Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Οι ράγες του Κυπριακού Σιδηρόδρομου ξαναζωντανεύουν

Ο Κυπριακός Κυβερνητικός Σιδηρόδρομος που λειτούργησε από το 1905 μέχρι το 1951, κάλυπτε τη διαδρομή από την Αμμόχωστο στα ανατολικά μέχρι τη Μόρφου στα δυτικά, περνώντας από τη Λευκωσία. 

Από τη Μόρφου ξεκινούσε το τρίτο τμήμα του Κυπριακού Κυβερνητικού Σιδηροδρόμου, το οποίο κατέληγε στο νότιο τερματικό σταθμό της Ευρύχου.

Από τον σταθμό εκείνον διατηρήθηκε μόνο το κυρίως κτίριο, το οποίο συντηρήθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και μετατράπηκε σε μουσείο για τους κυπριακούς σιδηρόδρομους, το μοναδικό που υπάρχει στην Κύπρο.

Στις έξι αίθουσες του μουσείου εκτίθενται αυθεντικά έγγραφα, σχέδια, φωτογραφίες και αντικείμενα σχετικά με τους σιδηρόδρομους της Κύπρου, καθώς και μακέτες σταθμών και τροχαίου υλικού.

Στην πίσω πλευρά, κατασκευάστηκε η πλατφόρμα του τρένου και ένα τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής με αυθεντικές ράγιες. Στην αυλή εκτίθενται, επίσης, δύο βαγόνια του κυπριακού σιδηρόδρομου, τα οποία προστατεύονται από ένα μεταλλικό στέγαστρο.

Τα εγκαίνια του Μουσείου Κυπριακού Σιδηρόδρομου στην Ευρύχου, θα τελεστούν από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριο Δημητριάδη την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016, στις 6 μ.μ. 

ΠΗΓΗ: city.sigmalive.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου