Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Νόμιμη και διαφανής η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

«Σκληρή» απάντηση προς τον πρόεδρο των Ρωσικών Σιδηροδρόμων (RZD), ο οποίος είχε αφήσει αιχμές για ευνοϊκή μεταχείριση των Ιταλών στη διαδικασία ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, απέστειλε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Σ. Πιτσιόρλας, τονίζοντας ότι η διοίκηση της ρωσικής εταιρείας είχε πλήρη εικόνα για όλες τις παραμέτρους του διαγωνισμού για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Στην επιστολή προς τον Oleg Belozerov αναφέρεται ότι η RZD είχε ενημερωθεί εγκαίρως για τους λόγους που δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έθετε ως προϋπόθεση για συμμετοχή της στον διαγωνισμό.

Επομένως, τονίζει ότι η διαδικασία που κατέληξε στην ανακήρυξη της ιταλικής Ferrovie ως τον νικητή, ήταν καθ' όλα διαφανής.

Ο κ. Πιτσιόρλας, στην απαντητική του επιστολή ξεκαθαρίζει ότι οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι ήταν πλήρως ενήμερη ότι η δημοπράτηση του ΟΛΘ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ ήταν τρεις διακριτές, ξεχωριστές και μοναδικές διαδικασίες, που δεν θα μπορούσαν να ενοποιηθούν σε ένα διαγωνισμό.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Belozerov σε πρόσφατη συνέντευξή του στο πρακτορείο Interfax είχε αναφέρει ότι «οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι δεν είχαν την εικόνα που ήθελαν για να ολοκληρώσουν την ανάλυση για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, ενώ οι Ιταλοί (σ.σ. οι Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι, στους οποίους τελικά κατέληξε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ), εξ όσων γνωρίζουμε, υπέβαλαν προσφορά, η οποία διέφερε από τους όρους που είχαν τεθεί». 

Ειδικότερα, ο Στέργιος Πιτσιόρλας αναφέρει στην επιστολή του ότι «από το 2013 έως τον Ιούλιο του 2016 (διάστημα κατά το οποίο ο όμιλος των ρωσικών σιδηροδρόμων συμμετείχε στους διαγωνισμούς για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ), η RZD:
  • Διέθετε πλήρη γνώση για τις προϋποθέσεις, τους όρους και τους περιορισμούς της ιδιωτικοποίησης, οι οποίοι παρέμειναν ίδιοι κατά τη διάρκεια όλων των διαγωνιστικών διαδικασιών
  • Διέθετε πλήρη πρόσβαση σε όλο το πληροφοριακό υλικό που βρισκόταν στο εικονικό data room της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις των υπόλοιπων συμμετεχόντων
  • Συμμετείχε στις παρουσιάσεις της διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ -το 2014 και το 2016- όπως και στις επιτόπιες επισκέψεις
  • Κατέθεσε σχόλια, κατά τη σχεδόν τριετή περίοδο διαβουλεύσεων, για σημαντικά ζητήματα της ιδιωτικοποίησης, όπως σημαντικές εμπορικές συμβάσεις (για τη συντήρηση του σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού)
  • Είχε πλήρη πρόσβαση και συχνή επικοινωνία με τη συμβουλευτική ομάδα του ΤΑΙΠΕΔ
  • Συναντήθηκε με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης και στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ σε Ελλάδα και Ρωσία
  • Ήταν πλήρως ενήμερη ότι η ανοιχτή, διεθνής πλειοδοτική διαδικασία για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, υπήρξε μία πλήρως διαφανής διαδικασία που διεξήχθη σε πλήρη αρμονία με τους νόμους της Ελλάδας και της ΕΕ.
«Η παραπληροφόρηση και οι αναληθείς πληροφορίες που έχουν ως αποτέλεσμα κατηγορίες ή υπόνοιες περί ευνοϊκής μεταχείρισης υποψηφίων δημόσιου διαγωνισμού είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για την υπόληψη της Ελλάδας ως επενδυτικό προορισμό, αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ και του προγράμματος ιδιωτικοποίησης», αναφέρει ο κ. Πιτσιόρλας, ζητώντας την «αποκατάσταση της αλήθειας». 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου