Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Κύπρος: Αλαλούμ υπηρεσιών για τις ζώνες ασφαλείας στα λεωφορεία

Για χρόνια περνούσαν από επιθεώρηση λεωφορεία και ο Έφορος Μηχανοκινήτων Οχημάτων τα ενέκρινε να κυκλοφορούν, ενώ στη θέση του οδηγού και συνοδηγού δεν υπήρχαν εγκατεστημένες ζώνες ασφάλειας ως όφειλαν.

Το θέμα προέκυψε προχθές μετά το φοβερό θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα με την εμπλοκή λεωφορείου του ΟΣΕΛ που στοίχισε τον θάνατο του οδηγού του και τον τραυματισμό δέκα προσώπων. 

Συγκλονίζει η δήλωση του διευθυντή του Τμήματος Τροχαίας στο Αρχηγείο Αστυνομίας στον «Φ» Γιαννάκη Χαραλάμπους, πως αν ο οδηγός του μοιραίου λεωφορείου φορούσε ζώνη σήμερα θα μπορούσε να ζούσε.

Σοκαριστικό είναι και το εξής: Από το 2013 υπήρχε υπουργικό διάταγμα δημοσιευμένο στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας (5/9/2013) από τον Τάσο Μητσόπουλο και οι αρμόδιες υπηρεσίες το αγνοούσαν. 

Το διάταγμα υποχρέωνε όλα τα λεωφορεία να έχουν εγκατεστημένες ζώνες ασφάλειας στα πρόσθια καθίσματα (οδηγού και συνοδηγού). Τώρα δόθηκαν οδηγίες από το ΤΟΜ όπως όλα τα αστικά λεωφορεία τοποθετήσουν ζώνες ασφάλειας για οδηγούς και συνοδηγούς. Σημειώνεται ότι το ΤΟΜ δεν τοποθετήθηκε χθες επί του θέματος.

Όπως προκύπτει από τις εξετάσεις, το λεωφορείο αυτό δεν έφερε ζώνη ασφάλειας για τη θέση του οδηγού και έτσι ο οδηγός του, Σωφρόνης Μυλωνά, 60 ετών, από την Ανθούπολη, δεν ήταν προσδεδεμένος όπως όφειλε στη βάση του νόμου. 

Αποτέλεσμα τούτου ήταν μετά τη βίαιη σύγκρουση με άλλο όχημα να σπάσει το διαχωριστικό κιγκλίδωμα, να περάσει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και να συγκρουστεί διαδοχικά με τρία άλλα οχήματα. Ο οδηγός εκτινάχθηκε από το κάθισμά του και καταπλακώθηκε από το λεωφορείο με αποτέλεσμα να βρει οικτρό θάνατο.

Όπως αποκαλύφθηκε χθες, αυτός όφειλε να είναι προσδεδεμένος με τη ζώνη ασφάλειας, αλλά το ΤΟΜ ουδέποτε υπέδειξε κάτι τέτοιο, εξού και στο λεωφορείο δεν υπήρχε εγκατεστημένη ζώνη ασφάλειας για τον οδηγό. 

Τουναντίον περνούσε τον έλεγχο κάθε χρόνο χωρίς ποτέ να υποδειχθεί ότι έπρεπε να φέρει ζώνη ασφάλειας. Όπως δήλωσε στον «Φ» ο κ. Χαραλάμπους, με βάσει το νόμο περί οδικής ασφάλειας 1986 - 2007, όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα περιλαμβανομένων των λεωφορείων, οι οδηγοί θα πρέπει να φέρουν ζώνη ασφάλειας. 

Εξαιρούνται οι επιβάτες που είναι ιστάμενοι. Ειδικότερα, όσα φορτηγά και λεωφορεία ενεγγράφησαν στον Έφορο Μηχανοκινήτων Οχημάτων μετά τις 28/12/2007 θα πρέπει να έχουν εγκατεστημένες ζώνες ασφάλειας για τους οδηγούς και τους συνοδηγούς, ασχέτως αν πρόκειται για αστικά ή υπεραστικά λεωφορεία. Οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν στα υπεραστικά λεωφορεία ζώνες, ενώ στα αστικά όχι.

Φαίνεται ότι το ΤΟΜ είτε από λάθος ερμηνείας του νόμου είτε άλλως πως, περνούσε τα λεωφορεία από έλεγχο, χωρίς να υποχρεώνει τον ΟΣΕΛ να έχουν τα λεωφορεία του ζώνες ασφάλειας για τους οδηγούς. Όφειλαν να γνωρίζουν και όφειλαν να έχουν εγκατεστημένες ζώνες ασφάλειας, τονίζει ο διευθυντής της Τροχαίας.

Εκπρόσωπος του ΟΣΕΛ ανέφερε χθες ότι το συγκεκριμένο λεωφορείο μόλις πρόσφατα πέρασε από έλεγχο χωρίς να υποδειχθεί ότι έπρεπε να φέρει ζώνη ασφάλειας. Επίσης το συγκεκριμένο λεωφορείο επιθεωρείται από το 2010 που εισήχθη στην Κύπρο και χρησιμοποιείται για τις αστικές περιοχές, χωρίς ποτέ να υποδειχθεί ότι έπρεπε να υπάρχει ζώνη ασφάλειας για τον οδηγό.

Έκθεση ζήτησε ο υπουργός Μεταφορών 
Ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης έχει ζητήσει έκθεση γεγονότων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, προκειμένου να την εξετάσει και να προβεί στις δέουσες ενέργειες, αναφορικά με ζητήματα ασφαλείας που φαίνεται να προκύπτουν από το θανατηφόρο δυστύχημα με την εμπλοκή λεωφορείου του ΟΣΕΛ.

Σε ανακοίνωση, το Υπουργείο εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του οδηγού του ΟΣΕΛ Σοφρώνη Μυλωνά και εύχεται στους τραυματίες του τραγικού δυστυχήματος τάχιστη ανάρρωση.

Λόγω του τροχαίου ο θάνατος οδηγού 
Χθες στις 10 το πρωί, διενεργήθηκε από ιατροδικαστή η νενομισμένη νεκροτομή στη σορό του άτυχου Μυλωνά. Όπως κατέδειξε η νεκροτομή, τα αίτια του θανάτου του οφείλονται σε πολλαπλά κατάγματα συνεπεία τροχαίου δυστυχήματος και όχι σε παθολογικά αίτια. Δηλαδή ο οδηγός δεν υπέστη οτιδήποτε παθολογικό την ώρα της οδήγησης.

Με 67 χλμ εκινείτο το λεωφορείο 
Με μέγιστη ταχύτητα 67 χιλιομέτρων την ώρα εκινείτο το λεωφορείο της γραμμής 127 του ΟΣΕΛ μέχρι και το φρενάρισμα, είναι τα πρώτα στοιχεία που έδειξαν ταχογράφος και εγκέφαλος του λεωφορείου, που αναλύονται από Αστυνομία και ειδικούς, αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ». Πρόκειται για ταχύτητα αισθητά κάτω από το επιτρεπόμενο όριο στην περιοχή του δυστυχήματος.

ΠΗΓΗ: philenews.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου