Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Το χειμώνα δημοπρατείται η γραμμή 4 του Μετρό

Προτού εκπνεύσει η φετινή χρονιά αναμένεται να δημοπρατηθεί το πρώτο τμήμα, από το Άλσος Βεΐκου μέχρι την περιοχή "Γουδή", της νέας γραμμής 4 του Μετρό, όπως αναφέρουν στο Capital.gr ανώτατα στελέχη του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. 

Το έργο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα δημοπρατηθεί ως δημόσιο, δηλαδή δεν θα "βγει στην αγορά" ως Σύμπραξη Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ή ως σύμβαση παραχώρησης.

Η δημοπράτηση ως δημόσιου έργου θα επιτρέψει να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες της, αποτελούμενης από 14 σταθμούς, πρώτης φάσης της γραμμής 4, προϋπολογισμού 1,3-1,5 δισ. ευρώ και μήκους 12,3 χιλιομέτρων, σύμφωνα πάντα με το ΥΠΟΜΕΔΙ. 

Προς την κατεύθυνση αυτή, πηγές του αρμόδιου υπουργείου τονίζουν ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση έως και του 75% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου, με το υπολειπόμενο ποσό να υπολογίζεται ότι θα προέλθει από κρατική χρηματοδότηση.

Την ίδια στιγμή όμως, το συγκεκριμένο τμήμα προωθείται ως σύμπραξη Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα, για ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ.

Καθυστέρηση 
Ο νέος σχεδιασμός του ΥΠΟΜΕΔΙ για προώθηση του έργου ύψους 1,5 δισ. ευρώ ως δημόσιου θα πρέπει να επαληθευτεί μέσα στους επόμενους μήνες. Και αυτό δεδομένου ότι η εξαγγελία-διαβεβαίωση του υπουργού Υποδομών Χρ.Σπίρτζη (συνέντευξη ΕΡΤ, 31.03) για δημοπράτηση του πρώτου τμήματος μέσα στο καλοκαίρι, εκ των πραγμάτων, ακυρώνεται.

"Ο προγραμματισμός που έχει γίνει είναι να έχουν δημοπρατηθεί, μέχρι τέλη του 2016, τα 2/3 του έργου" είχε δηλώσει, την Άνοιξη, ο κ. Σπίρτζης.

Ως εκ τούτου, στην αγορά κρατούν μικρό καλάθι για το εάν το Άλσος Βεΐκου - Γουδή (Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Κυψέλη, Δικαστήριο, Λεωφόρο Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Near East, Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδή) θα δημοπρατηθεί, τελικά, τον προσεχή χειμώνα.

Μία ακόμη μακέτα με αβέβαιη τύχη αφορά το δεύτερο τμήμα της γραμμής 4 από Γουδή έως το Μαρούσι που θα αποτελείται από οκτώ σταθμούς: Κατεχάκη, Φάρος Ψυχικού, Φιλοθέη, Σίδερα Χαλανδρίου, ΟΑΚΑ, Λ. Κηφισιάς στο ύψος Παραδείσου, ΟΤΕ και Μαρούσι.

Συνολικά, η γραμμή 4 του μετρό είναι μήκους 33 χλμ, περιλαμβάνει 30 σταθμούς με προϋπολογισμό άνω των 3,35 δισ. ευρώ. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου