Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Όταν ανθίζουν… μασχαλιές

Επιστημονικό κειμενίδιο φυτολογικής αλλά κυρίως πολιτισμικής και άρα πολιτικής υφής για τις μέρες που διανύουμε και όχι μόνο - Τα πάντα γύρω από το εποχικό φαινόμενο των μέσων μαζικής μεταφοράς.

του Στάθη Παχίδη

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Το επιστημονικό κειμενίδιο που ακολουθεί είναι φυτολογικής αλλά κυρίως πολιτισμικής και άρα πολιτικής υφής (πολύ περισσότερο από τις συνέπειες του Brexit ή από τον υπό ψήφιση εκλογικό νόμο).

Οι μασχαλιές είναι θάμνος ή δενδρύλλιο φυλλοβόλο (επιστημονική ονομασία: «Boha kai dyswdia»), που η ζωηρή του ανάπτυξη φθάνει περίπου τα δύο μέτρα (όσο ο μέσος άνθρωπος στην άβολη θέση της ανάτασης χειρός ή χειρών, αν και ενίοτε και η μεσολαβή αρκεί). 

Ανθίζει σε ιδιαίτερες, πυκνές ταξιανθίες, που διαχέουν στον αέρα γύρω την περιώνυμη «maschalila», ουσία μοναδικά ευρισκόμενη στην εν λόγω κατηγορία εμβίου.

Περιβάλλον Ανάπτυξης - Καλλιέργεια 
Οι μασχαλιές αναπτύσσονται κυρίως σε μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου και όταν παρατηρείται συγκέντρωση και εξ ανάγκης εντελώς στενή προσέγγιση προσώπων και σωμάτων. 

Χώρος κατάλληλος είναι κυρίως τα αστικά λεωφορεία (ουδόλως εξαιρουμένων των γραμμών προς Εύοσμο του ΟΑΣΘ ή προς Ανθούσα, Άνοιξη και Δροσιά του ΟΑΣΑ), τα τρόλλεϋ, τα βαγόνια του μετρό και του προαστιακού, τα βαγόνια και οι συρμοί τρένων, αλλά και ταξί διπλοτριπλοεκμισθωμένα ή ασανσέρ. 

Πιθανότερη στάση ανάπτυξης είναι η κράτηση από υψηλά ευρισκόμενες χειρολαβές, αν και πολλά δεν αλλάζουν και με κράτηση από χαμηλότερες.

Θερμοκρασία - κλίμα 
Οι μασχαλιές είναι ανθεκτικές στο κρύο και υποκρύπτονται σε χαμηλές θερμοκρασίες ενώ κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε κλειστούς χώρους με ήλιο και από 25 βαθμούς Κελσίου και άνω. 

Ο κλιματισμός και το air condition δε σώζουν την κατάσταση - μη σου πω πως τα κύματα κατευθυνόμενου αέρος την επιδεινώνουν.

Περίοδος Ακμής 
Από μέσα Μαίου μέχρι και τέλη Σεπτεμβρίου η «maschalila» είναι αντιληπτή ανάλογα πάντα με το ύψος της θερμοκρασίας και τον συνωστισμό. 

Εντοπίζονται βέβαια και ακραίες περιπτώσεις (κυρίως άποψη ζωής ή απλυσιά από ιδεολογία), όπου ακόμη και Γενάρη μήνα με θερμοκρασία υπό το μηδέν η «Boha kai dyswdia» ακμάζει.

Πολλαπλασιασμός 
Η ακραία κατάσταση πολλαπλασιασμού, πέραν των κλασσικών παραφυάδων, συναντάται κατά την πρόσμιξη με αρώματα, κολώνιες, ψεκάσματα, aftershave και deodorant (επιστημονικώς: φαινόμενο «Mpichla mix»).

Εχθροί - Ασθένειες 
Οι μασχαλιές είναι πλήρως ευάλωτες στο πολύ νερό, στα σαπούνια, στα αφρόλουτρα, στα αποσμητικά, στους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, καθαριότητας και πολιτισμού.

Περιποίηση - Κλάδεμα 
Στον βιολογικό πόλεμο οι βόμβες αέρος αέρος είναι ανίκητες. Δεν υπάρχει σωτηρία ούτε με αντιασφυξιογόνες μάσκες. 

Bulling διακριτικό του στυλ «Κάποιος να του (της) μιλήσει για το …νερό» ή «Τι νέα απ’ το μαντρί;» δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Ή κλείνεις την μύτη με κίνδυνο να σκάσεις καλοκαιριάτικα ή κατεβαίνεις στην επόμενη στάση και το παίρνεις με τα πόδια, ακόμη κι αν είσαι στην ταχεία Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Υ.Γ. : Ξέρω, ξέρω και απολογούμαι. Δε μου ‘φταιγε τίποτα το αριστούργημα του Σταύρου Κουγιουμτζή αλλά πώς να τον αφήσω τέτοιο τίτλο;


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου