Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Στην τελική ευθεία οι μελέτες για τη γραμμή 4 του μετρό

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι μελέτες για το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του μετρό από το Άλσος Βεΐκου έως τον Ευαγγελισμό με εννέα συνολικά σταθμούς σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Υποδομών κ. Χρ. Σπίρτζη στη Βουλή.

Ο υπουργός Υποδομών αναφέρει ότι παράλληλα έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο και οι μελέτες του δεύτερου τμήματος από τον Ευαγγελισμό έως το Γουδή που περιλαμβάνει πέντε σταθμούς.

Στην απάντησή του στη Βουλή ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι παρά τις παλιότερες ανακοινώσεις για δημοπράτηση του έργου το 2014 οι μελέτες δεν ήταν ώριμες, ενώ επισημαίνει παράλληλα ότι από το 2015 το προς μελέτη αντικείμενο διαφοροποιήθηκε σημαντικά, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα δημοπράτησης του έργου με 14 σταθμούς συνολικά.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη στο πρώτο τμήμα η ωριμότητα των μελετών στα αρχιτεκτονικά είναι 60%, στα στατικά επίσης 60%, στα ηλεκτρομηχανολικά 40% και στα σιδηροδρομικά 70%.

Μάλιστα αναφερόμενος στην προσθήκη του σταθμού Near East στην Καισαριανή άλλαξε τα δεδομένα χάραξης του έργου στην περιοχή, με αποτέλεσμα να απαιτηθούν συμπληρωματικές τοπογραφικές εργασίες και γεωτεχνικές έρευνες οι οποίες ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2015.

Ο υπουργός Υποδομών παράλληλα ανέφερε ότι το 2014 δεν είχε εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση του έργου, ενώ «σήμερα το έργο έχει ενταχθεί στις προτάσεις για το πακέτο Γιούνκερ με την πρόβλεψη για τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων και τη δανειοδότηση από την ΕΤΕπ η οποία έχει εκφράσει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σχετικό ενδιαφέρον».

Καταλήγοντας αναφέρει ότι η δημοπράτηση του τμήματος Άλσος Βεΐκου - Γουδή αναμένεται στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2015 και η έναρξη των εργασιών το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Σημειώνεται ότι η δημοπράτηση του δεύτερου τμήματος αναμένεται μέχρι το τέλος του 2016.

Η αξία της γραμμής 4 αγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι είναι ένα έργο που θα γίνει με τη σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου