Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Ε-ΚΤΕΛ-ούνται μεταφορές και... παρανομίες

Τραπεζικός υπερδανεισμός, φορολογικές παραβάσεις, μη καταβολή αποθεματικών σε ειδικούς λογαριασμούς, πληρωμή ασφαλίστρων με επιταγές και άλλες παρανομίες συνθέτουν το σκηνικό που επικρατεί σε ορισμένες εταιρείες ΚΤΕΛ ανά την επικράτεια.

Σε μια περίπτωση, η διοίκηση οδηγείται με βούλευμα ενώπιον της Δικαιοσύνης για κακούργημα, σε άλλη περίπτωση έχουμε αναψηλάφηση της υπόθεσης, που -όπως φαίνεται- είχε μπει παράνομα στο αρχείο, ενώ στην πιο πρόσφατη περίπτωση, αυτήν του ΚΤΕΛ Κορίνθου, οι υπεύθυνοι οδηγούνται σε δίκη για πλήθος φορολογικών παραβάσεων.

Την ίδια ώρα, στο ΚΤΕΛ Πέλλας, μέτοχοι της εταιρείας έχουν προχωρήσει σε μηνύσεις κατά της διοίκησης, καταγγέλλοντας σωρεία παρανομιών. 
Πριν από μερικούς μήνες, η «Εφ.Συν.» είχε εκτενές ρεπορτάζ για την εισαγγελική παρέμβαση στο ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς («Ο εισαγγελέας πάει ΚΤΕΛ», 17/10/2015), μια περίεργη υπόθεση που έφτασε μέχρι και την πόρτα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ανασυρθούν οι συνολικά 4 καταγγελίες μετόχων από το αρχείο, όπου τις είχε τοποθετήσει ο εισαγγελέας του νησιού, με την έρευνα τελικά να διεξάγεται από τον αντεισαγγελέα Εφετών Πάτρας, Γεώργιο Μπισμπίκη. 

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι για τη μία από τις τέσσερις καταγγελίες έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε ορισμένα από τα μέλη της διοίκησης του ΚΤΕΛ, αλλά και στον λογιστή της εταιρείας, για τα αδικήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης αντικειμένου μεγάλης αξίας.

Σήμερα, η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει τα νεότερα στοιχεία από την ιστορία του ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς και παράλληλα τις νομικές διαδικασίες που έχουν κινηθεί για τα ΚΤΕΛ Κορίνθου και Δράμας, αλλά και τις καταγγελίες για το ΚΤΕΛ Πέλλας.

Όχι μία, αλλά 4 εταιρείες ΚΤΕΛ ερευνώνται ή έχουν ήδη καταδικαστεί για σωρεία φορολογικών και άλλων παραβάσεων, εξυπηρετήσεις «ημετέρων» εις βάρος των μετόχων, αποκαλύπτοντας τις μεγάλες... μπίζνες στα υπεραστικά λεωφορεία,

Επί αρκετά χρόνια οι διοικήσεις των εν λόγω ΚΤΕΛ, ενώ εισέπρατταν εισφορές επί του τζίρου, τις οποίες έπρεπε να καταθέτουν υπέρ Δημοσίου, όπως υποχρεώνονται από τον νόμο, χρησιμοποιούσαν τα χρηματικά αυτά ποσά, προκειμένου να καλύπτουν άλλες δαπάνες λειτουργικής φύσεως, όπως ισχυρίζονται ακόμη και οι ίδιες οι διοικήσεις των Α.Ε.
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, τα ΚΤΕΛ της χώρας ήταν υποχρεωμένα μέχρι και πριν από λίγο καιρό να καταβάλλουν από τις ετήσιες ακαθάριστες εισπράξεις τους εισφορά 5% σε ειδικό λογαριασμό που συνίσταται, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων και την υλοποίηση έργων υποδομής, καθώς και την ενίσχυση ασθενέστερων ΚΤΕΛ.

Μάλιστα, σε περίπτωση μη καταβολής μέρους του ποσοστού αυτού, το ποσό αυτό καταλογίζεται, βεβαιώνεται και εισπράττεται με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Τα ποσά αυτά των αποθεματικών οι διοικήσεις των ΚΤΕΛ και οι εντεταλμένοι λογιστές τους ήταν υποχρεωμένοι να αναγράφουν στους σχετικούς ισολογισμούς των εταιρειών, καθώς τη συντριπτική πλειοψηφία των ΚΤΕΛ της χώρας αποτελούν Ανώνυμες Εταιρείες, υποχρεωμένες να τηρούν ισολογισμούς σύμφωνα με τις ισχύουσες λογιστικές αρχές.

Μάλιστα, για την υποχρέωσή τους αυτή, έχουν εκδοθεί ήδη δυο Αποφάσεις των αστικών ελληνικών δικαστηρίων, η μία από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Κεφαλονιάς και η άλλη από το ίδιο δικαστήριο της Δράμας.

Στην πράξη, όμως, σε κάποια ΚΤΕΛ της χώρας -σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των μετόχων- τα χρήματα αυτά δεν κατατέθηκαν ποτέ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν και καταγγελίες πως τα μέλη των διοικήσεων τα υπεξαίρεσαν.

Για λειτουργικά έξοδα 
Επί αρκετά χρόνια οι διοικήσεις των εν λόγω ΚΤΕΛ, ενώ εισέπρατταν τη σχετική εισφορά, δεν προέβαιναν στην κατάθεσή της, αλλά με τα χρηματικά αυτά ποσά κάλυπταν άλλες δαπάνες λειτουργικής φύσεως, όπως ισχυρίζονται οι ίδιες οι διοικήσεις της εταιρείας.

Σύμφωνα μάλιστα με το περιεχόμενο των μηνύσεων που έχουν καταθέσει μέτοχοι, δημιουργήθηκε έλλειμμα στα ταμεία των αποθεματικών του εκάστοτε ΚΤΕΛ, έλλειμμα που φαίνεται να μην μπορεί να δικαιολογηθεί, καθώς αρκετές φορές είχαν προσφύγει και σε τραπεζικό δανεισμό για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών, όπως προκύπτει και από τα σχετικά κατηγορητήρια, τόσο για το ΚΤΕΛ Δράμας όσο και για το ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς.

Η ίδια ιστορία φαίνεται να ισχύει και για το ΚΤΕΛ Κορίνθου, όπου η διοίκηση αλλά και ο λογιστής της εταιρείας θα βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης σύντομα.

Με λίγα λόγια, οι εγκαλούμενοι, με κίνδυνο της περιουσίας των ΚΤΕΛ αλλά και μετόχων τους, δεν λειτούργησαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους προς όφελος της εταιρείας, αλλά κακοδιαχειρίστηκαν τα οικονομικά της εταιρείας, θέτοντάς τα στον κίνδυνο της κατάρρευσης, παραβίασαν συγκεκριμένες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας περί Α.Ε., των καταστατικών της εταιρείας, αλλά και νομοθετικών πράξεων και νόμων, η παραβίαση των οποίων έχει τον χαρακτήρα ποινικά κολάσιμων πράξεων.

Ειδικότερα:
1. ΚΤΕΛ Δράμας 
Tο βούλευμα, με το οποίο παραπέμπονται για κακούργημα οι υπεύθυνοι στα ΚΤΕΛ Δράμας
Στο ΚΤΕΛ Ν. Δράμας, κατόπιν μηνύσεων των μετόχων της εταιρείας, τελικά παραπέμφθηκαν σε βαθμό κακουργήματος μετά την ολοκλήρωση κύριας ανάκρισης, προκειμένου να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης, οι υπεύθυνοι της εταιρείας ΚΤΕΛ, γιατί από το 2008 έως το 2011 προέβησαν στην κακοδιαχείριση των οικονομικών της ΚΤΕΛ, βλάπτοντας ουσιαστικά την ίδια την εταιρεία, αλλά και τους μετόχους της, επιπροσθέτως των αποθεματικών με τραπεζικό υπερδανεισμό και χορηγήσεις ατόκων δανείων σε... ημέτερους μετόχους, προφανώς -όπως καταγγέλλεται- για να ελέγχουν την πλειοψηφία.

Μάλιστα, για το ίδιο θέμα της μη καταβολής των αποθεματικών, είχε πριν από λίγο καιρό εκδοθεί απόφαση και από το αστικό δικαστήριο που προσδιόριζε τη μη νομιμότητα της συγκεκριμένης πράξης.

2. ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς 
Στα ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς, μετά από δύο αρχειοθετήσεις της συγκεκριμένης υπόθεσης, τελικά με διάταξη του εισαγγελέα Εφετών Πάτρας ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, όπως και στα ΚΤΕΛ Δράμας δηλαδή, στα μέλη της διοίκησης της εταιρείας και στον έμμισθο λογιστή για τη μη καταβολή των αποθεματικών το ίδιο χρονικό διάστημα, και συγκεκριμένα για τα κακουργηματικής φύσεως αδικήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης.

Η ομοιότητα με τα ΚΤΕΛ Δράμας προκύπτει από το ότι και σε αυτή την περίπτωση είχε εκδοθεί απόφαση του αρμόδιου αστικού δικαστηρίου, πως η μη καταβολή των αποθεματικών ήταν αντίθετη στον Νόμο, παρά τον ισχυρισμό των καταγγελλομένων πως με τα χρήματα αυτά κάλυψαν λειτουργικές δαπάνες της εταιρείας.

Η υπόθεση αυτή βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της κύριας ανάκρισης, ενώ -στο μεταξύ- οι υπόλοιπες υποθέσεις των ίδιων υπευθύνων για πράξεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους έχουν ανατεθεί σε εισαγγελική αρχή έξω από την Κεφαλονιά, και συγκεκριμένα στην εισαγγελέα Καλαβρύτων.

Μάλιστα, μόλις πριν από ενάμιση μήνα, ο πρόεδρος της ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς καταδικάστηκε από το αρμόδιο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αργοστολίου, παρουσία της αντεισαγγελέως Αμαλιάδας, για δεύτερη φορά, για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και παράνομο καταλογισμό υπερωριών.

3. ΚΤΕΛ Κορίνθου 
Το δικαστικό έγγραφο για την παραπομπή σε δίκη των 14 κατηγορουμένων στο ΚΤΕΛ Κορίνθου 
Για το ίδιο θέμα, στο ΚΤΕΛ της Κορίνθου, τα υπεύθυνα μέλη της διοίκησης και ο εντεταλμένος λογιστής, προς το παρόν φαίνεται να έχουν πιο ευνοϊκή ποινική αντιμετώπιση, καθώς η παραπομπή τους δεν έγινε σε βαθμό κακουργήματος βάσει της οικονομικής ζημίας που καταγγέλλεται ότι επέφεραν, αλλά σε βαθμό πλημμελήματος για τη μη τήρηση των διατάξεων των ανωνύμων εταιρειών, σχετικά με την έγκριση ισολογισμών που εμφάνιζαν παρατυπίες, και για παραβίαση λογιστικών αρχών.

Ενώ και αυτή η υπόθεση είχε αρχικά τεθεί στο αρχείο, νέες κινητοποιήσεις από μετόχους οδήγησαν στον ορισμό από το δικαστήριο πραγματογνώμονος, ο οποίος στην έκθεσή του σημειώνει χαρακτηριστικά τα εξής: «Διαπιστώνεται ότι η σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης του 2012 έχει ουσιώδεις αλλοιώσεις, με συνέπεια να μην παρουσιάζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση της εταιρείας».

Και πιο κάτω η έκθεση αναφέρει πως «κατά την ημερομηνία της έκθεσης ελέγχου, η εταιρεία βρισκόταν σε κρίσιμο σημείο ως προς τη βιωσιμότητά της και τη συνέχιση της λειτουργίας της, με όποιες συνέπειες αυτό μπορεί να έχει στους εργαζόμενους και σε τρίτους».

Παράλληλα, η έκθεση του ορκωτού λογιστή για τα οικονομικά της εταιρείας αναφέρει πως δεν έχουν κατατεθεί τα αντίστοιχα ποσά που όφειλε το ΚΤΕΛ στους ειδικούς λογαριασμούς (εισφορά 5%): «Οι διενεργούμενες κρατήσεις της ειδικής εισφοράς δεν φέρονται σε πίστωση των ειδικών λογαριασμών», ενώ πιο κάτω η έκθεση αναφέρει ότι ποσό από τις κρατήσεις αυτές χρησιμοποιήθηκε για άλλους λόγους, όπως «για εξυπηρέτηση τραπεζικού δανεισμού προς αντικατάσταση και ανανέωση λεωφορείων μετόχων», αλλά και για «τρέχουσες οικονομικές ανάγκες της εταιρείας».

Αυτό από μόνο του συνιστά παρανομία, αφενός γιατί η έκθεση αποδεικνύει ότι τα χρήματα δεν κατατέθηκαν στους λογαριασμούς, αφετέρου γιατί δεν γνωρίζει κανείς σε ποιους μετόχους δόθηκαν τα ποσά, για να αντικαταστήσουν τα οχήματά τους.

Οι καταγγέλλοντες μέτοχοι αναφέρουν ότι η διοίκηση του ΚΤΕΛ έχει επανειλημμένα αρνηθεί να τους ενημερώσει για τα οικονομικά της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι αυτή βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Την ίδια ώρα, στην καταγγελία που έκαναν, υποστηρίζουν ότι -σύμφωνα με τα στοιχεία που ζήτησαν και πήραν από την αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών της Περιφέρειας Πελοποννήσου- αποδεικνύεται ότι από το έτος 2003 που συστήθηκε η Α.Ε. του ΚΤΕΛ Κορινθίας δεν έχουν κατατεθεί χρήματα στους ειδικούς λογαριασμούς.

Το χειρότερο είναι πως η αρμόδια υπηρεσία φέρεται να μην έχει τηρήσει τον νόμο και δεν έχει προβεί σε επιβολή κυρώσεων προς τη διοίκηση του ΚΤΕΛ.

Για όλα τα ανωτέρω, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Κορίνθου άσκησε δίωξη κατά 14 ατόμων του ΚΤΕΛ Κορίνθου, που αναμένεται να εκδικαστεί στο προσεχές διάστημα.

Το περίεργο είναι ότι δεν παραπέμπονται για κακούργημα, αλλά για πλημμέλημα, παρά το γεγονός ότι η μη κατάθεση των ποσών στους ειδικούς λογαριασμούς συνιστά υπεξαίρεση (όπως συνέβη στις περιπτώσεις των ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς και Δράμας).

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι «ποσό κρατήσεων της ειδικής εισφοράς 4% ύψους 606.706,66 ευρώ δεν είναι κατατεθειμένο στους προβλεπόμενους ειδικούς λογαριασμούς». Παράλληλα, πιο κάτω στο ίδιο έγγραφο, η Εισαγγελία ζητά να μάθει την τύχη άλλων 233.257 ευρώ που επίσης δεν έχουν αποδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο.

Το κερασάκι στην τούρτα όσων συμβαίνουν στην Κόρινθο ήταν η νέα μήνυση που κατατέθηκε πριν από λίγο καιρό από μετόχους και αφορά την ασφάλιση των οχημάτων τους.

Τα ΚΤΕΛ ασφαλίζουν τα λεωφορεία σε αλληλοασφαλιστικούς συνεταιρισμούς, όπου μέτοχοι είναι οι ιδιοκτήτες-οδηγοί.

Εν προκειμένω, η μήνυση έγινε κατά της διοίκησης του συνεταιρισμού που φέρεται ότι δάνειζε χρηματικά ποσά, από τα αποθεματικά της, στην ΚΤΕΛ Κορίνθου, χωρίς να ενημερωθούν οι μέτοχοι.

Εκτός αυτού, οι μέτοχοι κατηγορούν τη διοίκηση του συνεταιρισμού ότι δεν απέδωσε στον Πανελλαδικό Αλληλοασφαλιστικό Συνεταιρισμό Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων Δημόσιας Χρήσης (στον οποίο υπάγεται ο δικός τους συνεταιρισμός) τα ποσά που όφειλε για την ασφάλιση των οχημάτων, παρά το γεγονός ότι οι σχετικές κρατήσεις από τους μετόχους έχουν γίνει κανονικά.

Αντιθέτως, ανακάλυψαν ότι οι πληρωμές έγιναν μέσω επιταγών, καθιστώντας έτσι τα οχήματα ανασφάλιστα.

Για τον λόγο αυτόν και κυρίως για την ασφάλειά τους, οι εν λόγω μέτοχοι προχώρησαν σε ασφάλιση των οχημάτων τους σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία.

4. ΚΤΕΛ Πέλλας 
Στο ΚΤΕΛ Πέλλας μέτοχοι κατέθεσαν πριν από ακριβώς ένα χρόνο αίτηση εκούσιας δικαιοδοσίας για έκτακτο έλεγχο στην εταιρεία.

Το δικαστήριο μερικούς μήνες μετά αποφάσισε την ανάθεση ελέγχου σε ορκωτό λογιστή των οικονομικών του ΚΤΕΛ.

Ο συγκεκριμένος ορκωτός λογιστής ζήτησε την παραίτησή του, επικαλούμενος το βαρύ φορτίο εργασίας από τη δική του εταιρεία. Το δικαστήριο δεν έχει ορίσει ακόμα νέο λογιστή.

Στις 30 Δεκεμβρίου του 2015 οι ίδιοι μέτοχοι κατέθεσαν μήνυση εναντίον της διοίκησης του ΚΤΕΛ, η οποία περιελάμβανε πολλές αξιόποινες πράξεις: μη καταβολή της εισφοράς 5% στους ειδικούς λογαριασμούς, χρεωστικά υπόλοιπα λεωφορείων και εκδοτηρίων που -σύμφωνα με τις καταγγελίες- ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ και διάφορες άλλες πράξεις κακοδιαχείρισης που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ζημίωσαν την εταιρεία με ποσό που αγγίζει τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Πριν από δύο μήνες, οι μέτοχοι επανήλθαν με συμπληρωματική μήνυση για τη στοιχειοθέτηση νέων κατηγοριών, που περιλαμβάνουν -πάντα σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες- την επιχειρούμενη εκ μέρους της διοίκησης μετατροπή σε «πλυντήριο» της μονοπρόσωπης εταιρείας περιορισμένης ευθύνης ΠΕΛΛΑ ΤΟΥΡΣ ΕΠΕ (θυγατρική εταιρεία τουρισμού του ΚΤΕΛ) και την αδιαφανή διαγραφή των χρεωστικών υπολοίπων.

Η υπόθεση βρίσκεται στο τέλος της προανάκρισης και αναμένεται η απόφαση του εισαγγελέα για το αν θα προχωρήσει σε διώξεις ή όχι. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου