Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

«Στην Επιφάνεια» ο υπόγειος κόσμος της πόλης του Πειραιά

Εγκαινιάστηκε έκθεση με τα αρχαία ευρήματα που βρέθηκαν κατά τις εργασίες του μετρό στον Πειραιά
Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο «Στην Επιφάνεια», η οποία περιλαμβάνει σπάνια ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική έρευνα κατά τη διάρκεια των εργασιών της επέκτασης του μετρό στον Πειραιά, εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες.

Η έκθεση λειτουργεί στην «Ξυλαποθήκη», απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο των Αστικών Πυλών, στην οδό 34ου Συντάγματος στον Πειραιά και τη διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, σε συνεργασία με την «Αττικό Μετρό Α.Ε.».

Την έκθεση εγκαινίασαν ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μώραλης, μαζί με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη, τον πρόεδρο της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» Γιάννη Μυλόπουλο και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων Στέλλα Χρυσουλάκη.

Ο Γιώργος Γαβρίλης δήλωσε ότι «η λειτουργία της έκθεσης δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο των Αστικών Πυλών, του οποίου η ανάδειξη αποτελεί και προτεραιότητα της Περιφέρειας, δείχνει ότι μπορούμε με συνδυαστικές παρεμβάσεις να αλλάζουμε τη φυσιογνωμία της πόλης, να δίνουμε νέα πνοή στις υποβαθμισμένες γειτονιές και να ενισχύουμε τις υποδομές που θα φέρουν στην πόλη επισκέπτες. Ως Περιφέρεια στηρίζουμε οικονομικά σημαντικά σε αριθμό και σημασία αρχαιολογικά έργα σ’ όλο τον Πειραιά».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μώραλης χαρακτήρισε την έκθεση σημαντική για διάφορους λόγους, όπως γιατί προσφέρεται η ευκαιρία στους επισκέπτες της να γνωρίσουν τα κατάλοιπα της αρχαίας πόλης του Πειραιά που ήταν εν πολλοίς άγνωστα, αφού η πόλη του Πειραιά δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να γνωρίσει συστηματικές ανασκαφές που θα αποκάλυπταν τον πραγματικό της πλούτο.

Στην πραγματικότητα, όπως είπε, μας προσφέρεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε την πόλη κάτω από την πόλη. Συγχρόνως όμως, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων εγκαινιάζει έναν νέο εκθεσιακό χώρο που πολύ εύστοχα ονομάστηκε «Ξυλαποθήκη», τιμώντας μια συγκεκριμένη δραστηριότητα που άνθησε σε τούτη την περιοχή, τόσο στα τέλη του 19ου όσο και τον 20ό αιώνα, το εμπόριο ξυλείας.

Αναφέρθηκε επίσης στα έργα που γίνονται αυτή την περίοδο στον πόλη του Πειραιά και στην αναστάτωση που προκαλούν, λέγοντας ότι προφανώς υπάρχει ταλαιπωρία μέχρι να ολοκληρωθούν, αλλά θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για να αναπτυχθεί μια πόλη σε όλα τα επίπεδα και να γίνουν μεγάλα έργα, τα οποία είναι αναγκαία, δυστυχώς οι δημότες θα ταλαιπωρηθούν.

Εκανε γνωστό ότι υπάρχει στενή συνεργασία με τον πρόεδρο και τους ανθρώπους της «Αττικό Μετρό» για να επιταχυνθούν τα έργα, ώστε να ολοκληρωθεί και το τραμ.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών επέκτασης του μετρό στον Πειραιά. Ημέρες και ώρες επισκέψεων: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή 9.00-17.00, Πέμπτη και Παρασκευή 12.00-20.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

•Σημειώνεται ότι ο τερματικός σταθμός του μετρό στο Δημοτικό Θέατρο θα φιλοξενεί μόνιμη έκθεση με θέμα την ύδρευση της αρχαίας πόλης του Πειραιά. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου