Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Εκτός ελέγχου η κατάσταση μέσα σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ για ένα εισιτήριο - Στα χέρια ελεγκτής και επιβάτης

Υπάλληλος του ΟΑΣΘ, στον τερματικό σταθμό Χαριλάου, το βράδυ της Πέμπτης κάνοντας τον τυπικό έλεγχο αντιλήφθηκε ότι μια κοπέλα δεν είχε «χτυπήσει» εισιτήριο.

Αμέσως ζήτησε από τον οδηγό να κλειδώσει τις πόρτες του λεωφορείου με αποτέλεσμα η νεαρή να εγκλωβιστεί.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν, ο ελεγκτής εγκλώβισε την κοπέλα σε μια γωνία για να μην φύγει και εκείνη προφανώς σε κρίση πανικού, αποφάσισε να πηδήξει από το παράθυρο για να ξεφύγει.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στο βίντεο ο ελεγκτής προσπάθησε να την σταματήσει τραβώντας της τα πόδια.

Τελικά κλήθηκε το 100 για να λυθεί η διαμάχη, με την αστυνομία να παίρνει καταθέσεις και από επιβάτες του λεωφορείου.



ΠΗΓΗ

Η απάντηση του ΟΑΣΘ, για το περιστατικό:

Ο ελεγκτής λειτούργησε βάσει των κανονισμών και δεν βιαιοπράγησε σε βάρος της νεαρής κοπέλας, τονίζει η διοίκηση του ΟΑΣΘ για τον επεισοδιακό έλεγχο στη γραμμή «10» της Χαριλάου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ Χρήστο Στεφανίδη, ο ελεγκτής νοσηλεύεται από χθες σε νοσοκομείο της πόλης, καθώς φέρει τραύματα στον θώρακα. Η Voria.gr επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον ελεγκτή, ο οποίος, ωστόσο, όπως μας μεταφέρθηκε, δεν επιθυμεί να κάνει δηλώσεις, καθώς είναι ιδιαίτερα αναστατωμένος για τον σάλο που έχει προκληθεί.

Όπως αναφέρει στη Voria.gr ο κ. Στεφανίδης, θα κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να διαλευκανθεί η υπόθεση, σημειώνοντας ωστόσο πως με όσα γνωρίζει μέχρι στιγμής δεν έγινε κάτι παράνομο από πλευράς των ελεγκτών, οι οποίοι, όπως λέει, τήρησαν το γράμμα του νόμου και δεν άσκησαν βία σε βάρος της νεαρής επιβάτιδας.

Ο ελεγκτής, αμέσως μετά το περιστατικό, διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της πόλης, όπου, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, διαπιστώθηκε πως φέρει ράγισμα στον θώρακα - πιθανότατα από χτύπημα της νεαρής στην προσπάθειά της να διαφύγει από το παράθυρο - αλλά και γρατζουνιές και δαγκωματιές στα χέρια. Όπως είπε ο ίδιος στον επόπτη του Οργανισμού, που κλήθηκε στο σημείο μετά το επεισόδιο, η νεαρή κόπελα τον προπηλάκισε και τον χτύπησε, χωρίς αυτός να αντιδράσει.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια διασφάλισης εσόδων του ΟΑΣΘ, Ευαγγελία Παπαβασιλείου, στην νεαρή κοπέλα έχουν επιδοθεί πρόστιμα για μη έκδοση εισιτηρίου άλλες τρεις φορές. Το ένα πληρώθηκε, το δεύτερο ακυρώθηκε (είχε «πιαστεί» να μην έχει κόψει μειωμένο εισιτήριο χωρίς να έχει πάσο, το οποίο επέδειξε αργότερα), ενώ η πληρωμή του τρίτου εκκρεμεί.

Πώς έγινε το περιστατικό 
Κατά την κυρία Παπαβασιλείου, που είναι αρμόδια για τα εισιτήρια, λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες, στη γραμμή 10 και στην στάση «Οσία Ξένη», με κατεύθυνση προς τον τερματικό σταθμό, ανέβηκαν δύο ελεγκτές για να πραγματοποιήσουν έλεγχο εισιτηρίων.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε πως ένα νεαρό ζευγάρι, ένας Ισπανός και μία Ελληνίδα, δεν είχαν επικυρώσει εισιτήρια. Οι ελεγκτές ζήτησαν τα στοιχεία τους προκειμένου να επιβάλουν το πρόστιμο, κάτι που οι δύο νεαροί αρνήθηκαν να πράξουν. Τότε οι ελεγκτές κάλεσαν την αστυνομία για να επέμβει.

Αφού το λεωφορείο έφτασε στον τερματικό σταθμό και εν αναμονή της επέμβασης των αστυνομικών, ο νεαρός άρχισε να φωνάζει κατά των ελεγκτών και να ανεβοκατεβαίνει από το λεωφορείο (σσ οι δύο από τις τρεις πόρτες ήταν ανοιχτές). 

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ, μάλιστα, καταγγέλλει πως ο νεαρός πήρε το τσαντάκι ενός εκ των ελεγκτών, το έσκισε και το πέταξε στον δρόμο. Η νεαρή, η οποία, όπως κατήγγειλε ο ελεγκτής, του επιτέθηκε φραστικά και σωματικά, άρχισε να φωνάζει και επιχείρησε να διαφύγει από το παράθυρο. Εκείνη τη στιγμή ο ελεγκτής, όπως λένε οι αρμόδιοι στον ΟΑΣΘ, της κράτησε τον αστράγαλο, προκειμένου να μην πέσει. Λίγο αργότερα έφτασε το περιπολικό της αστυνομίας και οι δύο νεαροί οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου έγινε η εξακρίβωση των στοιχείων τους και τους βεβαιώθηκαν τα πρόστιμα.

«Δεν θέλουμε να βάζουμε πρόστιμα, αλλά να κόβονται εισιτήρια» 
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ ξεκαθαρίζει στη Voria.gr πως κατά τη διάρκεια ελέγχου στα λεωφορεία του Οργανισμού, ο ελεγκτής δεν έχει δικαίωμα να κρατήσει τον παραβάτη εντός του οχήματος. 

Το μόνο που μπορεί να πράξει είναι να του ζητήσει τα στοιχεία, και, σε περίπτωση άρνησης, να του ζητήσει να παραμείνει εντός οχήματος μέχρι να καταφθάσει η αστυνομία.

«Εμείς δεν θέλουμε να βάζουμε πρόστιμα και να λειτουργούμε τιμωρητικά. Αυτό που θέλουμε είναι να κόβονται εισιτήρια, κάτι που κάνουν οι περισσότεροι επιβάτες», τονίζει.

Ο ίδιος αναφέρει, πάντως, πως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις επιβατών οι οποίοι δεν κόβουν σχεδόν ποτέ εισιτήρια για τις διαδρομές τους με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Ενδεικτικά αναφέρει την περίπτωση ατόμου σε βάρος του οποίου εκκρεμούν πρόστιμα ύψους 17.000 ευρώ!

Να σημειωθεί πως το πρόστιμο για τη μη επικύρωση εισιτηρίου είναι 60 ευρώ (30 ευρώ για τα μειωμένα εισιτήρια). Εάν μετά από 60 ημέρες δεν πληρωθεί, τότε πενταπλασιάζεται και γίνεται ληξιπρόθεσμο χρέος.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου