Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Τον Μάρτιο του 2017 σε λειτουργία η επέκταση του Τραμ στον Πειραιά


Αρχίζει και ωριμάζει επιτέλους το "αιώνιο" έργο της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά. Το έργο που έχει ταλαιπωρήσει εδώ και 3 χρόνια τους Πειραιώτες δείχνει πως βρίσκει το δρόμο του και οδεύει προς το φινάλε.

Με την έλευση του Απριλίου είναι πλέον ευδιάκριτο το εύρος των εργασιών. Οι σιδηροτροχιές μαζί με το προκάτ τσιμεντένιο τους, έχει τοποθετηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του μήκους του έργου και όπως φαίνεται ίσως και μέσα στο καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολο, το στρώσιμο των γραμμών.

Επίσης οι περισσότερες παρεμβάσεις σε πεζοδρόμια, ανοιχτούς χώρους κλπ έχει ήδη ολοκληρωθεί και μέσα στους επόμενους μήνες θα αρχίσει να φαίνεται η διαφορά στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 
Στο πεδίο των προβλημάτων, σε ένα σημείο που δεν αναμενόταν, έχουμε αρχαιολογικές εργασίες και μάλιστα μπροστά από την Αγία Τριάδα, στο κεντρικότερο ίσως σημείο της διαδρομής.

Συνολικά έχουμε 3 θέσεις που εκτελούνται αρχαιολογικά: 

1. Λ. Γρηγορίου Λαμπράκη
  • Στάση Ευαγγελίστριας: Εκτεταμένη αρχαιολογική εκσκαφή. Εκτός απροόπτου και χωρίς απαίτηση για ΚΑΣ, ολοκλήρωση μέχρι το Πάσχα.
  • Βενιζέλου - Βασ. Γεωργίου: Αρχαιολογικές διερευνητικές τομές. Εκτίμηση ολοκλήρωσης μέχρι το Πάσχα.
2. Βασ. Γεωργίου
  • Γρ. Λαμπράκη - Ηρ. Πολυτεχνείου: Μετατοπίσεις ΟΚΩ με αρχαιολογική παρακολούθηση και αρχαιολογική έρευνα όπου απαιτείται. Ολοκλήρωση το Πάσχα.
3. Εθνικής Αντιστάσεως
  • Βασ. Γεωργίου - Καραολή Δημητρίου: Αρχαιολογική ανασκαφή σ’ όλο το πλάτος του Τροχιοδρόμου. Θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση τουλάχιστον δύο (2) μήνες.
Επίσης έχουμε τις εργασίες για την εγκατάσταση υπογειοποιημένων κάδων σε διάφορα σημεία της πόλης του Πειραιά), με εκσκαφές που γίνονται πάντα με αρχαιολογική παρακολούθηση και όπου απαιτείται, γίνεται αρχαιολογική έρευνα.

Αναφορικά με τα ανοιχτά μέτωπα, εκτός από τα αρχαιολογικά έχουμε και τα έργα στο "τέρμα" της γραμμής στην Ακτή Ποσειδώνος, που ακόμα δεν έχουν αρχίσει όπως επίσης και σε δύσκολα σημεία της γραμμής όπως σε στροφές και σε συναντήσεις με τοπικές οδούς, όπως και στο "κούμπωμα" της υποκατασκευή γραμμής με το σημερινό τέρμα στο Νέο Φάληρο.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΗ καθυστέρηση στην κατασκευαστική ωρίμανση του έργου έφερε και την αναμενόμενη απόφαση για νέα παράταση. Το νέο χρονοδιάγραμμα έχει πλέον μεταφερθεί για το τέλος Μαρτίου 2017.

Αξίζει να αναφέρουμε πως αυτή την εποχή στην Αττικό Μετρό έχουμε την επαναπροκήρυξη της προμήθειας των 25 συρμών Τραμ για τη λειτουργία της επέκτασης προς Πειραιά αλλά και τις επόμενες προς Πατησίων και Αργυρούπολη. Ο σχετικός διαγωνισμός είναι κόστους 62εκ.ευρώ και οι νέας γενιάς συρμοί τραμ (αν δεν έχουμε καθυστερήσεις) θα αρχίσουν να έρχονται το 2018 και να ολοκληρωθεί η προμήθεια τους το 2019.

Στο ενδιάμεσο διάστημα η λειτουργία της επέκτασης προς Πειραιά θα λειτουργήσει με τους υπάρχοντες συρμούς πράγμα που σημαίνει "ελαφρά" αραίωση των δρομολογίων. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου