Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016

Τερματικός ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα: Από Ολυμπιακό έργο στο ..Πακέτο Γιουνκέρ


Σήριαλ δίχως τέλος παραμένει η υπόθεση της δημιουργίας ενός Κεντρικού Τερματικού Σταθμού Λεωφορείων στον Ελαιώνα. Η ιστορία αυτή κρατάει τουλάχιστον 15 χρόνια, καθώς το έργο υπολογιζόταν ως ...Ολυμπιακό έργο.

Η αδυναμία εύρεσης κεφαλαίων άφησε το πλάνο και από τότε έχουμε εξαγγελίες για το συγκεκριμένο project από κάθε Υπουργό, με την κατάληξη να παραμένει ίδια. Να παραμένει το έργο "μακέτα".

Στα πολλά επεισόδια, έρχεται να προστεθεί και η εισαγωγή του έργου στο Πακέτο Γιούνκερ αυτή τη φορά με την ελπίδα προσέλκυσης παγκόσμιου επενδυτή με το κίνητρο του ΣΔΙΤ ή ακόμα και της παραχώρησης.

Το μεγάλο έργο της ανάπτυξης νέου μεγάλου Κεντρικού Τερματικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων στον Ελαιώνα ενωποιεί όλα τα ΚΤΕΛ που σήμερα είναι διάσπαρτα στην Αθήνα ενώ προβλέπεται και μέσα από το Νέο Ρυθμιστικό της πόλης.

Το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το επιχειρηματικό σχέδιο, οι μελέτες κατασκευής, υλοποίησης και λειτουργίας του νέου Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων.

Σε αυτό το χώρο έχει προβλεφθεί και η κατασκευή άλλων εγκαταστάσεων, όπως χώρων εστίασης, εμπορικών καταστημάτων, ξενοδοχειακή μονάδα, αλλά και χώροι πολιτισμού. Τα έργα θα κατασκευαστούν σε έκταση 66 στρεμμάτων με την έναρξη τους να εκτιμάται για το Φθινόπωρο του 2017.

Η δημιουργία του νέου σταθμού και η παύση των υφιστάμενων υποδομών ΚΤΕΛ θα σημάνει την μεταφορά για τις δραστηριότητες των υπεραστικών λεωφορειακών γραμμών στον σταθμό του Ελαιώνα, κάνοντας την διαμεταφορά των επιβατών προς το αεροδρόμιο, το λιμάνι και το κέντρο της Αθήνας ιδιαίτερα εύκολη, καθώς ο σταθμός θα βρίσκεται δίπλα στον σταθμό Μετρό ΕΛΑΙΩΝΑΣ της γραμμής 3 όπως προβλέπεται και από το Προεδρικό Διάταγμα 750Δ/2005 του Οργανισμού Ρυθμιστικού της Αθήνας.

Σήμερα, σε καθημερινή βάση εξυπηρετούνται 31.000 επιβάτες από τα ΚΤΕΛ Κηφισού και άλλοι 10.000 από τα ΚΤΕΛ Λιοσίων. 

Με το έργο αυτό θα αλλάξει ο τρόπος μετακίνησης από και προς την Αθήνα μέσω των ΚΤΕΛ καθώς οι επιβάτες με την χρήση του δικτύου του Μετρό και των άλλων μέσων μεταφοράς θα μπορεί με ένα μικρό κόστος να έχει άμεση πρόσβαση στον Τερματικό Σταθμό των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα.

Το έργο έχει υψηλούς στόχους όπως:
  • Να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό των υπεραστικών λεωφορείων, που ανέρχεται σε 10 εκατομ. περίπου επιβάτες ετησίως, επιτρέποντας κατά τρόπο οργανωμένο τις μετεπιβιβάσεις από όλα τα αστικά μέσα μεταφοράς (Μετρό, λεωφορεία, ΙΧ, Ταξί)
  • Να σχεδιασθεί αρχιτεκτονικά ένα έργο με υψηλό επίπεδο αισθητικής, αποτελώντας τοπόσημο για την περιοχή και πόλο έλξης εμπορικών ή άλλων δραστηριοτήτων
  • Να κινητοποιήσει και να επισπεύσει τις διαδικασίες για την ανάπτυξη ή ολοκλήρωση των δικτύων αστικής υποδομής (π.χ. τοπικό οδικό δίκτυο, δίκτυα κοινής ωφέλειας) που λείπουν στην περιοχή αυτή του Ελαιώνα
  • Να συμβάλει σημαντικά στην πολεοδομική αναδιάρθρωση της περιοχής που σήμερα είναι κυρίως βιομηχανικού - χονδρεμπορικού χαρακτήρα, σε περιοχή με σύγχρονες επιχειρήσεις τριτογενούς κυρίως τομέα.
Το έργο αποτελεί ιδιωτική επένδυση και η υλοποίησή του προβλέπεται να γίνει με διαγωνισμό για τη σύναψη Σύμβασης Παραχώρησης, με χρηματοδότηση των ΚΤΕΛ και του παραχωρησιούχου (ΣΔΙΤ). 

Η Αττικό Μετρό θα είναι ο τεχνικός συντονιστής των μελετών και της κατασκευής του έργου, ενώ ο δήμος Αιγάλεω θα συμβάλλει στη διευκόλυνση της διαδικασίας έκδοσης των απαιτούμενων αδειών.

Ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει την κατασκευή, την λειτουργία και την συντήρηση του σταθμού, ενώ το δημόσιο δεν θα χρειαστεί να βάλει χρήματα. 

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι, εάν κάθε ΚΤΕΛ δίνει ένα ευρώ από κάθε εισιτήριο που εκδίδει στον παραχωρησιούχο, η απόσβεση θα έχει ολοκληρωθεί κατά μέγιστον σε επτά χρόνια.

Ο νέος σταθμός θα συνδέεται υπογείως με το Μετρό, έργο το οποίο έχει πρακτικά γίνει, και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, θα κατασκευαστεί χώρος στάθμευσης 500 θέσεων. 

ΠΗΓΗ: ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου