Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Κύπρος: Διαδρομές ταλαιπωρίας με λεωφορεία

Ο Καβαφικός ΟΣΕΛ: Στον δρόμο σου για τη δουλειά το πρωί, να εύχεσαι να βρεις μια θέση στο λεωφορείο! Εδώ λοιπόν έχουμε καταντήσει, να παραφράζουμε τον Αλεξανδρινό ποιητή διακωμωδώντας τις καθημερινές μας ταλαιπωρίες. 

Μετά το τραγικό δυστύχημα στο οποίο είχε εμπλακεί λεωφορείο του ΟΣΕΛ, στο οποίο ο οδηγός του λεωφορείου έχασε τη ζωή του, όλα άλλαξαν στη συμπεριφορά του Οργανισμού. Ο οδηγός σε εκείνο το δυστύχημα «νομότυπα» δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν. 

Ωστόσο, αμέσως μετά το συμβάν οι αρμόδιοι συνειδητοποίησαν πόσο επικίνδυνο είναι να βρίσκεται κανείς εντός λεωφορείων του ΟΣΕΛ, είτε ως οδηγός, είτε ως επιβάτης. Ως εκ τούτου, αφού συσκέφθηκαν, αποφάνθηκαν αυτή τη φορά να εφαρμόσουν αυστηρά τους υφιστάμενους κανονισμούς. 

Το παράδοξο είναι ότι χρησιμοποιώντας λεωφορεία τα οποία κατασκευάστηκαν για άλλη χρήση, έχουν την απαίτηση από τους επιβάτες να συμπεριφέρονται βάσει των κανονισμών. 

Το αποτέλεσμα: απαγορεύεται εφεξής να στέκονται επιβάτες εντός των λεωφορείων, όταν αυτά δεν διαθέτουν χειρολαβές στις οροφές τους. Αυτό επηρεάζει άμεσα το μικρά λεωφορεία 21 θέσεων τα οποία διακινούνται σε γειτονιές με στενούς δρόμους. 

Επιπρόσθετα, για να είναι πιο αποτελεσματικά τα νέα μέτρα, αποφασίσθηκε πως για κάθε παράνομα ιστάμενο επιβάτη που θα καταγράφεται από ελεγκτή του υπουργείου Συγκοινωνιών σε αιφνίδιο έλεγχο θα επιβαρύνεται ο οδηγός με ψηλό πρόστιμο. 

Έτσι λοιπόν, για τον φόβο των Ιουδαίων, που λένε, οι οδηγοί αρνούνται να μεταφέρουν κόσμο από τις στάσεις, όταν το λεωφορείο έχει γεμίσει. Αφήνουν πίσω τους, αλλοδαπούς, ημεδαπούς, συνταξιούχους γέροντες να λιώνουν μες στο λιοπύρι. 

Έτσι έχουμε φτάσει απλώς σε μια απαράδεκτη, τριτοκοσμική κατάσταση να συνωστίζεται ο κόσμος στις εισόδους των λεωφορείων για να προλάβει μια θέση, ενώ από την άλλη οι οδηγοί να αναγκάζονται να επιλέγουν, ποιος θα περάσει και ποιος όχι. 

Απλώς, ο Οργανισμός βιαστικά και απροετοίμαστα δεν έλαβε πρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα, όπως ένα πιο πυκνό δρομολόγιο. Από την άλλη όμως, πού να βρει ο δύσμοιρος ΟΣΕΛ πρόσθετα λεωφορεία; 

Ας μην ξεχνάμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια εσωτερική διαμάχη με ένα μέτοχο της εταιρείας να κατακρατεί μεγάλο αριθμό λεωφορείων στον περιφραγμένο σταθμό Αρεδιού, ενώ ένας άλλος αριθμός λεωφορείων βρίσκεται σταθμευμένος στον αντιπρόσωπο περιμένοντας την εγκατάσταση ζωνών ασφαλείας στις θέσεις των οδηγών για να μπορούν τώρα να περάσουν τον μηχανολογικό έλεγχο! 

Συνομιλώντας με έναν Ινδό, όχι Ινδιάνο, μου εξήγησε με πάσα σοβαρότητα, πώς εκείνοι είχαν λύσει το πρόβλημα. Απλώς όποιος δεν τα κατάφερνε να μπει μέσα στο λεωφορείο, πιάνεται από κάπου εξωτερικά του λεωφορείου και παραμένει κρεμάσμενος μέχρι να φτάσει στον προορισμό του. Ο οδηγός δεν φέρει καμία ευθύνη για ότι συμβαίνει εκτός του λεωφορείου! 

Ένα από τα πολλά περίεργα είναι και το ότι ο ΟΣΕΛ, εν γνώσει του Υπουργείου Συγκοινωνιών, υποθέτω, φαίνεται σαν να χρησιμοποιεί ακατάλληλα οχήματα. Συγκεκριμένα τα μικρά λεωφορεία διαθέτουν μία πόρτα για είσοδο και έξοδο, χωρίς χειρολαβές στις οροφές τους. 

Αυτά είναι στην ουσία τουριστικά λεωφορεία για να μεταφέρουν κόσμο σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς να διακόπτουν το δρομολόγιο τους και όχι να σταματούν και να ξεκινούν σε κάθε στάση. Κι όμως αυτά κυκλοφορούν με όλες τις άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Δεν μπορώ να διανοηθώ τι θα συμβεί όταν ανοίξουν τα σχολεία κι αρχίσουν να εισρέουν οι μαθητές. 

Κλείνοντας και πάλι με τον Καβάφη, ο οποίος γράφει «να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος», θα μπορούσα να τον διαβεβαιώσω ότι ας είναι καλά ο ΟΣΕΛ, μας κάνει τον καθημερινό μας δρόμο για τη δουλειά όλο και πιο μακρύ, όλο και πιο ενδιαφέροντα, πλούσιο σε καθημερινές εμπειρίες και ταλαιπωρίες με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια να δοκιμάζεται και να ξεθωριάζει στον καυτό ήλιο του καλοκαιριού.

ΠΗΓΗ: philenews.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου