Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Ξεκινούν οι εργασίες για τη σύνδεση του Προαστιακού στο τμήμα από Άγιο Ανδρέα Πατρών μέχρι Κάτω Αχαΐα

Το «πράσινο φως» για να μπει ο εργολάβος και να ξεκινήσει η κατασκευή του εμβληματικού έργου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της «Αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής και των τεχνικών στη μετρική γραμμή Προαστιακού Σιδηροδρόμου Πατρών στο τμήμα από Άγιο Ανδρέα μέχρι Κάτω Αχαΐα», δόθηκε με την προέγκριση της Σύμβασης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο έργο, το οποίο εντάχθηκε στο νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 και θα αρχίζει να κατασκευάζεται τις επόμενες ημέρες.

Το έργο δημοπρατήθηκε στις 24 Μαΐου 2016 και είναι προϋπολογισμού 2.398.500 ευρώ, κατόπιν της έκπτωσης το ποσό δαπάνης ανέρχεται στα 928.333,24 ευρώ και τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί και η σύμβαση. 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, θα ολοκληρωθεί σε δέκα μήνες από τη στιγμή εγκατάστασης του εργολάβου.

«Σύντομα ο εργολάβος θα εγκατασταθεί και έτσι θα ξεκινήσει ένα έργο που ανταποκρίνεται στο πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την επέκταση του Προαστιακού και στη Δυτική Αχαΐα ώστε να εξυπηρετούνται ακόμα περισσότεροι συμπολίτες μας από και προς την Πάτρα και την Κάτω Αχαΐα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας συμπληρώνοντας πως όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες θα έχουν βελτιωθεί οι ήδη υπάρχουσες υποδομές της γραμμής και οι στάσεις, ενώ θα επεκταθούν και τα δρομολόγια.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης εξήρε την αγαστή συνεργασία που υπάρχει με τον ΟΣΕ ώστε να προχωρήσει μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αυτό το έργο που αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρειά μας, αφού θα εξυπηρετεί πλήθος συμπολιτών μας.

Να σημειωθεί πως προχωρά και το δεύτερο υποέργο που αφορά στην «Προμήθεια και Εγκατάσταση τριάντα (30) νέων αυτομάτων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων (ΑΣΙΔ) και αποκατάσταση λειτουργιάς δύο (2) υφιστάμενων στο υπό αναβάθμιση τμήμα γραμμής του Προαστιακού Πατρών από Αγ. Ανδρέα έως Κ. Αχαΐα», ύψους 4.194.795,17 ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί και αυτό από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

«Προσπαθούμε και κάνουμε δουλειά, να είμαστε χρήσιμοι στα κρίσιμα. Δίχως χρονοτριβές, δίχως αναβολές να προχωράμε τα έργα. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε με γνώμονα τους πολίτες. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε ακόμα περισσότερα για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας» κατέληξε ο Απ. Κατσιφάρας.

Αναλυτικά το έργο 
Το συνολικό φυσικό αντικείμενο του έργου (υποέργα 1 και 2) περιλαμβάνει την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής και των αποβαθρών στην υφιστάμενη μετρική σιδηροδρομική γραμμή του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Πατρών στο τμήμα από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Αγίου Ανδρέα έως τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κάτω Αχαΐας συνολικού μήκους 20,8 χλμ.

Μέρος του έργου αποτελεί η ενίσχυση της λειτουργίας των τεχνικών της γραμμής και κυρίως η ενίσχυση των βάθρων της Γέφυρας Πείρου.

Στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση νέων αυτόματων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων (ΑΣΙΔ) καθώς και αποκατάσταση της λειτουργίας υφιστάμενων ΑΣΙΔ στο μήκος του υπό αναβάθμιση τμήματος.

Συνολικά θα γίνει εγκατάσταση ή επισκευή σε 32 συνολικά Αυτόματα Συστήματα Ισόπεδων Διαβάσεων στο υπό αναβάθμιση τμήμα, ενώ στις στάσεις θα γίνει κατασκευή και διαμόρφωση αποβαθρών με κεκλιμένες ράμπες για ΑμεΑ, φωτισμός στεγάστρων κ.α. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου