Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Κοινό μέτωπο εργαζομένων σε ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, ΟΣΕ, ΟΛΘ και ΔΕΗ κατά των ιδιωτικοποιήσεων

Τις ενστάσεις τους για τις ιδιωτικοποιήσεις της ΕΥΑΘ, της ΕΛΒΟ, του ΟΣΕ, του ΟΛΘ και της ΔΕΗ κατέθεσαν το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. 

Όπως επεσήμαναν, οι πωλήσεις των συγκεκριμένων ΔΕΚΟ θα είναι επιζήμιες για τους πολίτες, αλλά και για τις ίδιες τις εταιρείες, οι οποίες, ενώ έχουν δυναμική και προοπτικές, τα τελευταία χρόνια απαξιώνονται και οδηγούνται στον αφανισμό.

«Εδώ και 15 χρόνια υπονομεύουν τις ΔΕΚΟ και κόβουν τη δυναμική τους. Αφού πρώτα τις απαξίωσαν και πέρασαν στην κοινή γνώμη ότι είναι ελλειμματικές, τώρα αναφέρουν ότι η πώλησή τους είναι αναπόφευκτη. 

Θέλουν να πουλήσουν τον ΟΛΘ έναντι 100 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που είναι μικρό, αφού μόνο πέρυσι μοίρασε το αντίστοιχο ποσό στους μετόχους της, ενώ έχει αποθεματικά 80 εκατομμύρια. 

Από την άλλη, η ΕΛΒΟ βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους ασφυξίας και απαξίωσης, ενώ η ΕΥΑΘ δεν θα πρέπει να πωληθεί, γιατί οφείλει να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

«Μας κατηγορούν για τα πάντα. Όμως, είμαστε μάρτυρες ενός εγκλήματος. Υπάρχει πλάνο 309 εκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις. Ποσό που μας το παρέχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Αν γίνει αυτό το πλάνο, το λιμάνι θα αναβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό και θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη. Αν ολοκληρωθεί αυτό το πλάνο θα ανοίξουν 200 νέες θέσεις εργασίας. Το ποσό που θα κληθεί να δώσει ο ιδιώτης, δηλαδή τα 100 εκατομμύρια, θα βγουν από τα κέρδη μέσα σε δύο χρόνια», ανέφερε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΛΘ, Ιγνάτιος Ζερβός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΛΒΟ, Θεόδωρος Αλιόγκας, δήλωσε: «Είναι μία εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου, που οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν από τον προηγούμενο Φεβρουάριο. 

Από το 2002, το ελληνικό Δημόσιο μας οφείλει το ποσό των 7,2 εκατομμυρίων, το οποίο δεν μας το δίνει. Πριν λίγους μήνες εκδικάστηκε η υπόθεση, την κερδίσαμε αλλά ακόμη δεν μας έχουν δοθεί τα χρήματα. 

Αν μας δοθούν θα μπορέσουν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και οι προμηθευτές, και θα δοθεί μία τονωτική ένεση στην εταιρεία. Πρέπει από την κυβέρνηση να δοθεί προοπτική στη μοναδική αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας».

Για την αναγκαιότητα της δημόσιας μορφής της ΕΥΑΘ μίλησε ο πρόεδρος των εργαζομένων της εταιρείας, Γιώργος Αρχοντόπουλος, ο οποίος σημείωσε: «Ενώ αρχικά μάς είχαν πει ότι από την ΕΥΑΘ θα πωληθεί ένα μικρό ποσοστό, είμαστε βέβαιοι ότι το ποσοστό αυτό θα είναι μεγάλο και θα έχει ο ιδιώτης το μάνατζμεντ. 

Το νερό είναι αγαθό και θα πρέπει να παρέχετε με μικρό κόστος στον κόσμο. Από την άλλη, ο ιδιώτης στοχεύει στο κέρδος, γεγονός που σημαίνει αύξηση των τιμολογίων. Όλη η πόλη θα πρέπει να γίνει ένα κίνημα, γιατί όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά».

Τέλος, ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΣΕ Βορείου Ελλάδος, Νίκος Λάζου, υπογράμμισε: «Στις 22 Ιουνίου είναι να ανοιχτούν οι προσφορές για τη ΔΕΚΟ, όμως είναι σίγουρο ότι μπορεί να παραταθεί στις 5 Ιουλίου. Θα μπει στο ειδικό ταμείο για 99 χρόνια. Από το 2010 υπάρχει πλήρης απαξίωση του ΟΣΕ, φορτώνοντας τον ελλείμματα για τα οποία δεν ευθύνεται». 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου