Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Αθήνα, ψευδαίσθηση της κανονικότητας

Πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι η Αθήνα έχει εισέλθει σε έναν νέο καθοδικό κύκλο περαιτέρω υποβάθμισης και απαξίωσης του δημόσιου χώρου. 

Η κλιμάκωση των «θεαματικών» βανδαλισμών στον κήπο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων είναι το θέμα που πήρε μεγάλη δημοσιότητα και απολύτως ενδεικτικό της νέας φάσης. Αλλά, προφανώς, δεν είναι το μόνο.

Η απίστευτη απόφαση του Οργανισμού Συγκοινωνιών της Αθήνας να προχωρήσει στην τροποποίηση των δρομολογίων των λεωφορείων και των τρόλλεϋ που διασχίζουν την οδό Πατησίων μπροστά από το Πολυτεχνείο κάθε Παρασκευή και Σάββατο μετά τις 9 μ.μ. επισημοποιεί το «ειδικό καθεστώς» επιλεκτικής εφαρμογής του νόμου που απολαμβάνει η ευρύτερη περιοχή. 

Το απολύτως κωμικό είναι ότι λίγα μέτρα παρακάτω βρίσκεται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζεται να αρχίσει να παραδίδει σταδιακά τμήματα του ανακαινισμένου Ακροπόλ Παλάς σε χρήση. 

Το πάλαι ποτέ μεγαλοπρεπές ξενοδοχείο του αθηναϊκού Μεσοπολέμου θα επιστρέψει στη ζωή της πόλης ως κρατικό κτίριο, φορέας αμήχανων και ασύνδετων, μεταξύ τους, προθέσεων, σε μια περιοχή όπου το κράτος έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά.

Πέρα, όμως, από τη «μεγάλη εικόνα», υπάρχει η αίσθηση πως η Αθήνα κυλάει εκ νέου σε μια περίοδο με ανοιχτά ακόμη και τα πιο αυτονόητα ζητήματα της καθημερινότητας. 

Αναφέρομαι, κυρίως, σε θέματα καθαριότητας και ευταξίας, τομείς που ούτως ή άλλως δεν εμφάνιζε ποτέ ιδιαίτερα μεγάλες επιδόσεις. 

Στον λόφο του Λυκαβηττού χρειάστηκε η κινητοποίηση των κατοίκων για να σουλουπωθεί λίγο η τραγική κατάσταση με τα σκουπίδια και τα αγριόχορτα. 

Επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται κοντά στην πλατεία Συντάγματος μου μετέφεραν πολύ ανησυχητικές εντυπώσεις από την κατάσταση με την καθαριότητα των δρόμων.

Την ίδια στιγμή, ο δήμος δίνει ορισμένες φορές την εντύπωση ότι ζει «στον κόσμο του». Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διοργάνωση «αστικού πικνίκ» την προσεχή Κυριακή στο Πεδίον του Άρεως σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής. 

Θα μπορούσε να ήταν είδηση στη χιουμοριστική ιστοσελίδα «Το Κουλούρι», αλλά οι ιθύνοντες του Δήμου Αθηναίων δεν κάνουν καθόλου πλάκα: μας καλούν να κολατσίσουμε, να κάνουμε γιόγκα και να μάθουμε για την κομποστοποίηση στο ζωντανό σύμβολο της κατάρρευσης της μισής Αθήνας, το πιο βρώμικο και το πιο εγκαταλελειμμένο πάρκο του κέντρου της πόλης.

Προσπαθώ να βρω νόημα στην πρωτοβουλία καθώς, μάλιστα, έχει ξεκινήσει μια αθόρυβη επιχείρηση ανάταξης του χώρου, που βρίσκεται, όμως, στα πρώτα της βήματα. 

Το θέμα είναι ευρύτερο και δεν αφορά μόνο τον Δήμο Αθηναίων: ενώ δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε για το Σύνταγμα και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πρωταρχικές υπηρεσίες, ενώ βασικές τουριστικές διαδρομές ζέχνουν και προκαλούν και τον πιο καλοπροαίρετο φίλο της πρωτεύουσας, επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να «πιστέψουν» ότι η Αθήνα είναι μια «κανονική» πόλη. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου