόλη του τραμ. 

ΠΗΓΗ: metrosport.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου