Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Το μεγάλο αίνιγμα της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ


H κυβερνητική ανημποριά για την εφαρμογή της νομιμότητας σε σχέση με τα αυθαίρετα hot spots σε συνδυασμό με το δόγμα της αδράνειας του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη για τις ζημιές που καθημερινά υφίσταται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο μπλόκο της Ειδομένης δημιουργούν την "τέλεια καταιγίδα” για την προς πώληση κρατική εταιρεία. 

Ωστόσο, το ελληνικό παράδοξο θέλει το Δημόσιο να ψάχνει αγοραστή για την εταιρεία διαχείρισης του σιδηροδρομικού δικτύου μήκους 2.500 χιλιομέτρων, η οποία έχει ζημιωθεί κατά τέσσερα εκατ. ευρώ. 

Το μπλόκο, από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου 2015, στοίχισε στην εταιρεία περίπου 2 εκατ. και άλλα τόσα υπολογίζεται ότι έχει κοστίσει η τεσσάρων εβδομάδων κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη από πρόσφυγες που ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα.

Η χαμένη...τιμή 
Τον Ιούνιο του 2015 το προσχέδιο της ελληνικής πρότασης με τους δανειστές τοποθετούσε τα έσοδα από τη συνδυαστική πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ στα 50 εκατ. ευρώ. 

Από τότε οι συνθήκες στην πραγματική οικονομία έχουν επιδεινωθεί, ενώ ο αποκλεισμός της Ειδομένης έχει ανοίξει "μαύρη τρύπα" στα μεγέθη της εταιρείας.

Τι τίμημα, λοιπόν, θα μπορούσε να "πιάσει" η ΤΡΑΙΝΟΣΕ της οποίας το εμπορευματικό έργο πλήττεται ανεπανόρθωτα; 

Το ερώτημα αυτό διατυπώνουν παράγοντες της αγοράς και μέλλει να φανεί εάν θα απαντηθεί μέχρι τις 31 Μαΐου οπότε εκπνέει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Νωρίτερα την ερχόμενη Πέμπτη (14 Απριλίου) λήγει η υποβολή αρχικού ενδιαφέροντος το οποίο θα μπορούσε να προέλθει από τη ρωσική RZD, την Cosco και την Trenitalia. 

Οι τρεις αυτές εταιρείες φέρεται να ενδιαφέρονται για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, αλλά αποτελεί γρίφο σε ποια βάση θα κατατεθεί ολοκληρωμένη χρηματοοικονομική πρόσφορα για μία εταιρεία με διαρκώς μεταβαλλόμενα επί τα χείρω μεγέθη λόγω του χάους στην Ειδομένη. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου