Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016

Με γερανούς θα φυλάνε τις λεωφορειολωρίδες

Νέους τρόπους φύλαξης των λεωφορειολωρίδων, προκειμένου να γίνεται απρόσκοπτα η κυκλοφορία των αστικών συγκοινωνιών, επιστρατεύει η Διοίκηση του ΟΑΣΑ, ενώ παράλληλα, υπάρχουν προβλέψεις και για την πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, αφενός επιστρατεύονται γερανοί που θα αναλάβουν τη φύλαξη των λεωφορειολωρίδων, αφετέρου θα προσληφθούν νέοι ελεγκτές κομίστρου.

Στόχος του ΟΑΣΑ, να αναστραφεί η φθίνουσα πορεία και την απαξίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας.

Την ίδια στιγμή, με στόχο να συμπιέσει το λειτουργικό κόστος των συγκοινωνιακών επιχειρήσεων, προωθεί εκτεταμένες συγχωνεύσεις-ενοποιήσεις ομοειδών υπηρεσιών και τομέων, οι οποίοι σήμερα λειτουργούν ξεχωριστά ανά συγκοινωνιακό φορέα (Οδικές Συγκοινωνίες - Σταθερές Συγκοινωνίες).

Παράλληλα, η διοίκηση του ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται σχέδιο για την κυκλοφορία και ηλεκτρικών λεωφορείων στο κέντρο της Αθήνας με στόχο την μείωση της ρύπανσης.

Επίσης, διερευνά την εγκατάσταση ειδικών συστημάτων στα τρόλλεϋ που θα μετρούν την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και την εγκατάσταση στα λεωφορεία άλλων συστημάτων που ελέγχουν τη συμπεριφορά των κινητήρων toyw και θα μειώνουν την κατανάλωση καυσίμων.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις λεωφορειολωρίδες στις οποίες εισβάλλουν συστηματικά από τα Ι.Χ και τα ταξί, η διοίκηση του ΟΑΣΑ σχεδιάζει να βγάλει και πάλι στους δρόμους δέκα γερανούς, οι οποίοι θα απομακρύνουν τα οχήματα που θα σταθμεύουν μέσα σε αυτές και θα λειτουργούν αποτρεπτικά για την κατάληψή τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πειραιά όπου Ι.Χ και ταξί, όχι μόνο κινούνται παράνομα -και χωρίς κανένα αστυνομικό έλεγχο- μέσα στις λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής, αλλά τις χρησιμοποιούν και για στάθμευση.

Για την αποτελεσματική φύλαξη των λεωφορειοδρόμων της Αττικής, των οποίων το συνολικό μήκος ανέρχεται σε περίπου 52 χιλιόμετρα, η διοίκηση του ΟΑΣΑ ετοιμάζεται να υπογράψει σχετικό μνημόνιο (με μετρήσιμα αποτελέσματα) με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αντίστοιχο μνημόνιο, το οποίο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους αριθμητικούς στόχους, που θα αποτυπώνονται κάθε μήνα σε ειδικές αναφορές, αναμένεται να υπογραφεί και με τη Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας. 

Υπενθυμίζεται, ότι αντίστοιχη συμφωνία με τη Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας είχε υπογραφεί και παλαιότερα, όμως το μόνο που ίσχυσε από εκείνη τη συμφωνία ήταν η δωρεάν μετακίνηση των δημοτικών αστυνομικών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στο μεταξύ, με τα έσοδα των συγκοινωνιακών επιχειρήσεων και κυρίως των Οδικών Συγκοινωνιών (λεωφορεία, τρόλλεϋ), να έχουν μειωθεί δραματικά, λόγω και της εκτεταμένης εισιτηριοδιαφυγής (εισιτήριο επικυρώνει πλέον κάτω του 30% των επιβατών), η διοίκηση του ΟΑΣΑ προωθεί τη δημιουργία ενιαίου σώματος ελεγκτών κομίστρου. 

Ήδη, έχει ζητηθεί η πρόσληψη 160 ελεγκτών, προκειμένου να ενισχυθεί ο έλεγχος των εισιτηρίων σε λεωφορεία και τρόλεϊ, ο οποίος σήμερα είναι υποτυπώδης και γίνεται μόνον από 20 ελεγκτές.

Η διοίκηση του ΟΑΣΑ, ενόψει και της λειτουργίας από τις αρχές του χρόνου του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ), σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει -μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ- επιπλέον 300 «ελεγκτές», οι οποίοι δεν θα επιβάλλουν πρόστιμα, αλλά θα κάνουν υποδείξεις στο επιβατικό κοινό για την ακύρωση των εισιτηρίων.

Για μεταβατικό διάστημα περίπου έξι μηνών (έως το καλοκαίρι του 2017), θα κυκλοφορούν παράλληλα τα γνωστά χάρτινα εισιτήρια, αλλά και τα καινούργια «έξυπνα» εισιτήρια. 

ΠΗΓΗ: newmoney.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου