Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016

Απεργούν οι ναυτεργάτες (ΠΝΟ) στις 22 - 23 Σεπτεμβρίου, «όχι» σε μειώσεις μισθών

Την πραγματοποίηση 48ωρης πανελλαδικής απεργίας, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, από τις 6.00 π.μ. της Πέμπτης 22 Σεπτεμβρίου έως τις 6.00 π.μ. του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Όπως τονίζει η Ομοσπονδία, σε ανακοίνωσή της, «τα υφιστάμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος των ναυτεργατών θεριεύουν και οξύνονται ακόμη περισσότερο με τις νέες ρυθμίσεις και απαιτήσεις του τρίτου μνημονίου και του Νόμου 4387/2016 για το ασφαλιστικό».

Σε ότι αφορά την καταπολέμηση της ανεργίας, η ΠΝΟ επισημαίνει ότι «έχει καταθέσει πολλές φορές στους αρμοδίους συγκεκριμένες προτάσεις και για την καταπολέμηση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας και για τις νέες θέσεις εργασίας».

Όπως σημειώνει, η λύση είναι η ναυτολόγηση, σε όλα τα πλοία, να γίνεται μέσω του ΓΕΝΕ, με συγκροτημένα δικαιώματα αμοιβής και ασφάλισης, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι ΣΣΕ και οι ασφαλιστικοί νόμοι της χώρας.

Η Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει ότι για την ΠΝΟ «δεν τέθηκε ποτέ και δεν τίθεται, και ούτε βέβαια θα τεθεί, κανένα απολύτως θέμα διαπραγμάτευσης για μείωση των όσων ορίζουν οι ΣΣΕ του κλάδου.

Αντίθετα, όπως υπογραμμίζει, «πάγια επιδίωξη είναι η αύξηση των αμοιβών και η αναπλήρωση των μέχρι σήμερα απωλειών από τους εργασιακοκτόνους νόμους των μνημονίων».

Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο αυτή εντείνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕΕ, ΠΝΟ και υπ. Ναυτιλίας για την υπογραφή νέας ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία.

Σημείο διαφωνίας το ύψος του κατώτατου μισθού και διάφορα επιδόματα, την περίοδο που οι ναυλαγορές βρίσκονται σε πτωτική πορεία. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου