Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016

Βγαίνει στους δρόμους το λεωφορείο για τους άστεγους

Στα μέσα Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία η πρώτη κινητή μονάδα ατομικής υγιεινής για άστεγους, «Φροντίδα εν κινήσει». 

Στόχος του υπουργείου Εργασίας, της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (MKO) PRAKSIS, της εταιρίας Παπαστράτος, του ΟΑΣΑ και της ΟΣΥ, που έχουν αναλάβει από κοινού να θέσουν σε ισχύ αυτή την πολύ φιλόδοξη προσπάθεια, είναι αμέσως μετά τη ΔΕΘ, να ξεκινήσουν τα πρώτα δρομολόγια του λεωφορείου. 

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΜΚΟ PRAKSIS, Τζανέτος Αντύπας, «βρισκόμαστε στη φάση της προετοιμασίας, με εκπαίδευση του προσωπικού που θα στελεχώσει την κινητή μονάδα και χαρτογράφηση όλων των σημείων, όπου θα σταθμεύει». 

Η PRAKSIS είχε μαζί με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης την ιδέα της κινητής μονάδας. Το λεωφορείο που στεγάζει τη μονάδα παραχώρησε ο ΟΑΣΑ, ενώ η ΟΣΥ ανέλαβε να το μετατρέψει σε κινητή μονάδα. 

«Κατορθώσαμε να φτιάξουμε μια μονάδα, όπου ήταν στοίχημα η συμμετοχή τόσων φορέων. Επίσης, αποτελεί την πρώτη κινητή μονάδα για άστεγους σε όλη την Ευρώπη, οπότε θέλαμε να είμαστε πλήρως κατοχυρωμένοι και έτοιμοι για τη λειτουργία της», παρατηρεί ο κ. Αντύπας. 

Υπολογίζεται ότι θα καταστεί εφικτό, το λεωφορείο να παρέχει φροντίδα σε περίπου 1.500 αστέγους, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 25% του συνόλου. Το λεωφορείο θα κάνει στάσεις σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και του Πειραιά και θα δίνει στους άστεγους, παροχές προσωπικής υγιεινής και υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. 

Το όχημα θα στελεχωθεί με κοινωνικό λειτουργό, γιατρό, νοσηλευτή, διερμηνέα και υποστηρικτικό προσωπικό. Η εταιρία Παπαστράτος, έχει προσφέρει το ποσό των 200.000 ευρώ, για να καλύψει την πληρωμή του προσωπικού, τα service και τα λοιπά λειτουργικά έξοδα του λεωφορείου. 

Λίγες ημέρες πριν από τη λειτουργία της, η κινητή μονάδα θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιαστεί στην 81η Διεθνή Έκθεση. «Θέλουμε να δώσουμε μια, δια ζώσης, βιωματική εμπειρία στο κοινό της Βόρειας Ελλάδας», εξηγεί ο πρόεδρος της PRAKSIS, προσθέτοντας ότι σχεδιάζεται η δημιουργία αντίστοιχης μονάδας και στη Θεσσαλονίκη. 

Ήδη, έχουν υπάρξει δήμοι από την υπόλοιπη Αθήνα (παραλιακό τόξο, δυτική και νότια Αττική), που έχουν εκφράσει την επιθυμία, το λεωφορείο να πραγματοποιεί στάσεις και στο χώρο ευθύνης τους. 

Η παρουσία μεγάλου αριθμού αστέγων στην περιοχή τους, έχει προβληματίσει τις δημοτικές αρχές, οι οποίες θεωρούν ότι η παρουσία της συγκεκριμένης κινητής μονάδας, ακόμα και μία φορά την εβδομάδα, θα αποτελέσει πολύτιμο εφόδιο.
ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER