Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Τα αυτόνομα φορτηγά ήρθαν!

Η Mercedes-Benz συμμετέχει στο πρόγραμμα «European Truck Platooning Challenge» με τρία ειδικά εξοπλισμένα Actros.
Στις αρχές Απριλίου, τρία αυτόνομα φορτηγά Mercedes-Benz Actros πραγματοποίησαν το πρώτο -πιλοτικό- δρομολόγιο τους από την Στουτγάρδη έως το λιμάνι του Ρότερνταμ στην Ολλανδία.

Μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο των χερσαίων οδικών μεταφορών και ειδικότερα στα βαρέα επαγγελματικά οχήματα, είναι η δυνατότητα χρήσης αυτόνομων οχημάτων (δηλαδή οχημάτων που κινούνται χωρίς τη συμβολή του οδηγού) προκειμένου να μειωθεί το κόστος χρήσης αλλά και να αυξηθεί η ασφάλεια του οδικού δικτύου.

Μια από τις πρωτοπόρους εταιρείες σε αυτήν τη προσπάθεια είναι και η Mercedes-Benz Trucks που πρόσφατα, θέλοντας να αποδείξει την αποτελεσματικότητα των τεχνολογικών καινοτομιών που εξελίσσει, δοκίμασε την πιλοτική χρήση τριών αυτόνομων φορτηγών της σε ένα δρομολόγιο από τη Γερμανία (Στουτγάρδη) στην Ολλανδία (Ρότερνταμ).

To πρόγραμμα «European Truck Platooning Challenge» 
H Mercedes-Benz συμμετέχει στο συγκεκριμένο πανευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα μαζί με πέντε ακόμη εταιρείες κατασκευής οχημάτων, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της Ολλανδίας προκειμένου να αναλυθούν και να αξιολογηθούν τα πλεονεκτήματα της χρήσης συρμών (καραβανιών) από αυτόνομα οχήματα, προκειμένου να βελτιωθεί η αποδοτικότητα και η ασφάλεια των χερσαίων οδικών εμπορευματικών μεταφορών…

Στο πλαίσιο λοιπόν του «European Truck Platooning Challenge», η Mercedes-Benz χρησιμοποίησε τρία ειδικά εξοπλισμένα Actros με το σύστημα «Highway PilotConnect» που ξεκίνησαν από τη Στουτγάρδη και διασχίζοντας τους αυτοκινητόδρομους Α81, Α61 και Α67, κατέληξαν στο λιμάνι του Ρότερνταμ στις 6 Απριλίου.

Πως λειτουργεί το κονβόι των αυτόνομων φορτηγών της Mercedes-Benz 
Η «καρδιά» του προγράμματος της Mercedes-Benz είναι το σύστημα «HighwayPilot Connect» που επιτρέπει ουσιαστικά την ασύρματη (μέσω Wi-Fi) σύνδεση των τριών (στην συγκεκριμένη περίπτωση) οχημάτων σε ένα κοινό δίκτυο (τεχνολογία «V2V»: Vehicle2Vehicle).

Από τη στιγμή που τα ειδικά εξοπλισμένα Mercedes-Benz Actros «συγχρονίζονται» είναι σε θέση να κινηθούν σε ένα καραβάνι με τις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους να είναι μειωμένες στα μόλις 15 μέτρα! 

Η ιδιαίτερη μικρή αυτή απόσταση ασφαλείας συμβάλει στην σημαντική μείωση της αεροδυναμικής αντίστασης που δέχεται το 2ο και το 3ο όχημα με αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου τους. 

Σύμφωνα με τις δοκιμές της Mercedes-Benz, η συνολική κατανάλωση καυσίμου σε όλα τα οχήματα του συρμού μειώνεται κατά 10%, με αντίστοιχες μειώσεις στις εκπομπές CO2.

Παράλληλα, λόγω των μικρών αποστάσεων ασφαλείας που τηρούν μεταξύ τους τα τρία οχήματα του συρμού, καταλαμβάνουν μόλις 80μ. επί του οδικού δικτύου, σε αντίθεση με τα 150μ. που θα απαιτούνταν αν οι αποστάσεις ασφαλείας ήταν στα επιτρεπόμενα, με βάση τα ισχύοντα δεδομένα για τα συμβατικά οχήματα, επίπεδα.

Επιπρόσθετα, σημαντικά είναι και τα οφέλη σε ότι αφορά στον τομέα της οδικής ασφάλειας καθώς στην περίπτωση που το πρώτο όχημα επιβάλλεται να επιβραδύνει, ακόμη και ακραία, τα υπόλοιπα οχήματα του συρμού θα το πράξουν σχεδόν ταυτόχρονα. 

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως ένας οδηγός μπορεί να αντιδράσει σε χρόνο 1,4δλ., το σύστημα Highway Pilot Connect έχει φροντίσει να ενεργοποιήσει το σύστημα πέδησης στα φορτηγά που έπονται σε χρόνο λιγότερο του 0,1 δλ. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου