Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Γέμισε προβλήματα η μεγάλη επέκταση του Μετρό προς τον Πειραιά


Γύρω στα 2,5 "μαγικά" χρόνια έζησε το έργο της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας προς το κέντρο του Πειραιά, χωρίς σπουδαία προβλήματα . Εδώ και 2 σχεδόν χρόνια τα προβλήματα εγκαταστάθηκαν για τα καλά και μάλιστα αντί να μειώνονται αβγατίζουν.

Ποια είναι αυτά; Το Νο 1 πρόβλημα είναι ο σταθμός ΠΕΙΡΑΙΑΣ που 4,5 χρόνια μετά την έναρξη του έργου βρίσκεται ακόμα με την κατασκευή διαφραγματικών τοίχων. Όσο για την εκκίνηση της εκσκαφής του σταθμού; χωρίς ακόμα να έχει κλειδώσει το πότε, η εκτίμηση είναι από τις αρχές του 2017.

Αυτό σημαίνει πως το σύνολο του έργου συμπαρασύρεται πίσω και ακόμα και η εκτίμηση για απόδοση των 3 πρώτων σταθμών (ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ) είναι προς το παρόν βεβιασμένη καθώς αν δεν ολοκληρωθεί η διάνοιξη της σήραγγας κανένα τμήμα δεν μπορεί να αποδοθεί για τον απλό λόγο του ότι τα χώματα της εκσκαφής της σήραγγας οδηγούνται με ειδικά βαγονέτα και ράμπες διαμέσου της ήδη διανοιγμένης σήραγγας στο φρέαρ της εκκίνησης της επέκτασης στην Αγία Βαρβάρα.

Εδώ περνάμε στο σημαντικό Νο2 πρόβλημα που λέγεται διάνοιξη της σήραγγας. Όπως μαθαίνει το ypodomes.com το μηχάνημα σταμάτησε την εκσκαφή από τα μέσα Μαΐου ευρισκόμενο μεταξύ των σταθμών ΝΙΚΑΙΑ και ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ καθώς διαπιστώθηκαν "τρύπες" στο υπέδαφος, δηλαδή σπήλαια τα οποία έπρεπε να "γεμίσουν" πρώτα, για να περάσει ασφαλώς το ΤΒΜ. Αυτό έγινε και πλέον ο Μετροπόντικας θα ξαναρχίσει το σκάψιμο αλλά από αυτή την υπόθεση χάθηκαν επιπλέον 3 μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι θα φτάσει στα ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ στις αρχές του έτους.

Αυτό μας φέρνει στο πρόβλημα Νο3 που είναι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της εκσκαφής του σταθμού ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ που προς το παρόν δεν εγγυάται ότι μέχρι τις αρχές του έτους που θα φτάσει ο Μετροπόντικας θα έχει ολοκληρωθεί και θα μπορεί να τον υποδεχθεί για να μπορέσει να ακολούθως να συνεχίσει προς το σταθμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ.

Εδώ ερχόμαστε στο πρόβλημα Νο4 που είναι η αβεβαιότητα που υπάρχει προς το παρόν, αν δηλαδή θα περάσει ο Μετροπόντικας πρώτα και μετά θα συνεχίσει η διάνοιξη ή αν το μηχάνημα θα ξαναμείνει σε αναμονή μέχρι να ολοκληρωθεί η εκσκαφή και μετά (δηλαδή κατά το 2018) συνεχίσει προς τον τελευταίο σταθμό που είναι το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.

Και ερχόμαστε στο βασικό πρόβλημα Νο5 που είναι η διαχείριση της κατάστασης καθώς θα πρέπει, όταν με το καλό ολοκληρωθεί η διάνοιξη της σήραγγας (τέλος του 2017 στη μία περίπτωση, τέλος του 2018 στην δεύτερη) θα πρέπει να αποφασιστεί τι θα γίνει με αυτή την μεγάλη επέκταση.


Θα δοθούν οι 3 πρώτοι σταθμοί που ολοκληρώνονται σύντομα; Θα δοθεί όλη η επέκταση μέχρι το Δημοτικό Θέατρο, εξαιρώντας για αργότερα (1-2 χρόνια) τον Πειραιά;
Θα δοθεί ολόκληρη η επέκταση προς το τέλος του 2020;

Οι απαντήσεις και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το αργότερο μέχρι το τέλος της χρονιάς και θα καθορίσουν την τύχη των μεταφορών από και προς την πόλη του Πειραιά που συνεχίζει να πνίγεται από το κυκλοφοριακό και τα εργοτάξια του Μετρό αλλά και του Τραμ.

ΠΗΓΗ: Νίκος Καραγιάννης - ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου