Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Ο Δ/νων Σύμβουλος, που φιλοδοξεί να γλυτώσει από τη χρεοκοπία τη ΣΤΑΣΥ (Μετρό - Τραμ - Ηλεκτρικό)

Από τη χρεοκοπία θα κληθεί να γλυτώσει την Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. (ΣΤΑΣΥ) την εταιρεία στην οποία περιλαμβάνονται ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, το Μετρό και το Τραμ, ο Γιώργος Θωμόπουλος που προέρχεται από το χρηματοπιστωτικό τομέα και υπήρξε στέλεχος (financial controler) κατά την τελευταία δεκαετία, της Alpha Bank. 

O κ. Θωμόπουλος αντικαθιστά, στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου, τον Παναγιώτη Βόγκα που συμπλήρωσε μόλις επτά μήνες στο τιμόνι της ΣΤΑΣΥ. 

Παρότι ο βραχύβιος Δ/νων Σύμβουλος παραιτήθηκε επικαλούμενος "προσωπικούς λόγους”, η απομάκρυνσή του από την εταιρεία φέρεται να σχετίζεται με επιλογές που πραγματοποίησε ως προς την τοποθέτηση / προαγωγή συγκεκριμένων προσώπων.

Πλέον, το κενό του θα κληθεί να καλύψει ο Γ. Θωμόπουλος, που αποτελεί πρόταση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη χωρίς, βέβαια, αυτό να οδηγεί σε βέβαια συμπεράσματα, καθώς επιλογή του υπουργού ήταν και ο κ. Βόγκας. 

Κατά την πρόσφατη ακρόασή του από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο Γ. Θωμόπουλος και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι υπήρξε προσωπική πρόκληση να εγκαταλείψει τον ιδιωτικό τομέα και να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου.

Δύσκολο στοίχημα 
"Με τους ανθρώπους μπορώ να τα βάλω, αλλά όχι με τους αριθμούς" σημείωσε, στο πλαίσιο της Επιτροπής, ο κ. Θωμόπουλος, αναγνωρίζοντας ότι οι αστικές συγκοινωνίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που προσκόμισε ο Αντιπρόεδρος ΝΔ - Βουλευτής Β' Αθηνών Κωστής Χατζηδάκης το διάστημα Ιανουάριος - Μάιος 2014, 2015 και 2016 τα έσοδα από πωλήσεις υπηρεσιών διαμορφώθηκαν σε 56 εκατ., 45 εκατ. και 36 εκατ. €, αντίστοιχα (-35,67%). 

Το "ελευθέρας" για όλους στα μέσα αστικών συγκοινωνιών, κατά την περίοδο του περυσινού δημοψηφίσματος και η δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους, χωρίς σαφείς προϋποθέσεις, σε συνδυασμό με την ελαχιστοποίηση των ελέγχων για την καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής ενίσχυσαν την "μαύρη τρύπα" στα οικονομικά μεγέθη της ΣΤΑΣΥ που παρουσίασε ελλείμματα ύψους 24,5 εκατ. € το 2015.

Πάντως, ο Γ. Θωμόπουλος σημείωσε ότι στόχος του είναι να καταστεί λειτουργικά κερδοφόρα η ΣΤΑΣΥ από το 2017, ενισχύοντας τις υπηρεσίες διαφημιστικής προβολής μέσω των χώρων της ΣΤΑΣΥ.  Πρόσθεσε, ακόμη, χωρίς να διευκρινίσει πώς θα το πετύχει ότι θα δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της εισιτηριοδιαφυγής.

Επίσης, μία από τις πρώτες προτεραιότητές του κ. Θωμόπουλου είναι η άμεση επίτευξη εργασιακής ειρήνης μέσω της υπογραφής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που εκκρεμεί εδώ και τέσσερις μήνες.

Απών ο Χ. Σπίρτζης 
Από τη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής απουσίαζε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης του οποίου πρόταση είναι ο κ. Θωμόπουλος. Και λόγω της παντελούς ανυπαρξίας εκπροσώπησης του υπουργείου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βούτσης έκανε λόγο για "αρνητική πρωτοτυπία που δεν πρέπει να καταστεί οδηγός", σχόλιο που είχε ως άμεσο αποδέκτη τον κ. Σπίρτζη.

"Η Επιτροπή διεξήχθη με πλήρη απουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών. Η απουσία της πολιτικής ηγεσίας πρέπει να σημειωθεί ως αρνητικό φαινόμενο. Καθ' οικονομία ολοκληρώθηκε η διαδικασία, αλλά να μην εκληφθεί ως παράδειγμα για να επαναληφθεί" σημείωσε. 

ΠΗΓΗ: capital.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου