Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Οι μεγάλοι συγκοινωνιακοί κόμβοι της Αθήνας


Μία πρωτεύουσα σχεδόν 5 εκατομμυρίων κατοίκων πρέπει να έχει συγκοινωνιακούς κόμβους για να εξυπηρετούνται οι αστικές, προαστιακές, υπεραστικές και διεθνείς μετακινήσεις επιβατών και εμπορευμάτων.

Η Αθήνα συγκεντρώνοντας περίπου το 40% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, έχει διανύσει μεγάλη απόσταση τις τελευταίες δεκαετίες και έχει αποκτήσει σημαντικούς συγκοινωνιακούς κόμβους που βοηθούν στην ομαλή μετακίνηση από και προς την πρωτεύουσα αλλά και εντός αυτής.

Ποιοι είναι αυτοί οι κόμβοι; Το Αεροδρόμιο, τα λιμάνια, οι κεντρικοί σταθμοί τρένων, ΚΤΕΛ, αλλά και κόμβοι που εξυπηρετούν εσωτερικές μετακινήσεις. Σύνταγμα, Πειραιάς, Δ.Πλακεντίας, Νερατζιώτισσα, Σ.Λαρίσης, Ομόνοια και Μοναστηράκι αποτελούν την καρδιά αυτών των μετακινήσεων.

Αεροδρόμιο 
Η Αθήνα ξεφεύγοντας από το μοντέλο άλλων μητροπολιτικών προορισμών της Ευρώπης διαθέτει μόνο ένα Αεροδρόμιο, το Ελ. Βενιζέλος στα Σπάτα. Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο γιατί δεν έχει κορεστεί από κίνηση καθώς παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα για τον πληθυσμό της Αττικής. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δουβλίνο, πόλη με το 1/4 του πληθυσμού της Αθήνας διαθέτει αεροδρόμιο με 25εκ. επιβάτες ετησίως την ώρα που το Ελ. Βενιζέλος μόλις κατάφερε να φτάσει τα 18εκ. επιβάτες το 2015 κάνοντας ρεκόρ.

Στις περισσότερες μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης υπάρχει το "κλασσικό" Διεθνές Αεροδρόμιο και ακόμα ένα για τις low cost εταιρείες. Ωστόσο το Ελ. Βενιζέλος είναι ένα από τα πλέον πολυβραβευμένα αεροδρόμια στην Ευρώπη και οι υπηρεσίες του χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα υψηλές.

Λιμάνια 
Η Αττική διαθέτει 3 μεγάλα λιμάνια: Πειραιάς, Ραφήνα, Λαύριο. 

Ο Πειραιάς είναι πλέον από τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά λιμάνια με αλματώδη ανάπτυξη και την κίνηση εμπορευματοκιβωτίων να έχει ήδη ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια τεμάχια το 2015. 

Ραφήνα και Λαύριο συμπληρώνουν την τριάδα και είναι κατά κύριο λόγο λιμάνια ακτοπλοΐας. Έχουμε επίσης το σημαντικό λιμάνι της Ελευσίνας ενώ λειτουργεί το πολύ εμπορικό πορθμείο Σαλαμίνας-Περάματος και εκείνο της Αγίας Μαρίνας προς Εύβοια.

Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός 
Κατ` ευφημισμό περισσότερο ο παραπάνω τίτλος μιας και η εικόνα του χώρου δεν θυμίζει κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Ευρωπαϊκής χώρας, αλλά επαρχιακό σταθμό αναπτυσσόμενης χώρας. 

Χρειάζεται επειγόντως αξιοποίηση του χώρου. Ωστόσο παραμένει ένα νευραλγικό σημείο του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας και ειδικότερα της Αθήνας. Αυτή την εποχή γίνονται κάποιες εργασίες "σουλουπώματος" αλλά δεν αρκούν. Ο αντίστοιχος σταθμός του Πειραιά έχει υποβιβαστεί σε σταθμό Προαστιακού και μόνο.

Τερματικοί Σταθμοί ΚΤΕΛ 
Δύο τερματικοί σταθμοί σε Κηφισό και Λιοσίων, δυσφήμηση για την πόλη και ολόκληρη τη χώρα. Δεν πληρούν ούτε τα βασικά κριτήρια σύγχρονων τερματικών σταθμών Υπεραστικών Λεωφορείων και θυμίζουν δεκαετία του 1960 σε κάποια επαρχία. 

Άμεση ανάγκη για την κατασκευή του Νέου Τερματικού (ΚΣΥΛ) στον Ελαιώνα που θα συνδέεται με τον ομώνυμο σταθμό Μετρό και θα αλλάξει την εικόνα των ΚΤΕΛ αλλά και της ίδιας της πόλης.

Συγκοινωνιακοί κόμβοι της πόλης 
Η Αθήνα μέσω του δικτύου των μέσων μαζικής μεταφοράς έχει αναπτύξει αρκετούς συγκοινωνιακούς κόμβους που συνδέουν σταθμούς Μετρό με σταθμούς Τραμ, Προαστιακού, Λεωφορείων και Τρόλλεϋ. Το δίκτυο αυτό συνεχίζει να μεγαλώνει και σήμερα με την επέκταση Μετρό και Τραμ στον Πειραιά αλλά και τη σχεδιαζόμενη Γραμμή 4.

Οι πιο σημαντικοί συγκοινωνιακοί κόμβοι της πόλης είναι: ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Μετρό, Τραμ, Λεωφορεία, Τρόλλεϋ), ΠΕΙΡΑΙΑΣ (Μετρό, Προαστιακός, Λεωφορεία, Τρόλλεϋ, Λιμάνι), ΝΕΡΑΤΖΙΩΤΙΣΣΑ και ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ (Προαστιακός, Μετρό, Λεωφορεία), ΣΥΓΓΡΟΥ/ΦΙΞ και ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ (Μετρό, Τραμ, Λεωφορεία, Τρόλλεϋ), ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΣΗΣ (Μετρό, Υπεραστικός, Προαστιακός, Λεωφορεία, Τρόλλεϋ), ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ (Μετρό, Προαστιακός, Λεωφορεία), ΦΑΛΗΡΟ (Μετρό, Τραμ, Λεωφορεία) κ.α. 

ΠΗΓΗ: ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου