Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Το «χαμένο» πόρισμα για τον ΟΑΣΘ - Όλοι ήξεραν το όργιο... (έγγραφο)

Την ώρα που τα λεωφορεία βγαίνουν ξανά τους δρόμους της Θεσσαλονίκης μετά από 12 ημέρες, μια έκθεση ελέγχου του ΣΕΕΥΜΕ (Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών) στον ΟΑΣΘ καταδεικνύει τι συμβαίνει μέσα στον Οργανισμό όλα αυτά τα χρόνια. 

Πρόκειται για έκθεση που αφορά στο έτος 2010, ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα υπολογίζεται πως θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και για τα επόμενα χρόνια. 

Απίστευτα επιδόματα, απευθείας αναθέσεις, περίεργες μισθώσεις είναι μόλις μερικά από τα ευρήματα του Σώματος Ελεγκτών, η έκθεση του οποίου αναμένεται στις επόμενες ημέρες να σταλεί στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου.

Διόλου ευκαταφρόνητη εμφανίζεται η οικονομική ενίσχυση του Δημοσίου, καθώς σύμφωνα με την έκθεση, στον ισολογισμό του ΟΑΣΘ για το 2010 εμφανίζονται 128.571.213,55 εκ ευρώ ως «οικονομική βοήθεια» του κράτους στον Οργανισμό δια της λεγόμενης αντισταθμιστικής καταβολής. 

Την ίδια ώρα, όπως φανερώνει το πόρισμα, «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» στον ΟΑΣΘ, καθώς «όλοι οι χώροι των γραφείων του ΟΑΣΘ και τα αμαξοστάσια Φοίνικα και Σταυρούπολης ανήκουν στην κυριότητα του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού “Ηρακλής”, μέτοχοι του οποίου είναι, κατά μεγάλη πλειοψηφία, μέτοχοι του ΟΑΣΘ».

Το σημαντικότερο στοιχείο όμως είναι ότι η μίσθωση γίνεται με απευθείας ανάθεση, ενώ -όπως αναφέρεται την έκθεση- «τα μισθώματα είναι υπερδιπλάσια των τεκμαρτών (με βάση των αντικειμενικό προσδιορισμό)». 

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια καλοστημένη «φάμπρικα», όπου οι ίδιοι οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ υπενοικιάζουν στον Οργανισμό με διπλάσια μισθώματα, με τους ελεγκτές να προτείνουν να προηγείται των συμβάσεων μίσθωσης διαγωνιστική διαδικασία.

Την ίδια στιγμή, διαπιστώνονται δεκάδες επιδόματα και «εξωφρενικός» μέσος μισθός για την εποχή, αν και πρέπει να θυμίσουμε ότι πρόκειται για έτος 2010. 

«Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ως δαπάνη προσωπικού οποιαδήποτε παροχή προβλέπεται από τις ΣΣΕ, χωρίς να παρεμβαίνει τον καθορισμό του ύψους των αμοιβών. 

Στο προσωπικό, ανάλογα με την ειδικότητα, καταβάλλονται από 11 έως 26 επιδόματα, με συνέπεια ο βασικός μισθός να αποτελεί μόλις το 36% του συνόλου των βασικών αποδοχών και το μέσο ετήσιο μισθολογικό κόστος ανά εργαζόμενο να ανέρχεται κατά το 2010 σε 37.297,23 ευρώ», αναφέρεται στην έκθεση. 

Μάλιστα, οι ελεγκτές προτείνουν να αναγνωρίζονται από το ελληνικό δημόσιο ως συμβατικές δαπάνες προσωπικού μόνο εκείνες που ακολουθούν τα πρότυπα των εκάστοτε προβλέψεων περί αμοιβών δημοσίων υπαλλήλων.

Το μεγάλο «πανηγύρι» φαίνεται πως γινόταν στις συμβάσεις με απευθείας ανάθεση, καθώς διαπιστώθηκε από τους επιθεωρητές ότι «στον Κανονισμό Προμηθειών του ΟΑΣΘ δεν υπάρχουν οροφές των 20.000 ευρώ και 60.000 ευρώ για απευθείας αναθέσεις και πρόχειρο διαγωνισμό αντιστοίχως όπως γίνεται στο Δημόσιο». 

Το αποτέλεσμα δεν ήταν άλλο από την «συρροή συμβάσεων μεγάλου ύψους που γίνονται με απευθείας αναθέσεις».

Τέλος, διαπιστώθηκε ότι παρά την ρητή πρόβλεψη στην οικονομική συμφωνία Δημοσίου - ΟΑΣΘ, ότι η κινητή και ακίνητη περιουσία του οργανισμού περιέρχεται στο Ελληνικό Δημόσιο εφόσον η αξία του έχει αποσβεστεί την 31/12/2009, τα πάγια στοιχεία τα οποία έχουν αποσβεστεί πλήρως μέχρι την ημερομηνία αυτή δεν έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου, με τους ελεγκτές να καλούν το κράτος να κινήσει τάχιστα τις διαδικασίες!


ΠΗΓΗ: tribune.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου