Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Συμμετοχή της κ. Μ. Χρυσοβελώνη στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υποδομών Μεταφορών της ΕΕ.

Την 14η και 15η Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ κοινό Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και Υπουργών Περιβάλλοντος, για πρώτη φορά, μετά από πρωτοβουλία της Ολλανδικής Προεδρίας.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννη Τσιρώνη και την Υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Κεντρικό θέμα του Άτυπου Συμβουλίου ήταν η καινοτομία με στόχο την ανάδειξη των έξυπνων και πράσινων λύσεων μέσα από την αυτοματοποιημένη και συνεργατική οδήγηση, καθώς και η υιοθέτηση σχετικής Δήλωσης. 

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος (City Mobil) και την για 1η φορά σε παγκόσμιο επίπεδο κυκλοφορία αυτοματοποιημένων οδικών μέσων σε αστικό περιβάλλον χωρίς φυσική παρουσία οδηγού εντός του οχήματος και σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας. 

Πολύ σημαντικά θέματα που τέθηκαν για την ελληνική πλευρά στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου των Υπουργών Μεταφορών ήταν οι επιπτώσεις της προσφυγική κρίσης στον Τομέα των μεταφορών καθώς και η ασφάλεια στις μεταφορές, υπό το πρίσμα των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων. 

Στην παρέμβασή της η Υφυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις των πρόσθετων διασυνοριακών ελέγχων στην περιοχή Σένγκεν και στην ανάγκη για άμεση επανενεργοποίηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από αυτήν, από όλα τα συμβαλλόμενα Κράτη. 

Η Ολλανδική Προεδρία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις παρεμβάσεις τους συντάχθηκαν υπέρ των θέσεων της Ελλάδας, τονίζοντας ότι το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης είναι Ευρωπαϊκό και ότι κανένα κράτος δεν πρέπει να αφεθεί να το αντιμετωπίσει μόνο του, χαρακτηρίζοντας το κλείσιμο των συνόρων ως απολύτως προσωρινό μέτρο και κάνοντας έκκληση για άμεση επιστροφή στην κανονική λειτουργία της Συνθήκης Σένγκεν. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου