Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Πάτρα: Καραδοκούν πορτοφολάδες και τσαντάκηδες ακόμη και μέσα στα λεωφορεία

Ιδιαιτέρως αυξημένα είναι το τελευταίο διάστημα τα περιστατικά κλοπών πορτοφολιών ή μικροποσών μέσα στα λεωφορεία τα οποία χρησιμοποιούν πολλοί συμπολίτες για να καταφύγουν στις κοντινές παραλίες.

Οι δράστες καραδοκούν και εφαρμόζουν τις … ταχυδακτυλουργικές τους ικανότητες σε όσους διαπιστώνουν ότι έχουν πάνω τους χρηματικά ποσά. 

Γι αυτό και οι αρχές προειδοποιούν και ενημερώνουν ότι δεν χρειάζεται να φέρουν οι λουόμενοι και γενικότερα οι επιβάτες μέσων μαζικής μεταφοράς μεγάλα ποσά.

Πιο πρόσφατο «χτύπημα» , αυτό που με πρωταγωνίστρια μια 20χρονη προχθές το πρωί στην Πάτρα.

Η κοπέλα επέβαινε σε αστικό λεωφορείο όταν δέχθηκε την «επίθεση» δυο ανδρών 48 και 52 ετών που της άρπαξαν 110 ευρώ! 

Λίγο αργότερα άνδρες της Άμεσης Δράσης εντόπισαν και συνέλαβαν τον 48χρονο ημεδαπό ενώ αναζητείται ο 52χρονος συνεργός του.

Τα περισσότερα κρούσματα κλοπών πορτοφολιών εντοπίζονται στην αγορά της πόλης. Και στο πρόσφατο παρελθόν τα κυκλώματα δρούσαν με τρόπο εντυπωσιακά οργανωμένο.

Στα κυκλώματα αυτά συμμετέχουν περισσότερα από δέκα άτομα, τα οποία χωρίζονται σε δυάδες ή τριάδες. Οι ομάδες αυτές μοιράζονται σε χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός και μέσα στα αστικά λεωφορεία.

Ως πορτοφολάδες, στις περιπτώσεις αυτές, χρησιμοποιούνται ανήλικοι ή γυναίκες, πολύ καλά εκπαιδευμένοι. Αφού αφαιρέσουν έναν αριθμό πορτοφολιών, τους παραλαμβάνουν οι μεταφορείς με αυτοκίνητα και τους οδηγούν στο χώρο συνάντησης με τους αρχηγούς. Εκεί διαμοιράζεται η λεία.

Σε κλοπές πορτοφολιών προβαίνουν και κάποια νεαρά άτομα, συνήθως τοξικομανείς, που ενεργούν ανά ζεύγη και έχουν στόχο να εξασφαλίσουν τη δόση τους. Τα τελευταία χρόνια συμμετοχή στις κλοπές έχουν και μεμονωμένα άτομα, γεγονός που αποδίδεται στην οικονομική κρίση.

Η δράση των πορτοφολάδων εκτός από τις στάσεις και το εσωτερικό των λεωφορείων εντοπίζονται σε κεντρικούς, εμπορικούς δρόμους, σε λαϊκές και σε ιερούς ναούς.

Οι τσαντάκηδες σε αντίθεση με τους πορτοφολάδες δρουν κυρίως σε δρόμους όπου η κίνηση είναι μικρή, ώστε να μπορούν να διαφύγουν εύκολα.

Κινούνται πάντα σε ζεύγη είτε με μοτοποδήλατο είτε με αυτοκίνητο. Πλησιάζουν το θύμα που βαδίζει σε πεζοδρόμιο, αρπάζουν την τσάντα και φεύγουν με ταχύτητα.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 
Πώς μπορείτε να προφυλάξετε τον εαυτό σας

Η αστυνομία συμβουλεύει τους πολίτες να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή όταν βρίσκονται σε συνωστισμό.
  • Έχετε μαζί σας μόνο τα χρήματα που σας χρειάζονται.
  • Στις καθημερινές συναλλαγές σας αποφεύγετε να δείχνετε όλα τα χρήματα.
  • Προτιμάτε για την τοποθέτηση του πορτοφολιού εσωτερικές τσέπες που κουμπώνουν και ποτέ μην τοποθετείτε το πορτοφόλι στην πίσω τσέπη του παντελονιού.
  • Οι κυρίες δεν θα πρέπει να τοποθετούν πορτοφόλια μέσα στις τσάντες τους αλλά σε εσωτερική τσέπη των ενδυμάτων τους.
  • Υποψιάζεστε οποιονδήποτε και κυρίως όσους κρατούν ρούχα κρεμασμένα στα χέρια τους.
  • Αντιδράτε έγκαιρα όταν αντιληφθείτε ότι προσπαθούν να σας αφαιρέσουν το πορτοφόλι και καλέστε σε βοήθεια. Πολλοί πορτοφολάδες έχουν συλληφθεί από την έγκαιρη επέμβαση του κοινού.
  • Προτιμάτε τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες και όχι με μετρητά. 
ΠΗΓΗ: thebest.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου