Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Με πατέντες και αποσυναρμολόγηση παλαιών λεωφορείων για ανταλλακτικά, κινείται ο στόλος της ΟΣΥ

Σε ... «ελεύθερη πτώση» βρίσκονται τα έσοδα των συγκοινωνιακών εταιρειών οι οποίες συνεχίζουν να γεννούν ελλείμματα, με αποτέλεσμα στο τέλος του χρόνου παρά την επιδότηση των 84 εκατ. ευρώ να αναμένονται συνολικές ζημιές πάνω από 100 εκατ. ευρώ! 

Η λαθρεπιβίβαση, η έλλειψη ελαστικών, μπαταριών και ανταλλακτικών, η μείωση των εργαζομένων και κατά συνέπεια της καθημερινής επιβατικής κίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και η ελαχιστοποίηση των ελέγχων, έχει κατρακυλήσει τα έσοδα των εταιρειών και τον Απρίλιο.

Άδεια τα κουτιά με τα ανταλλακτικά για τα λεωφορεία
Μάλιστα αν και ακόμα δεν έχουν καταγραφεί τα επίσημα αποτελέσματα για τον συγκεκριμένο μήνα ο ΟΣΥ φαίνεται να έχει μειωμένες πωλήσεις κατά 140 χιλ. ευρώ σε σχέση με τον Μάρτιο, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στη ΣΤΑΣΥ. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και στους προϋπολογισμούς που έχουν καταθέσει οι διοικήσεις των εταιρειών για τις συγκοινωνιακές εταιρείες γίνεται λόγος για ζημιά 47 εκατ. ευρώ για την ΟΣΥ και 35 εκατ. ευρώ για τη ΣΤΑΣΥ το 2016.

Μεγάλο αναμένεται το πλήγμα και από τις απεργίες που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι και οι οποίες αναμένεται να κλιμακωθούν από την ερχόμενη εβδομάδα με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τον ΟΑΣΑ, την ΟΣΥ και την ΣΤΑΣΥ στο νέο υπερ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 η ΣΤΑΣΥ είχε περάσει στην κερδοφορία κάτι που ανατράπηκε το 2015. Ωστόσο τα ελλείμματα της εταιρείας ήταν οριακά και για τον λόγο αυτό είχε αποφασιστεί ότι το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης θα δινόταν μόνο στην ΟΣΥ, η οποία συνεχίζει την ελλειμματική της πορεία,

Απογοητευτικά είναι και τα στοιχεία του τριμήνου που έχει καταγράψει επίσημα η διοίκηση του ΟΑΣΑ. Τα έσοδα από κάρτες και εισιτήρια (μειωμένα και κανονικά) το πρώτο τρίμηνο του 2015 ήταν 49,2 εκατ. ευρώ ενώ το ίδιο διάστημα το 2015 μειώθηκαν στα 37,7 εκατ. ευρώ (-23,44%).

Ο πιο «κακός» μήνας για τις αστικές συγκοινωνίες ήταν ο Μάρτιος του 2016 που τα έσοδα καταποντίστηκαν στα 11,9 εκατ. ευρώ από 17,3 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2015 (μείωση 30,8%). Οι απώλειες της ΟΣΥ μόνο μέσα σε ένα εξάμηνο φτάνουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ!

Την ίδια στιγμή απογοητευτική είναι η εικόνα και στην τεχνική βάση της ΟΣΥ η οποία δεν διαθέτει πλέον ούτε... βίδα! 

Όλες οι επισκευές γίνονται από παλαιότερα λεωφορεία τα οποία αποσυναρμολογούνται από τους τεχνικούς της εταιρείας και τα οποία «κουμπώνουν» πάνω στα κυκλοφορούντα, προκειμένου να είναι σε θέση να εκτελέσουν το καθημερινό τους έργο.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι παρά τις επισκευές στο δρόμο κυκλοφορεί λιγότερο από το 50% του στόλου των λεωφορείων. Από τα 2.100 λεωφορεία που μετρούσε ο στόλος εκ των οποίων 1.850 δρομολογούνταν καθημερινά το 2009, σήμερα δρομολόγια εκτελούν 850-900 οχήματα. 

Ίδια κατάσταση και στο στόλο των τρόλλεϋ, όπου από τα 358 οχήματα δρομολόγια εκτελούν μόνο τα 166. Την ίδια ώρα «αναζητούνται» περίπου 1.500 οδηγοί και τεχνικοί προκειμένου οι καθυστερήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων να μην ξεπερνούν τη μισή ώρα.

Οι πρόχειροι διαγωνισμοί 
Παρά την άθλια οικονομική κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών το... πάρτι των πρόχειρων διαγωνισμών συνεχίζεται! 

Η διοίκηση της ΟΣΥ προκειμένου να μπορεί να πάρει άμεσα ελαστικά έχει προχωρήσει σε πρόχειρους διαγωνισμούς με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται σημαντικά τα λειτουργικά έξοδα των εταιρειών, να διογκώνονται τα χρέη και να κατασπαταλώνται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

Ουσιαστικά γίνονται με απευθείας αναθέσεις μικρές ποσότητες σε προμήθειες με αποτέλεσμα να γίνονται ακριβότερα τα υλικά κατά 30% ? 40%! 

Για παράδειγμα ο πρόχειρος διαγωνισμός για ελαστικά κοστίζει στην εταιρεία 180 ευρώ ανά μονάδα, όταν θα μπορούσε με δημόσιο διαγωνισμό η τιμή του να διαμορφωθεί στα 150 ευρώ!

Αυτό σημαίνει ότι μια παραγγελία 250 ελαστικών κοστίζει 45.000 ευρώ με τον πρόχειρο διαγωνισμό ενώ με το δημόσιο διαγωνισμό το κόστος θα έφτανε μόλις τις 37.500 ευρώ δηλ. 7.500 λιγότερο!

Η ΟΣΥ 
Το μεγαλύτερο έλλειμμα συνεχίζει να παρουσιάζει η ΟΣΥ, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, παρά το γεγονός ότι από το 2009 μέχρι σήμερα το έργο τους έχει συρρικνωθεί πάνω από 60%! Ωστόσο τα οικονομικά στοιχεία για την ΟΣΥ περιγράφονται με τα πιο μελανά χρώματα παρά τη μείωση του καθημερινού έργου:

To 2014 τα χρήματα που εισέπραξε η ΟΣΥ από πωλήσεις εισιτηρίων, καρτών και έσοδα από υπουργεία ήταν 117 εκατ. ευρώ και η επιχορήγηση 100,29 εκατ. ευρώ (συνολικά 223. εκατ. ευρώ).

Το 2015 οι πωλήσεις εισιτηρίων, καρτών και έσοδα από υπουργεία μειώθηκαν στα 97 εκατ. ευρώ και η επιχορήγηση ήταν επίσης μειωμένη στα 86 εκατ. ευρώ. Σε αυτά προστέθηκε έκτακτη επιχορήγηση 22 εκατ. ευρώ και επιπλέον 6 εκατ. ευρώ από τον έλεγχο των εισιτηρίων (συνολικά 211 εκατ. ευρώ).

Το 2016 αναμένονται έσοδα από πωλήσεις καρτών και εισιτηρίων 75 εκατ. ευρώ και η επιχορήγηση 84 εκατ. ευρώ (συνολικά 161 εκατ. ευρώ).

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανελαστικές δαπάνες της ΟΣΥ για το 2016 είναι 143 εκατ. ευρώ, η μισθοδοσία 40 εκατ. ευρώ, τα καύσιμα 12 εκατ. ευρώ, η ασφάλεια των λεωφορείων 1 εκατ. ευρώ, τέλη κυκλοφορίας και ΚΤΕΟ 10 εκατ. ευρώ, ανταλλακτικά και αναλώσιμα υλικά 3 εκατ. ευρώ, ρεύμα έλξης για τρόλεϊ, φως, νερό, τηλέφωνο 1 εκατ. ευρώ και φόροι 7 εκατ. ευρώ. 

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 217 εκατ. ευρώ δημιουργώντας μια «μαύρη τρύπα» στην εταιρεία ύψους 47 εκατ. ευρώ όπως αυτή καταγράφεται και στον προϋπολογισμό της διοίκησης της εταιρείας. Ωστόσο το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά αν υπολογίσει κανείς τις μεγάλες απώλειες από τις εισπράξεις σε εισιτήρια και κάρτες.

Η κυβέρνηση 
Τη διαβεβαίωση ότι οι αστικές συγκοινωνίες δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν δίνει η κυβέρνηση προσπαθώντας να πείσει εργαζόμενους και επιβάτες ότι στόχος της ένταξής τους στο νέο υπερ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είναι η εξυγίανσή τους και όχι η πώλησή τους.

Τόσο ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, όσο και ο υπουργός ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δηλώνουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει παραχώρηση ή ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών.

Μάλιστα ο κ. Σπίρτζης επισήμανε ότι η οικονομική κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών δεν επιτρέπει από μόνη της ιδιωτικοποίηση. «Τι να πουλήσουμε από αυτές τις εταιρείες. Ο ΟΑΣΑ έχει κάποιο περιουσιακό στοιχείο, εκτός από την ΟΣΥ και τη ΣΤΑΣΥ; Η ΟΣΥ που είναι τα λεωφορεία, τι να πουλήσουμε τα χρέη που βρήκαμε.

Τα δεκάδες εκατομμύρια χρέη, τα χαλασμένα λεωφορεία που βρήκαμε, μία άθλια δομή και μια ρουσφετολογική κατανομή του προσωπικού ακόμα και στο θέμα των ειδικοτήτων από τους στρατούς που είχε φτιάξει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου