Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016

Δελτίο τύπου ΥΠΟΜΕΔΙ - Απάντηση στις αιτιάσεις εργαζομένων και διοίκησης του ΟΑΣΘ

Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης κατέθεσε δύο νέες προτάσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ που παραμένουν απλήρωτοι με ευθύνη της διοίκησης του

Προειδοποιεί ότι οι καταβολές θα περικόπτονται ανάλογα με το μεταφορικό έργο που δεν εκτελείται από τον ΟΑΣΘ

Ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ απέστειλε σχετική επιστολή στη διοίκηση του ΟΑΣΘ, σε μία ύστατη προσπάθεια να εξευρεθεί λύση μετά την απόρριψη της προηγούμενης πρότασης του, αφού πρώτα ενημέρωσε του εκπροσώπους των εργαζομένων.

O πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ κ. Τσερμενίδης, παρότι είχε ενημερωθεί, συνέχισε τα ψέματα και την παρελκυστική τακτική δηλώνοντας, ότι η πληρωμή των δεδουλευμένων είναι θέμα του υπουργείου, που δε χρωστά ούτε ένα ευρώ και ότι ο υπουργός δεν τηρεί τις υποσχέσεις που ουδέποτε του έδωσε.

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, προτάσσοντας τα δικαιώματα και την προστασία των εργαζομένων, προχωράει σε μία δεύτερη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους του ΟΑΣΘ, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι, με ευθύνη της διοίκησης του Οργανισμού.  

Μετά την απόρριψη του δεσμευτικού πλαισίου που έθεσε ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ στις 8 Σεπτεμβρίου του 2016, για απευθείας καταβολή των χρημάτων στους λογαριασμούς των εργαζομένων, ο κ. Σπίρτζης προχωράει σε μία ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.  

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, είχε προτείνει, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, από το δημόσιο που αναλάμβανε να προκαταβάλλει την αντισταθμιστική καταβολή (επιχορήγηση), του επόμενου μήνα και των κοινωνικών αντισταθμισμάτων του Υπουργείου Παιδείας, υπό την αυστηρή προϋπόθεση, ότι αυτά θα αποδοθούν απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζόμενων.  

Ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, κατανοώντας την ανάγκη για την εξόφληση των εργαζομένων αλλά και τη σημασία, της αποκατάστασης της εύρυθμης συγκοινωνιακής λειτουργίας στη συμπρωτεύουσα, η οποία έχει απολέσει τις τελευταίες ημέρες το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς που διαθέτει, επανέρχεται με δύο νέες εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες συνοψίζονται στα παρακάτω:  

Πρώτη πρόταση: Την καταβολή 2 εκατομμυρίων ευρώ για τη μετακίνηση μαθητών και φοιτητών για το έτος 2016 από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τη διάθεση του 18% από τις πωλήσεις εισιτηρίων μέχρι σήμερα, αλλά και όσα πρόσθετα απαιτούνται για την καταβολή του ενός μηνός δεδουλευμένα.  

Ως προϋπόθεση, ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ θέτει την ταυτόχρονη χορήγηση της αναλυτικής κατάστασης εξόφλησης μισθοδοσίας Ιουλίου 2016 ανά εργαζόμενο, από την οποία θα προκύπτει ξεκάθαρα, ότι τα παραπάνω χρηματικά ποσά χρησιμοποιήθηκαν μόνο για την καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους. 

Εφόσον τηρηθεί το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο, τότε και μόνο, το ΥΠΟΜΕΔΙ, θα προβεί στην προκαταβολή του ακριβούς ποσού που απαιτείται για την εξόφληση των δεδουλευμένων του μηνός Αυγούστου 2016, υπό τους ίδιους όρους. 

Δεύτερη πρόταση: Την προκαταβολή των αντισταθμιστικών καταβολών των μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου για το έτος 2016, με μόνον σκοπό την εξόφληση της μισθοδοσίας μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2016, εφόσον προσκομιστεί προς το ΥΠΟΜΕΔΙ, ισόποση Εγγυητική Επιστολή. 

Σημειώνεται, ότι το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έχει εξοφλήσει εμπροθέσμως και μέχρι το τελευταίο ευρώ όλες τις δόσεις από τις αντισταθμιστικές καταβολές (επιχορηγήσεις) προς τον ΟΑΣΘ και δεν υφίσταται καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή.  

Όσον αφορά τις αιτιάσεις του προέδρου των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, περί εμπαιγμού από το ΥΠΟΜΕΔΙ, υπογραμμίζεται, ότι ο κ. Σπίρτζης ήταν σαφής και ξεκάθαρος, απέναντι σ΄ αυτά που δεσμεύτηκε κατά την προχθεσινή συνάντηση, Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016, που είχε με τους εκπροσώπους του Συνδικάτου των εργαζομένων.  

Ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για την επίλυση του προβλήματος της μη καταβολής των δεδουλευμένων, δεσμεύτηκε να στείλει προς τη διοίκηση του οργανισμού, νέες προτάσεις, για την επίλυση του ζητήματος. Ενέργεια, στην οποία προέβη με τη συγκεκριμένη επιστολή, που ήδη έχει αποσταλεί στη διοίκηση του ΟΑΣΘ, από χθες, 21 Σεπτεμβρίου 2016. (συνημμένη επιστολή).

Για το θέμα ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ δήλωσε σχετικά: 
«Είναι η δεύτερη προσπάθεια που κάνουμε, με συγκεκριμένες προτάσεις, προς τη διοίκηση του ΟΑΣΘ για εξεύρεση λύσης όσον αφορά την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους. 

Έχουμε ξεκαθαρίσει αρκετές φορές μέχρι σήμερα, ότι είμαστε στην πλευρά των εργαζομένων. Ωστόσο οφείλω να επισημάνω για μία φορά ακόμη, προς όλα τα ευήκοα ώτα, ότι δεν πρόκειται να συνεχιστεί η κατασπατάληση των χρημάτων του ελληνικού λαού, με πρόσθετες διεκδικήσεις, και με τις γνωστές διαιτησίες που πάντα δικαίωναν τον ΟΑΣΘ, χωρίς ελέγχους και παρέχοντας μη ποιοτικό και πανάκριβο μεταφορικό έργο στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. 

Και βεβαίως με ψέμματα, καθώς το Υπουργείο δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ από την ως σήμερα ισχύουσα οικονομική συμφωνία. 

Προς το παρόν όμως, αναμένουμε την απάντηση της διοίκησης, η οποία, ελπίζω να είναι προς όφελος των εργαζομένων. 

Ελπίζω, τέλος, ο Πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, να πει κάποτε την αλήθεια. Γνωρίζει, ότι οι προκαταβολές στον ΟΑΣΘ σε μη εκτελεσμένο έργο δεν είναι νόμιμες, ούτε προβλέπονται από τη σύμβαση. 

Γνωρίζει επίσης, ότι η κάθε καταβολή στον ΟΑΣΘ, αυτόματα σημαίνει την παρακράτηση μεγάλου μέρους για άλλες δαπάνες της διοίκησης του ΟΑΣΘ και όχι για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. 

Εύχομαι οι όποιες προτάσεις του και η τακτική του να σταματήσει να είναι η προκαταβολή των δημόσιων καταβολών όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για τις υποχρεώσεις των μετόχων του ΟΑΣΘ». 

ΠΗΓΗ: yme.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER