Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Λευκωσία: Υλοποιείται η εφαρμογή του συστήματος τηλεματικής στα λεωφορεία

Υλοποιείται η εφαρμογή του συστήματος τηλεματικής στα λεωφορεία, καθώς σήμερα υπογράφηκε το συμβόλαιο με ιδιωτική εταιρεία. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, η εισαγωγή συστημάτων τηλεματικής στα λεωφορεία περιλαμβάνει σύστημα έκδοσης/ακύρωσης εισιτηρίων με τη χρήση έξυπνης κάρτας και σύστημα διαχείρισης στόλου και ενημέρωσης επιβατών. 

Η διάρκεια του συμβολαίου προβλέπει δυο χρόνια για την πλήρη υλοποίηση των συστημάτων και οκτώ χρόνια συντήρηση. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται να είναι ορατά από τις αρχές του 2017 (δηλαδή μετά το πρώτο εξάμηνο από την έναρξη υλοποίησης). 

Το σύστημα έκδοσης/ακύρωσης εισιτηρίων με τη χρήση έξυπνης κάρτας θα βοηθήσει στην καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, καθώς οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται την έξυπνη κάρτα από διάφορα σημεία πώλησης, πέραν των σημερινών σημείων σε σταθμούς και σε λεωφορεία. 

Ο πελάτης θα μπορεί να επαναχρησιμοποιεί την πλαστική έξυπνη κάρτα με ευέλικτους τρόπους, αφού θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει/φορτώνει την κάρτα του ακόμα και μέσω διαδικτύου και να διαχειρίζεται ηλεκτρονικά διάφορα είδη εισιτήριων (μονής διαδρομής/πολλαπλών διαδρομών/εβδομαδιαία/μηνιαία κτλ), απολαμβάνοντας ταυτόχρονα και πιθανές εκπτώσεις. 

Το σύστημα διαχείρισης στόλου αποσκοπεί στο λεπτομερή προγραμματισμό και παρακολούθηση της εκτέλεσης της υπηρεσίας. Θα αποτελέσει ένα δυνατό εργαλείο για τις εταιρείες λεωφορείων, αλλά και το ίδιο το Υπουργείο για τη βελτίωση της ποιότητας και τον συντονισμό της υπηρεσίας. 

Πληροφορίες σε σχέση με την υπηρεσία που εκτελείται και την ακριβή θέση του λεωφορείου, θα συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο. Η συλλογή πληροφορίας για την ακριβή θέση του λεωφορείου σε πραγματικό χρόνο, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, εφόσον μέσω της χρήσης έξυπνων συστημάτων θα προσφέρεται πληροφορία στον πελάτη για τον ακριβή χρόνο άφιξης του λεωφορείου στη στάση. 

Η πληροφορία θα δίδεται σε ηλεκτρονικές πινακίδες που θα εγκατασταθούν σε σταθμούς λεωφορείων, αλλά και σημαντικές στάσεις σε κεντρικά σημεία των πόλεων. 

Στις υπόλοιπες στάσεις η πληροφορία θα δίδεται στον πελάτη μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος SMS, και μέσω πρόσβασης σε εφαρμογή κινητού (smartphone application). 

Επειδή, το σύστημα θα καλύπτει την Υπηρεσία Δημόσιων Μεταφορών σε όλη την Κύπρο, θα προσφέρεται στον πελάτη μία διαδικτυακή πύλη εξυπηρέτησης, ασχέτως με την πόλη στην οποία βρίσκεται ή την εταιρεία δημόσιων μεταφορών που χρησιμοποιεί.  



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου