Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Σιδηρόδρομος: Αναζητείται χρηματοδότηση για την υπογειοποίηση από Π.Ράλλη μέχρι 3 Γέφυρες


Σε αναζήτηση χρηματοδότησης είναι η ΕΡΓΟΣΕ και ο ΟΣΕ για την μελλοντική υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών στο κέντρο της πόλης που θα αποκαταστήσει την διαμπερή κίνηση των οχημάτων και θα μηδενίσει τα θανατηφόρα ατυχήματα από τις εμπλοκές τρένων με πεζούς και οχήματα.

Πρόκειται για το τμήμα Π.Ράλλη - Λένορμαν - Τρεις Γέφυρες με ανύψωση των γραμμών στον Κεντρικό Σταθμό της Αθήνας. Όπως αναφέρει απάντηση, ερώτησης στη Βουλή του Νικήτα Κακλαμάνη για τα εν λόγω έργα τα έργα αυτά θα μας απασχολήσουν στο μέλλον, όμως προς το παρόν αναμένεται η ολοκλήρωση των 2 εργολαβιών της ΕΡΓΟΣΕ από τον Πειραιά μέχρι τις 3 Γέφυρες που θα ολοκληρωθούν φέτος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ΟΣΕ για την μελλοντική υπογειοποίηση από Πέτρου Ράλλη μέχρι Λένορμαν οι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη και η ολοκλήρωση τους προβλέπεται εντός του 2016 με φορέα υλοποίησης τον ΟΣΕ. Στο σχεδιασμό έχει ληφθεί υπόψη το μνημόνια συνεργασίας μεταξύ ΟΣΕ και Δήμου Αθηναίων σε ότι αφορά το τμήμα που υπογειοποιείται και στη διαμόρφωση των επιφανειακών χώρων στο πλήρως καλυμένο τμήμα..

Στο τμήμα από Λένορμαν μέχρι την οδό Σεπολίων όπως αναφέρει η απάντηση της ΕΡΓΟΣΕ θα υπάρξει τμηματική κατασκευή σιδηροδρομικών και συνοδών έργων. 

Με την τρέχουσα εργολαβία Πειραιάς - Αθήνας ολοκληρώνεται η αναβάθμιση στο δυτικό τμήμα του σταθμού (προς την Κωνσταντινουπόλεως) το οποίο προς το παρόν έχει χρόνο ολοκλήρωσης τον Αύγουστο του 2015 (σημειώνουμε πως δεν είναι βέβαιο όμως ότι θα ολοκληρωθεί στον παραπάνω χρόνο).

Το ανατολικό τμήμα του Σταθμού προς την οδό Δηλιγιάννη αλλά και άλλα κρίσιμα οδικά έργα θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο μελλοντικής εργολαβίας της ΕΡΓΟΣΕ καθώς τα τεύχη δημοπράτησης είναι υπό ένταξη.

Τα σημαντικότερα έργα θα είναι η δημιουργία του Ανισόπεδου Κόμβου Πέλοπος, τη δημιουργία ενός υπόγειου οδικού κλάδου στο ύψος της οδού Κονίτσης και τη διαμόρφωση του ελεύθερου χώρου γύρω από το κτίριο Τσίλερ σε ζώνη πρασίνου και αναψυχής.

Τέλος για την υπογειοποίηση του τμήματος Αθήνα-3 Γέφυρες η ΕΡΓΟΣΕ μιλά για ολοκληρωμένες μελέτες και τεύχη δημοπράτησης. Το έργο έχει ενταχθεί στο Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών 2014-2025 και αναζητούνται τρόποι χρηματοδότησης "με σκοπό να προχωρήσουν οι διαδικασίες ανάθεσης του".

Τι θα τελειώσει φέτοςΌπως ήδη έχει δημοσιεύσει το ypodomes.com φέτος θα ολοκληρωθούν τα αιώνια έργα από τον Πειραιά μέχρι την Αθήνα με την εγκατάσταση της ηλεκτροκίνησης ενώ θα "σουλουπωθεί" και ο Κεντρικός Σταθμός Αθηνών που εδώ και χρόνια είναι ένα εργοτάξιο.

Με αυτά τα έργα που στο τμήμα Π.Ράλλη-3 Γέφυρες χαρακτηρίζονται προσωρινά μέχρι να προχωρήσει η υπογειοποίηση, η χωρά μας θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση στον ΠΑΘΕΠ μέχρι το 2020. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου