Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Πόλη της Ινδίας αποκτά φουτουριστικά ιπτάμενα ταξί

Η Γκουργκαόν, ένα προάστιο του Νέου Δελχί, είναι έτοιμη να αποκτήσει ηλεκτρικά ταξί χωρίς οδηγό για να ανακουφίσει τα δεινά της κυκλοφορίας που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες άνθρωποι που μετακινούνται στις δουλειές τους καθημερινά. 

Το πιλοτικό έργο αναμένεται να συνδέσει τα σύνορα του Δελχί με το εσωτερικό της Γκουργκαόν, με 16 σταθμούς που θα εκτείνονται σε μια απόσταση 13 χιλιομέτρων. Τα χωρίς οδηγό ηλεκτρικά ταξί θα κρέμονται από ψηλά κάγκελα και θα μετακινούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. 

Η μέση ταχύτητα των ταξί θα είναι 60 χιλιόμετρα την ώρα και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά έξι επιβατών σε κάθε διαδρομή. 

Το πιλοτικό έργο αναμένεται να μεταφέρει 30.000 επιβάτες την ημέρα και θα κοστίσει περίπου 8,5 δισ Rs (126 εκατομμύρια $), το οποίο είναι μικρότερο από ό, τι θα χρειαζόταν για να οικοδομηθεί ένα δίκτυο μετρό για την ίδια απόσταση. 

Η Ινδική κυβέρνηση επί του παρόντος εξετάζει τις προσφορές που έχει λάβει από τις παγκόσμιες εταιρείες για το έργο και αναμένεται να κάνει μια τελική ανακοίνωση από τον επόμενο μήνα. Ελπίζει ότι το έργο θα μειώσει την κυκλοφορία στην Εθνική Οδό-8, που συνδέει το Δελχί με την Γκουργκαόν και το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης. 

Ωστόσο, εξακολουθεί να παραμένει συζητήσιμο αν η μικρής κλίμακας φύση του έργου είναι η σωστή επιλογή για το Δελχί και την Γκουργκαόν για τα δεινά της κυκλοφορίας, αντί των μεγάλων συστημάτων δημόσιων μεταφορών. 

Το 2011, ένα παρόμοιο έργο ανακοινώθηκε για την πόλη του Αμριτσάρ, αλλά εγκαταλείφθηκε το 2014 μετά από την κριτική που του ασκήθηκε από τους καταστηματάρχες, τους μικρούς εμπόρους και τους λάτρεις της πολιτιστικής κληρονομιάς και θεωρήθηκε οικονομικά ασύμφορο. 

Οι πρόωρες εκθέσεις δείχνουν ότι η υπηρεσία ταξί θα είναι παρόμοια με τη Skytran, μια νεοσύστατη εταιρεία συνεργάτη της NASA, που σχεδιάζει να αλλάξει τη δημόσια συγκοινωνία με τη δημιουργία ενός δικτύου οχημάτων που θα κυκλοφορούν σε υπερυψωμένες ράγες. Η Skytran εργάζεται επί του παρόντος στο πιλοτικό πρόγραμμα της στο Τελ Αβίβ. 

Προσωπικά σύστημα ταχείας μεταφοράς έχουν επίσης δοκιμαστεί σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, αλλά σε μικρότερη κλίμακα. Το παλαιότερο και πιο εκτεταμένο είναι στη Morgantown της Δυτική Βιρτζίνια. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου