Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΑΣΘ: Αύριο οι οριστικές αποφάσεις για τα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης

Με τη σημερινή συνάντηση να διακόπτεται εξαιτίας των κινητοποιήσεων των υπαλλήλων στον οργανισμό, οι μεγάλες αποφάσεις, για το θέμα της συνεχιζόμενης επίσχεσης εργασίας των υπαλλήλων, μεταφέρονται για αύριο στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ της διοίκησης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) και των νομικών συμβούλων του οργανισμού.

«Έχω την αίσθηση ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην εξεύρεση της χρυσής τομής», είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε επικοινωνία με το γραφείο του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Βεβαίως, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ έκανε αναφορά για εκ νέου προσφυγή της διοίκησης του οργανισμού στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας, αυτή τη φορά, ασφαλιστικά μέτρα, ή ακόμα και αγωγή, κατά άλλων προσώπων. 

Στροφή στη Δικαιοσύνη και από τον Τζιτζικώστα 
Και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ζήτησε να μπει ένα τέλος στην ταλαιπωρία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης κάνοντας έκκληση στην κυβέρνηση, τη διοίκηση και τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ για να ξεκινήσουν και πάλι να κυκλοφορούν τα αστικά λεωφορεία ειδάλλως θα στραφεί τη Δικαιοσύνη.

«Κάνω ακόμη μια έκκληση πριν αναγκαστώ να στραφώ στη Δικαιοσύνη: πρώτον, η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αποπληρωμή μέρους των χρεών, τουλάχιστον αυτών που αναγνωρίζει, δεύτερον η διοίκηση του ΟΑΣΘ να κατευθύνει αυτά τα χρήματα, μόλις τα λάβει, στην αποπληρωμή των μισθών των εργαζομένων και τρίτον οι εργαζόμενοι να βγουν άμεσα στους δρόμους. Δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί αυτή η ταλαιπωρία του κόσμου», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 fm».

Σχετικά με το χρονικό πλαίσιο που έχει θέσει ο κ. Τζιτζικώστας πριν κινηθεί νομικά σχολίασε: «Περιμένω να μιλήσω τις επόμενες ώρες με τον υπουργό για να δω πού βρίσκεται ακριβώς η κατάσταση και θα τοποθετηθώ συνολικά» υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς ταλαιπωρούνται οι πολίτες εξηγώντας πως το δεκαήμερο χωρίς αστικές συγκοινωνίες «είναι πραγματικά το όριο και των αντοχών της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης».

«Εμένα ο υπουργός με τον οποίο συναντήθηκα την προηγούμενη εβδομάδα μου είπε ότι θα στείλει δύο προτάσεις στον ΟΑΣΘ, αυτές που έστειλε. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν προχώρησε. Γιατί πραγματικά τουλάχιστον η μία αφορούσε αποπληρωμή συγκεκριμένων χρεών που θα επέτρεπαν στη διοίκηση του ΟΑΣΘ να δώσει στη συνέχεια τα χρήματα αυτά στους οδηγούς και να βγουν οι οδηγοί στους δρόμους» τόνισε και πρόσθεσε: 

«Καλώ και την κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αν δεν μπορούν να οργανώσουν και να διοικήσουν από την Αθήνα τις αστικές μεταφορές της Θεσσαλονίκης ας περάσουν την αρμοδιότητα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και εμείς ξέρουμε πολύ καλά πώς θα κάνουμε τη δουλειά μας». 

Διαμαρτυρία από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ 
Το πρωί της Δευτέρας οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ προχώρησαν σε διαμαρτυρία για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους. έξω από τα γραφεία του Οργανισμού.

Σε δηλώσεις του στο Thestival.gr, O πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, σημείωσε πως η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο επιδεικνύουν συνεχή αδιαφορία και πως οι προτάσεις του κ. Σπίρτζη είναι ανέφικτες. Ο ίδιος, υπογράμμισε, πως μπορεί να υπογράφηκε το σύμφωνο συμφιλίωσης μεταξύ εργαζομένων και υπουργείου αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει πληρωθεί κανείς. 

Οι επιχειρηματίες ζητούν να δοθεί ένα τέλος στην ταλαιπωρία 
Να δοθεί άμεσα μία λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε με την ακινησία των αστικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη ζητάει ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης - «Νέοι Ορίζοντες», επισημαίνοντας παράλληλα την ταλαιπωρία που υφίστανται επιχειρήσεις και πολίτες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 
«Στα όρια της διάλυσης είναι πλέον η τοπική οικονομία στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας της επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ η οποία συμπλήρωσε δέκα μέρες, ενώ ήδη η αγορά βίωσε τις αρνητικές επιπτώσεις της ακινησίας των λεωφορείων και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κινητοποιήσεων.

Εδώ και δέκα μέρες, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας στερείται του μοναδικού μέσου μαζικής μεταφοράς που διαθέτει, ενώ εκκωφαντική είναι η σιωπή των αρμοδίων, εκείνων που οφείλουν να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα που πλήττει ανεπανόρθωτα επιχειρήσεις και εργαζόμενους. 

Οι γενικόλογες ανακοινώσεις από όσους έχουν την ευθύνη των αποφάσεων, τα ευχολόγια και η εκδήλωση καλών προθέσεων σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως ουσιαστικές παρεμβάσεις για την επίλυση του προβλήματος που τείνει να διαλύσει περαιτέρω την ήδη καθημαγμένη οικονομία με τις εμπορικές επιχειρήσεις να έχουν «παγώσει», καθώς βλέπουν πλέον τους πελάτες με το κιάλι, αφού η μετακίνηση των καταναλωτών έχει περιοριστεί στο ελάχιστο. 

Επίσης, η απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οδηγεί σε απόγνωση εκατοντάδες εργαζόμενους οι οποίοι δεν έχουν δικό τους μεταφορικό μέσο ή δεν μπορούν να μετακινούνται με ταξί με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η μετάβασή τους στις επιχειρήσεις όπου εργάζονται και αυτές, με τη σειρά τους, να αναγκάζονται σήμερα να υπολειτουργούν.

Παράλληλα, η πόλη ξαναζεί μέρες κυκλοφοριακού χάους, κυρίως όταν οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και το προσεχές χρονικό διάστημα.

Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο! Οι αρμόδιοι πρέπει να δώσουν λύση άμεσα και να μην επιτρέψουν την επανάληψη του προβλήματος το οποίο ταλαιπωρεί όλη την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και τις επιχειρήσεις της, όσες, δηλαδή, έχει απομείνει!

Πρέπει να δοθεί πρωτίστως λύση στο θέμα της καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και στη συνέχεια να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την… πρωτοτυπία της Θεσσαλονίκης να διαθέτει μόνο ένα μέσο μαζικής μεταφοράς, καθιστώντας την πόλη όμηρο μιας ιδιότυπης ιδιωτικής, πλην όμως επιχορηγούμενης από το Ελληνικό Δημόσιο, επιχείρησης η οποία μάλιστα κινείται στο χώρο άνευ ανταγωνισμού. Και η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από εύθραυστες δικαιολογίες ρίχνοντας τη μπάλα στην εξέδρα και αποποιούμενη όλων των ευθυνών.

Η ταλαιπωρία πολιτών και επιχειρήσεων πρέπει να λάβει τέλος εδώ και τώρα. Δεν αντέχουν άλλο. Ως εδώ!». 

ΠΗΓΗ: ipop.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου