Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Συνέντευξη Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστου Σπίρτζη στο TV100

Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα το πρωί  (9.24) ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χ. Σπίρτζη, στην δημοσιογράφο Μ. Αναγνωστίδου και την εκπομπή «Άκου να δεις» του τηλεοπτικού σταθμού  TV100. 

Εκτός από το θέμα της επανέναρξης των εργασιών του μετρό της Θεσσαλονίκης, που ουσιαστικά αποτέλεσε τον κύριο άξονα της συνέντευξης, αναφορές γίνανε σε ζητήματα οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών, τόσο στην Βόρειο Ελλάδα, όσο και στο σύνολο της επικράτειας. Παράλληλα, ο υπουργός απάντησε σε ερωτήματα που αφορούν τον ΟΑΣΘ, την μεταφορά κλινάμαξών του ΟΣΕ στην Ειδομένη, καθώς και στην αποψινή συζήτηση στη Βουλή. 

Δημοσιογράφος: Λοιπόν, είναι εδώ κοντά μας ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ο κ. Χ. Σπίρτζης. Καλή σας ημέρα κύριε υπουργέ, καλώς ήρθατε.
Υπουργός: Καλημέρα. Να είστε καλά.


Δημοσιογράφος: Έρχεστε συχνά πυκνά εδώ στη Θεσσαλονίκη γιατί υπάρχουν πάρα πολλά θέματα, τα οποία λίμναζαν πολύ καιρό και χρειάζονται ιδιαίτερης προσοχής, προσοχή την οποία εσείς επιδεικνύετε είναι η αλήθεια σε επίπεδο νοιαξίματος. Θα έλεγε κανείς πως δεν μπορούσε να πιστέψει πως θα έχουμε επανεκκίνηση του έργου του μετρό κι όμως χθες την είδαμε να συμβαίνει. Είναι μία νέα υπόσχεση, μία ακόμη νέα υπόσχεση, για μετρό το 2020. 
Υπουργός: Όχι δεν είναι μία υπόσχεση. 


Δημοσιογράφος: Τι είναι ; 
Υπουργός: Είναι μία δέσμευση της χώρας, δεν είναι μία πολιτική υπόσχεση ενός ακόμη υπουργού σαν κι αυτές που έχουμε ζήσει τα τελευταία 15 – 20 χρόνια. Έχουμε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και για την πρώτη φάση που είναι να ολοκληρωθούν τα έργα πολιτικού μηχανικού στο έργο μέχρι τον Μάρτιο του 2017, και για την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης μέχρι το 2020. Σε περίπτωση που δεν θα τα καταφέρει η χώρα γιατί αυτά κατά τη γνώμη μου δεν είναι έργα μίας κυβέρνησης, είναι έργα της χώρας, του ελληνικού λαού, θα αναγκαστούμε να επιστρέψουμε αρκετά εκατομμύρια πίσω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχει χρηματοδοτήσει ένα μεγάλο κομμάτι του έργου. Άρα δεν είναι θέμα της υπόσχεσης ενός υπουργού, είναι ένα στοίχημα που έχει η χώρα για να τα καταφέρει και πιστεύω ότι θα τα καταφέρει. 


Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ να σας ρωτήσω. Το είπατε και μόνος σας. Είναι ασφυκτικά τα χρονοδιαγράμματα και ήδη υπάρχουν έτσι μερικές μικρές καθυστερήσεις της τάξης των 2 μηνών, μας το έλεγε και ο πρόεδρος των εργαζομένων του μετρό χθες που φιλοξενήθηκε εδώ στην εκπομπή και δεν ξέρω εάν θα τα καταφέρουν. Πάντως εγώ σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να σας ρωτήσω με ποιο τρόπο εσείς έχετε διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν αυτά τα ασφυκτικά όπως τα χαρακτηρίσατε και εσείς χρονοδιαγράμματα και αν έχει ολοκληρωθεί το θέμα της συμφωνίας με τον ανάδοχο αλλά και τις διεκδικήσεις που είχε. 
Υπουργός: Ναι. Κοιτάξτε. Πως θα διασφαλιστεί. Θα διασφαλιστεί με πολύ καλύτερη προετοιμασία, να  μην έχουμε καθυστερήσεις σε αυτά που συνήθως είχαμε στα μεγάλα έργα και αυτά αφορούν τις αρχαιολογικές εργασίες, την επίσπευσή τους, αφορούν θέματα αδειοδοτήσεων, απαλλοτριώσεων.


Δημοσιογράφος: Λίγο γραφειοκρατικά δηλαδή θέματα. 
Υπουργός: Εντάξει, οι απαλλοτριώσεις δεν είναι μόνο γραφειοκρατικό θέμα, είναι και θέμα της δικαιοσύνης, φροντίσαμε όμως κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει πριν 10 χρόνια για όλα τα μεγάλα έργα της χώρας, να χαρακτηριστούν ως έργα μεγάλης εθνικής σημασίας και επομένως να επισπευθούν οι εξώσεις των ιδιοκτητών ώστε να προχωρούν τα έργα και ότι εκδικαστεί στα δικαστήρια να αποζημιωθούν οι άνθρωποι σύμφωνα με την ελληνική δικαιοσύνη και με το ελληνικό σύνταγμα. Άρα πιστεύω ότι δεν θα έχουμε τέτοιου είδους κωλύματα. Οι ανάδοχοι και οι εργολήπτες σε όλα τα έργα είχαν πολύ μεγάλες αξιώσεις για αποζημιώσεις σύμφωνα με τις συμβάσεις που είχαν στο παρελθόν. Θεωρώ ότι στο μετρό της Θεσσαλονίκης παρότι κάναμε εξαντλητικό διάλογο αυτό που τελικά συμφωνήθηκε είναι να γίνει αμοιβαία αποδεκτό και από τις δύο πλευρές οι όποιες αποφάσεις βγουν στα διαιτητικά δικαστήρια, εκεί επιδιαιτητής είναι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου για να μην υπάρχει κανένα θέμα αμφισβήτησης αυτής της διαδικασίας και προχωράμε παρακάτω για να πραγματοποιήσουμε τα νέα έργα και τις επεκτάσεις και του μετρό αλλά και νέα έργα στη βόρεια Ελλάδα. 


Δημοσιογράφος: Τώρα τι θα γίνει με τα αρχαία ;
Υπουργός: Συγνώμη αλλά ήθελα να πω μερικά χαρακτηριστικά μεγέθη για να καταλάβουν και οι πολίτες τι έργα παραλάβαμε. Είχαμε μία σύμβαση για το μετρό της Θεσσαλονίκης 900 εκατομμυρίων ευρώ, είχε υλοποιηθεί το 30% περίπου του έργου, κάτι παραπάνω, ήταν προϋπολογισμού 330 – 340 εκατομμυρίων αυτά που είχαν υλοποιηθεί. Οι διεκδικήσεις που υπήρχαν κατά τη συνένωση των υπουργείων όταν αναλάβαμε ήταν της τάξης του 1,1 δις. ευρώ, πρόσθετα από τη σύμβαση των 900 εκατομμυρίων. Αυτό δείχνει ότι όταν ξεκινάν έργα που δεν έχουν οριστικές μελέτες, που δεν έχουν καλή προετοιμασία σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχει το ελληνικό δημόσιο, τα ίδια είχαμε και χειρότερα στις παραχωρήσεις της οδοποιίας σε όλη την Ελλάδα, θα έχουμε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, θα έχουμε πολύ μεγάλες υπερβάσεις, θα έχουμε πολύ μεγάλα ποσά αποζημιώσεων. Και αυτό δείχνει πως πρέπει να αλλάξει επιτέλους το θεσμικό πλαίσιο για να κάνουμε δημόσια έργα στη χώρα μας. 


Δημοσιογράφος: Και για το οποίο προτίθεστε να υποθέσω. 
Υπουργός: Είναι σε διαβούλευση. Υπάρχουν δύο νομοσχέδια.


Δημοσιογράφος: Λοιπόν, τι θα γίνει με τα αρχαία με τον σταθμό της Βενιζέλου, θα εξαιρεθεί μέχρι να βρεθεί λύση ; 
Υπουργός: Ο σταθμός Ελ. Βενιζέλου δεν μας καθυστερεί. Έχουμε βρει τις τεχνικές λύσεις που είναι και σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΚΑΣ και σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές και τη θέλησή τους, μπορούν να συνυπάρχουν τα αρχαία με το σταθμό. Είναι πραγματικά τα ευρήματα που έχουμε εκεί σπάνια, μπορούν να είναι τοπόσημο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, πρέπει να τα σεβαστούμε, και πρέπει να ολοκληρωθεί και το έργο. 


Δημοσιογράφος: Δηλαδή μέχρι το 2020 θα έχουμε και σταθμό Βενιζέλου.
Υπουργός: Βεβαίως θα έχουμε σταθμό Βενιζέλου. 


Δημοσιογράφος: Τώρα, είπατε κάτι πολύ σημαντικό χθες ότι προωθείτε προτάσεις για έργα 12 δις. ευρώ στο πακέτο Γιούνκερ. Μέσα σε αυτά.
Υπουργός: Είναι πάνω από 12 δις. 


Δημοσιογράφος: Είναι 35 τα δις. τα οποία θα πάρουμε αλλά είναι πάνω από 12 όταν λέτε τι εννοείτε ; 
Υπουργός: Είναι το πακέτο των έργων που έχουμε προτείνει των δημόσιων υποδομών για όλη τη χώρα. 


Δημοσιογράφος: Για όλη τη χώρα. Ναι. Μέσα σε αυτά λοιπόν είναι οι επεκτάσεις των μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης και ο βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης. Υπάρχουν κάποια άλλα έργα τα οποία μπορείτε να μας πείτε ότι θα μπορούσαμε με σιγουριά ενδεχομένως να διεκδικήσουμε, τη χρηματοδότησή τους ; 
Υπουργός: Με σιγουριά να διεκδικήσεις, εντάξει. Έχουμε.


Δημοσιογράφος: Γιατί, αν τηρούμε τις προϋποθέσεις, γιατί, κ. Σπίρτζη.
Υπουργός: Έχουμε κάνει πολύ καλή προετοιμασία, έχουμε συστηματική συνεργασία με την ΕΤΕπ προκειμένου να ωριμάσουμε τις διαδικασίες και να διεκδικήσουμε με μεγαλύτερες πιθανότητες την ένταξη αυτών των έργων. Η μη ένταξή τους δεν σημαίνει ότι δεν θα υλοποιηθούν. Αλλά θα ψάξουμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους και χρηματοδότησης. Το ζητούμενο είναι ότι έχουμε πολύ συγκεκριμένο σχέδιο. Η χώρα χρειάζεται ένα μεγάλο πρόγραμμα δημόσιων υποδομών και ιδιωτικών υποδομών, προκειμένου να πολεμήσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, να ολοκληρώσουμε τις υποδομές της χώρας, και αυτό κάνουμε, δίνουμε έμφαση στις σιδηροδρομικές υποδομές και στα μέσα σταθερής τροχιάς.


Δημοσιογράφος: Σιδηροδρομική Εγνατία ; 
Υπουργός: Βεβαίως, σιδηροδρομική Εγνατία, για να έχουμε πλέον εμείς ένα σχεδιασμό που πραγματικά εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματα της γεωπολιτικής και της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας, και να μην έχουμε έναν σχεδιασμό που κάνουνε άλλοι του δόγματος όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Βερολίνο. Εμείς πρέπει να έχουμε ένα άλλο σχεδιασμό, ότι πολλοί δρόμοι περνάν από τη χώρα μας και αυτό το εκμεταλλευόμαστε όχι για να γίνουμε μόνο ένα κέντρο συνδυασμένων μεταφορών, αλλά για να παρασύρουμε μεγάλες μεταποιητικές δραστηριότητες στη χώρα μας, και σε αυτό βοηθάνε πάντα οι υποδομές των μεταφορών. 


Δημοσιογράφος: Θέλετε να εξειδικεύσουμε κι άλλο αναφορικά με τη σιδηροδρομική Εγνατία, ένα έργο ύψους περίπου 5 δις.; Σε σχέση με την ωριμότητά του, αυτή τη στιγμή που βρίσκεται; 
Υπουργός: Υπάρχουν τμήματα που είναι πολύ ώριμα, έχουν μελέτες, υπάρχουν και τμήματα που έχουν δημοπρατηθεί, υπάρχουν τμήματα που πρέπει να έχουμε νέες μελέτες, νέα χάραξη.


Δημοσιογράφος: Ποιο τμήμα έχει δημοπρατηθεί ; Το Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου; 
Υπουργός: Ναι, και άλλα τμήματα είναι ώριμα. Δεν μπορεί όμως να μην έχουμε μία σύγχρονη σιδηροδρομική υποδομή που να συνδέει την Ηγουμενίτσα με τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλονίκη με την Αλεξανδρούπολη, την Αλεξανδρούπολη με την Κωνσταντινούπολη αλλά και την παράκαμψη των Δαρδανελίων μέσω της σύνδεσης με Βουλγαρία και με τον Εύξεινο Πόντο. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που το θέλουν όλες οι παρευξείνιες χώρες, είναι ένα αίτημα που έχει ακόμη και η Τουρκία για να μπορέσουν να υπάρχουν πολύ γρήγορες μεταφορές από την Ασία προς την Ελλάδα. Πρέπει να υλοποιήσουμε τα νέα εμπορευματικά κέντρα στα λιμάνια της βόρειας Ελλάδας, θα ξεκινήσουμε με τη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα ήδη δημοπρατήθηκε το Θριάσιο μετά από πάρα πολλά χρόνια, το δεύτερο εμπορευματικό κέντρο θα είναι της Θεσσαλονίκης. 


Δημοσιογράφος: Λίγα περισσότερα λόγια για αυτό. 
Υπουργός: Για αυτό υπάρχει ο χώρος, γίνονται ανασκαφές για να καθαριστεί ο χώρος από διάφορα ευρήματα του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου.


Δημοσιογράφος: Που ακριβώς; 
Υπουργός: Έξω από το λιμάνι. Και στη συνέχεια θα δημοπρατηθεί για να μπορέσουμε να έχουμε ένα σύγχρονο και αξιόπιστο εμπορευματικό κέντρο που ο στόχος δεν είναι να τοποθετούμε κοντέινερς ή να κάνουμε διανομή διαφόρων εμπορευμάτων αλλά να μεταφερθούν μεταποιητικές δραστηριότητες που θα δώσουν και μεγάλη αξία στη χώρα μας. Και το ίδιο ισχύει για τη συνέχεια για το εμπορευματικό κέντρο της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας. 


Δημοσιογράφος: Συνδυασμός, μάλλον στόχος σας από ότι καταλαβαίνω είναι οι συνδυασμένες μεταφορές από όλα αυτά τα οποία μας είπατε. Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. Εάν πάσχει αυτή η πόλη από κάτι αυτό είναι οι δημόσιες μεταφορές της. Με έναν ΟΑΣΘ πορευόμαστε τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια και με αυτόν ανέκυψαν σοβαρά προβλήματα τουλάχιστον σε ότι αφορά στη δική σας συνεννόηση. Είναι σε εξέλιξη ένας διαχειριστικός έλεγχος, είχατε κάνει λόγο τότε για ένα πάρτι το οποίο γίνεται στον ΟΑΣΘ, δεν ξέρω αν έχετε συγκεκριμενοποιήσει με έναν τρόπο αυτές τις κατηγορίες και αν μπορούν αυτές με τη σειρά τους να οδηγήσουν ακόμη και στον εισαγγελέα, δώστε μας έτσι τα πρώτα στοιχεία του διαχειριστικού ελέγχου εάν τα έχετε βεβαίως στη διάθεσή σας. 
Υπουργός: Τα στοιχεία του διαχειριστικού ελέγχου δεν μπορώ να τα έχω γιατί ολοκληρώθηκε πριν 1 ή 2 ημέρες ο έλεγχος. 


Δημοσιογράφος: Μια γενική όμως έτσι πληροφόρηση έχετε.
Υπουργός: Βεβαίως έχω πληροφόρηση. Είναι πολύ περίεργο πως δεν έχουν ενδιαφερθεί τόσες δεκαετίες οι αρμόδιοι υπουργοί και τα αρμόδια όργανα με τον ΟΑΣΘ. Είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός. Θα έπρεπε πραγματικά με τα χρήματα που παίρνει από το ελληνικό δημόσιο να παρέχει ποιοτικότατες υπηρεσίες στον πολίτη της Θεσσαλονίκης. Δεν έχουμε αυτή την εικόνα. Έχουμε μία άλλη εικόνα όμως που κινεί, κίνησε αν θέλετε και τη δική μας προσοχή. Ο ΟΑΣΘ έχει το ένα πέμπτο των εργαζομένων, το ένα πέμπτο του στόλου και το ένα πέμπτο του επιβατικού κοινού από ότι έχει ο ΟΑΣΑ στην Αθήνα. Ο ΟΑΣΑ είναι ένας δημόσιος οργανισμός, δεν είμαστε περήφανοι ως χώρα για την κατάσταση που υπάρχει εκεί, εκεί υπάρχουν άλλα προβλήματα, τα τελευταία 7 χρόνια ο ΟΑΣΑ έχει επιδοτηθεί από το ελληνικό δημόσιο περίπου με 780 εκατομμύρια, ο ΟΑΣΘ έχει επιδοτηθεί τα τελευταία 7 χρόνια με 750 εκατομμύρια. Θα έπρεπε να έχει επιδοτηθεί περίπου με το ένα πέμπτο από ότι ο ΟΑΣΑ, αν ήταν το ίδιο μπάχαλο με τον ΟΑΣΑ. Δυστυχώς κάτι άλλο συμβαίνει και παίρνει 5 φορές μεγαλύτερη επιδότηση. 


Δημοσιογράφος: Άρα θα το μειώσετε ; 
Υπουργός: Κατ’ αρχάς θα δούμε τι συμβαίνει με τις εκατοντάδες εκατομμύρια που πήγαν στον ΟΑΣΘ όλα αυτά τα χρόνια. Και δεύτερον θα δούμε γιατί κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο 5 φορές περισσότερο από ότι ο ΟΑΣΑ στην Αθήνα που είναι δημόσιος και έχει τις παθογένειες που έχει. 


Δημοσιογράφος: Δεν ξέρω αν είναι συγκρίσιμα βέβαια τα μεγέθη. Μας λέτε εσείς πως δεν είναι. Σε κάθε περίπτωση το δικό μας μυαλό πηγαίνει αυτόματα στην αύξηση της τιμής του εισιτηρίου όπως έγινε στην Αθήνα να γίνει και εδώ στη Θεσσαλονίκη. Να το φοβόμαστε ; 
Υπουργός: Δεν νομίζω. Να πούμε κάτι. Δεν έγινε καμία αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου. Έγινε στην τελική τιμή λόγω της αύξησης του ΦΠΑ και επανήλθε στα ίδια επίπεδα. 


Δημοσιογράφος: Το κόστος λοιπόν της αύξησης του ΦΠΑ θα μετακυλιστεί, να το θέσω έτσι στην τιμή του εισιτηρίου ; 
Υπουργός: Ναι, αυξήθηκε όμως ο χρόνος στην Αθήνα που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί με το ίδιο εισιτήριο. Κρατήθηκε στην ίδια τιμή η κάρτα απεριορίστων διαδρομών, κρατήθηκε στην ίδια τιμή το μισό εισιτήριο για τις ομάδες που προβλέπεται και δόθηκε και δωρεάν μετακίνηση στους ανέργους. Σε μία εποχή που οι άνεργοι είναι εκατομμύρια, δεν είναι πλέον εκατοντάδες χιλιάδες, και που πρέπει να έχουν δικαίωμα στο να μπορούν να μετακινηθούν όταν δεν έχουν εισοδήματα, δεν έχουν εργασία. Άρα η μείωση του, η αύξηση συγνώμη του εισιτηρίου είναι εντός εισαγωγικών αύξηση γιατί δίνονται παροχές σε κοινωνικές ομάδες που έχουν πραγματική ανάγκη που δεν υπήρχαν πριν. Το δεύτερο έχει να κάνει.


Δημοσιογράφος: Θα έχουμε αύξηση του εισιτηρίου στη Θεσσαλονίκη ; Αυτή ήταν η ερώτησή μου. 
Υπουργός: Γιατί να έχουμε αύξηση ;


Δημοσιογράφος: Δεν θα έχουμε.
Υπουργός: Να έχουμε μείωση των εκατοντάδων εκατομμυρίων που παίρνει ο ΟΑΣΘ. Να έχουμε καλύτερη διαχείριση στον ΟΑΣΘ. Να δούμε τι στόλο έχουμε, να δούμε τι δρομολόγια κάνει ο ΟΑΣΘ, αν τηρεί τη σύμβαση, αν δίνει τα στοιχεία αυτά στις εποπτικές και ελεγκτικές αρχές, και θα το συζητήσουμε στη συνέχεια. 


Δημοσιογράφος: Αμέσως μετά η επόμενη σκέψη είναι ότι από τη στιγμή την οποία θα μειωθεί η χρηματοδότηση, αυτόματα ο ΟΑΣΘ θα έχει πρόβλημα και ενδεχομένως θα πρέπει να μπει στη σκέψη της αύξησης του εισιτηρίου. 
Υπουργός: Δεν νομίζω ότι είναι έτσι. Υπάρχουν και άλλες ιδέες που μπορεί να μειωθεί το εισιτήριο στη Θεσσαλονίκη. Αν κρατήσουμε ίδια την κρατική επιχορήγηση. Εσείς, με συγχωρείτε αν είχαμε το ίδιο κανάλι στην Αθήνα και ήσασταν επιχειρηματίας και κόστιζε το ένα από τα δύο πέντε φορές περισσότερο τι θα λέγατε ; 


Δημοσιογράφος: Δεν είμαι επιχειρηματίας, είμαι δημοσιογράφος και δεν μπορώ να απαντήσω σε ένα τέτοιο υποθετικό ερώτημα. Σε κάθε περίπτωση ακούγεται λογικό. Όλα αυτά τα οποία λέτε προκύπτουν μέσα από το πόρισμα ;  
Υπουργός: Το πόρισμα όταν θα το έχουμε στα χέρια μας θα δει το φως της δημοσιότητας. 


Δημοσιογράφος: Σε πόσο χρόνο ; 
Υπουργός: Πολύ σύντομα. Αφού ολοκληρώθηκε ο έλεγχος πάρα πολύ σύντομα. 


Δημοσιογράφος: Πάρα πολύ σύντομα. Λοιπόν, είναι πάρα πολλά αυτά τα οποία θέλω να σας ρωτήσω, ακριβώς για το λόγο που σας είπα προηγουμένως ότι υπάρχει σοβαρότατο θέμα εδώ με τις δημόσιες μεταφορές, 
Υπουργός: Δεν είναι δημόσιες οι μεταφορές εδώ, είναι ιδιωτικές. 


Δημοσιογράφος: Και είναι και ιδιωτικές στην περίπτωση του ΟΑΣΘ. Ναι, δεν είναι μόνο ιδιωτικές τέλος πάντων, ναι.
Υπουργός: Πάντως δημόσιες δεν είναι. 


Δημοσιογράφος: Αμιγώς όχι. Να το θέσουμε έτσι. 
Υπουργός: Δεν είναι. Το ελληνικό δημόσιο δεν έχει μία μετοχή εκεί. Έχει μόνο να δίνει δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο. 


Δημοσιογράφος: Να χρηματοδοτεί. Ήθελα να σας ρωτήσω τι συμβαίνει με την περίπτωση της υποθαλάσσιας και των χρημάτων που έπρεπε να πληρώσουμε τα οποία δεν είναι ούτε ένα, ούτε δύο αλλά είναι 110 εκατομμύρια ευρώ. 
Υπουργός: Είναι 70 εκατομμύρια ευρώ.


Δημοσιογράφος: Είναι 70 τελικά; Γιατί γνωρίζω είχαν ξεκινήσει μία προσπάθεια.     
Υπουργός: Τα υπόλοιπα είναι τόκοι από όλα αυτά τα χρόνια που εκκρεμεί η αποπληρωμή των χρημάτων που έχουν τελεσιδικήσει αν θυμάμαι καλά. Υπάρχει μία διεκδίκηση και από το ελληνικό δημόσιο για ένα έργο το οποίο ποτέ δεν έγινε και δεν έγινε και καμία εργασία επί της ουσίας. Αυτός ήταν ο σχεδιασμός και το σύστημα.    


Δημοσιογράφος: Θα κουρευτούν οι τόκοι, γιατί ξέρω ότι είχατε ξεκινήσει μία διαδικασία διαβούλευσης. 
Υπουργός: Και όχι μόνο αυτό. Δεν διαπραγματευόμαστε μόνο να μην πληρωθούν οι τόκοι από το ελληνικό δημόσιο αλλά να μειωθεί και το ποσό που έχει επιδικαστεί. Και αυτό είναι μία επίμονη προσπάθεια όπως είναι.


Δημοσιογράφος: Συζητάτε με τον παραχωρησιούχο. Αυτή η συζήτηση που φαντάζομαι είναι ακόμα σε εξέλιξη, είναι σε καλό δρόμο ; 
Υπουργός: Πιστεύω ότι είναι σε καλό δρόμο. Αλλά αν δεν ολοκληρωθεί δεν θα είναι καλό από τη δική μας πλευρά, δεν θα είναι σοβαρό.


Δημοσιογράφος: Η συζήτηση βέβαια ξεκίνησε από τον Ιανουάριο, τώρα έχουμε Μάρτιο, τραβάει αρκετά. 
Υπουργός: Δεν είναι δύσκολο, εύκολο. Είναι πολύ δύσκολο όταν υπάρχουν διεκδικήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων και τα έργα ήταν κολλημένα με πάρα πολλά προβλήματα, να μειώσεις πάρα πολύ τις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί, έχουν προγραμματιστεί να δοθούν, γιατί είναι αιτήματα και των παραχωρησιούχων και των εργοληπτών που εργάζονται στις συμβάσεις που έχουμε κληρονομήσει. Και αυτό είναι και το πρόβλημα με τα έργα που παραλάβαμε. Βρήκαμε έργα σαν το μετρό της Θεσσαλονίκης που μας έλεγαν όλοι ότι είναι γόρδιος δεσμός, δεν θα ξεκινήσουν ποτέ, πρέπει να τα επαναδημοπρατήσετε και όλα τα υπόλοιπα. Θεωρώ ότι σε ένα ένα από τα έργα αυτά διαψεύδονται, καλυτερεύουν οι συμβάσεις, οι όροι που υπάρχουν στις συμβάσεις, μειώνονται δραματικά οι αποζημιώσεις και θα τα παρουσιάσουμε όλα αυτά και εύχομαι τα συστημικά και μεγάλα ΜΜΕ να τα παρουσιάσουν επίσης γιατί μέχρι τώρα τα κρύβουν. 


Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Υπάρχει διαβούλευση με τους παραχωρησιούχους για τη μείωση της τιμής των διοδίων στην εθνική οδό ;     
Υπουργός: Βεβαίως. 
Δημοσιογράφος: Να δούμε και εκεί τι γίνεται. Σε ποια φάση βρίσκεται αυτή ; 
Υπουργός: Κοιτάξτε, υπάρχουν δύο φάσεις για τα έργα αυτά. Η πρώτη φάση είναι η φάση κατασκευής. Τα διόδια όπως υπάρχουν στις συμβάσεις θεωρούνται ένα μεγάλο κομμάτι της κρατικής συμμετοχής για τη συμμετοχή αυτών των έργων. Επομένως θα ήταν μη συνετό από μέρους μας να πάμε σε μία λογική μονομερούς μείωσης των διοδίων όταν τα έργα είναι σε εξέλιξη και όταν θα κινδυνέψει η χώρα αν δεν ολοκληρωθούν τον Μάρτη του ’17 να επιστρέψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πίσω ή δις. Άρα ο πρώτος στόχος είναι να κάνουμε μία διαπραγμάτευση που θα διευκολύνει ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες και περιοχές που έχουν συγκεκριμένα προβλήματα, π.χ. έχουμε περιοχές της χώρας που δεν έχουν εναλλακτικές οδεύσεις και που οι κάτοικοι για να κινηθούν μέσα στα όρια του δήμου τους πρέπει να πληρώνουν 4 ή 5 διόδια για μετακινήσεις εντός του δήμου. Το ίδιο ισχύει με ειδικές κατηγορίες, με τα άτομα με κινητικές δυσκολίες ή με άλλες κατηγορίες συμπολιτών μας. Πιστεύω ότι με τις διαπραγματεύσεις που κάναμε αυτά έχουν καλυφθεί. Το δεύτερο βήμα που είναι μεγάλο βήμα είναι στη φάση της λειτουργίας. Προβλέπεται να έχουμε ένα ενιαίο, ηλεκτρονικό, αναλογικό σύστημα χρέωσης, που είναι και δικαιότερο σε σχέση με τα μετωπικά διόδια που έχουμε αυτή τη στιγμή και που είχαν σχεδιαστεί. Και τέλος έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και είναι και στις υποχρεώσεις των αναδόχων να παραδώσουν μία μελέτη για να έχουμε μία μεγάλη μείωση των διοδίων και να έχουμε μία παράταση του χρόνου ή να έχουμε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης των διοδίων υπέρ των πολιτών. Αυτό μπορεί να γίνει γιατί έχουμε αυτή τη στιγμή όλες τις εισόδους της χώρας χωρίς διόδια, έχουμε ένα πολύ μεγάλο οδικό δίκτυο δημόσιο επίσης χωρίς διόδια και εκεί προτιθέμεθα να θεσπίσουμε νομοθεσία που υποχρεωτικά όπου μπαίνουν διόδια θα είναι αναλογικά τα διόδια και δεν θα είναι μετωπικά με το σύστημα που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια. 


Δημοσιογράφος: Πάντως πρέπει να γνωρίζετε πως αν θελήσει κανείς να ξεκινήσει ένα οδικό ταξίδι από τη Θεσσαλονίκη για να πάει στην Αθήνα θα πρέπει να πληρώσει 3 φορές το αεροπορικό εισιτήριο. 
Υπουργός: Ναι, ναι είναι πραγματικά συμβάσεις οι οποίες δεν έλαβαν υπόψη τους ένα παράγοντα που θεωρητικά έπρεπε να λάβουν επειδή για αυτόν γίνονται τα έργα και αυτός είναι ο πολίτης και η οικονομική κατάστασή του. 


Δημοσιογράφος: Ακριβώς. Τώρα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. Με την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας οδού προχωράει αυτή η ιστορία ;
Υπουργός: Δεν νομίζω.


Δημοσιογράφος: Όχι. Πολύ ωραία. Τώρα, πριν περάσω έτσι σε πολιτικές ερωτήσεις γιατί καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη τη στιγμή θα ήθελα να σας ρωτήσω λίγο για τους απολυμένους του μετρό οι οποίοι επικοινώνησαν με τη δημοτική τηλεόραση, βλέπουν τη συνέντευξή μας τώρα και ρωτούν τι θα γίνει με την επαναπρόσληψή τους. 
Υπουργός: Κοιτάξτε, εμείς έχουμε ζητήσει από τον ανάδοχο την επαναπρόσληψη των ανθρώπων που είχαν απολυθεί τα προηγούμενα χρόνια και έχουμε ζητήσει να προστατευθεί και το ύψος των αμοιβών τους. Προφανώς έχουμε μερικές περιπτώσεις οι οποίες δεν συνάδουν αν θέλετε με την πεπατημένη αμοιβών στα δημόσια έργα και αυτό μας έβαλε και σε διάφορες σκέψεις, είναι δυνατόν να έχουμε μισθούς σε αρχαιολογικές εργασίες που είναι περίπου ίσες ή και μεγαλύτερες από την αμοιβή και του υπουργού ακόμα. Άρα.


Δημοσιογράφος: Είναι πολλές αυτές οι περιπτώσεις ; 
Υπουργός: Μου φαίνεται όχι, δεν είναι πολλές. Αλλά στις συγκεκριμένες περιπτώσεις είχαμε και μεγάλες καθυστερήσεις στο έργο. 


Δημοσιογράφος: Βέβαια οι ίδιοι υποστηρίζουν πως η επαναπρόσληψή τους θα γίνει όχι με έναν αξιόλογο μισθό αλλά με έναν μισθό που θα θυμίζει επίδομα.
Υπουργός: Ε, όχι. Έχουμε πει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθούμε τέτοια φαινόμενα, ότι θα παραμείνουν οι αμοιβές στα επίπεδα που υπήρχαν και πριν, για όσους όμως παίρναν αμοιβές λελογισμένες. Είναι άλλο ξέρετε να παίρνει κάποιος 1.500 και 2.000 ευρώ και άλλο να παίρνει 5.000 ευρώ και να τα καλύπτει αυτά το ελληνικό δημόσιο και μάλιστα.


Δημοσιογράφος: Η λογική αμοιβή ποια είναι κ. Σπίρτζη θεωρητικά για εσάς ;
Υπουργός: Όχι θεωρητικά για μένα, υπάρχει μια συγκεκριμένη αν θέλετε τιμολόγηση από τον εργολάβο στο ελληνικό δημόσιο αλλιώς θα έπρεπε να πάνε οι διάφοροι συνδικαλιστές που όλα αυτά τα χρόνια, και εγώ συνδικαλιστής ήμουνα, αλλά καλό θα είναι να έχουμε όλοι την ευθύνη για αυτά που λέμε και για αυτά που κάνουμε. Να μας εξηγήσουν πως ειδικά στις αρχαιολογικές εργασίες που είχαμε τέτοια στελέχη, που θα έπρεπε να έχουμε και ποιοτικότερη δουλειά, έχουν κοστίσει οι αρχαιολογικές εργασίες της Θεσσαλονίκης διπλάσια από ότι στο μετρό της Αθήνας. Και πολλαπλά σε σχέση με το χρόνο ολοκλήρωσης των αρχαιολογικών εργασιών. Και πως γίνεται να έχουμε πολύ μεγάλες διεκδικήσεις αυτών των καθυστερήσεων από τον εργολάβο. Αυτά λοιπόν είναι θέματα τα οποία πρέπει όλοι να τα δούμε με μια άλλη οπτική και από μια άλλη ματιά για να ολοκληρωθεί το έργο. 


Δημοσιογράφος: Να σας ρωτήσω κάτι άλλο. Τώρα θα σας πάω παντελώς αλλού. Θα ανέβουν κι άλλες κλινάμαξες στην Ειδομένη ;
Υπουργός: Βεβαίως.     
Δημοσιογράφος: Πόσες και πότε ; 
Υπουργός: Κατ’ αρχάς να πούμε κάτι άλλο για τις κλινάμαξες ότι 7 χρόνια ήταν σε απαξίωση όπως είναι και όλοι οι δημόσιοι φορείς. Ήταν κλινάμαξες οι οποίες ήταν απαξιωμένες, παρκαρισμένες κάπου με μεγάλες καταστροφές, και δείχνει το πως απαξιωνόντουσαν και οι δημόσιοι φορείς και η περιουσία τους όλα αυτά τα χρόνια. Δηλαδή δεν είχαμε κλινάμαξες στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Οι κλινάμαξες διορθώνονται, διορθώθηκαν, και θα πάνε και στην Ειδομένη και όπου αλλού χρειαστεί προκειμένου να φιλοξενήσουν παιδάκια, ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας, προσπαθούμε τις δύο από αυτές να τις φτιάξουμε ώστε να έχουμε ένα κινητό ιατρείο πάνω στο σιδηρόδρομο, αν τα καταφέρουμε, και να είναι μία υποδομή που να είναι στην ευχέρια της χώρας για όποτε χρειαστεί. 


Δημοσιογράφος: Αυτό θα συμβεί στο αμέσως επόμενο διάστημα της μίας εβδομάδας ;     
Υπουργός: Της μίας εβδομάδας. Επειδή κατηγορηθήκαμε ότι δίνουμε αντίθετο μήνυμα από αυτό που θέλουμε, την εκκένωση της Ειδομένης. Το ότι πρέπει να εκκενωθεί η Ειδομένη πιστεύουμε ότι πρέπει να εκκενωθεί η Ειδομένη, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήνουμε ανθρώπους μέσα σε άθλιες συνθήκες αβοήθητους χωρίς να προσφέρουμε αυτό που πραγματικά μπορούμε. 


Δημοσιογράφος: Σήμερα η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη βουλή για την διαφθορά πως θα κινηθεί από πλευράς κυβέρνησης; Απαντάτε στην αντιπολίτευση η οποία σας κατηγορεί για προσπάθεια αντιπερισπασμού από τα καθημερινά πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. 
Υπουργός: Τα θέματα διαφάνειας δεν είναι αντιπερισπασμός. Τα θέματα διαφάνειας είναι μια βασική αρχή, που πρέπει να την τηρήσουμε όλοι, όσοι υπηρετούμε το δημόσιο πολιτικό σύστημα. Επομένως, καλό θα ήταν επειδή έγινε μια προσπάθεια από την αντιπολίτευση απαξίωσης της Κυβέρνησης, λάσπης. Έχουμε δεχτεί τόνους λάσπης, τον τελευταίο καιρό. Το καταλαβαίνουμε γιατί σε ένα μικρό χρονικό διάστημα η κυβέρνηση αυτή τα έβαλε με συμφέροντα που δεν ειχε διανοηθεί κανείς να τα ακουμπήσει, όχι να βάλλει μαζί τους και είναι λογικό η αντιπολίτευση να έχει αρκετούς συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια και να υπάρχει και φίμωση των απόψεων και των ενεργειών της κυβέρνησης. Αλλά δεν είναι αντιπερισπασμός. Είναι αυτό που πρέπει να γίνει. 


Δημοσιογράφος: Για το οποίο έχετε δεσμευτεί τουλάχιστον. 
Υπουργός: Βεβαίως έχουμε δεσμευτεί και θα τα κάνουμε. Όπως βλέπετε δεν έχουμε σταματήσει καθόλου και δεν έχουνε σταματήσει και από την άλλη πλευρά να μας πετάνε λάσπη. Επομένως είναι καλό να γίνει αυτή η κουβέντα. Είναι καλό να μάθει ο ελληνικός λαός τι γινόταν τόσα χρόνια. Έγινε μια μεγάλη συζήτηση, μετά τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη. Να δούμε ποιος έκανε παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη. 


Δημοσιογράφος: Θα έχουμε αποκαλύψεις δηλαδή σήμερα με ονόματα; 
Υπουργός: Λίγες ώρες μένουν….


Δημοσιογράφος: Κύριε Σπίρτζη, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ, Να σας ευχηθώ καλό ταξίδι  και πάντοτε όταν έρχεστε με ένα έργο στο χέρι, πολύ θα το εκτιμούσαμε, για εμάς. Είμαστε αρκετά παραμελημένοι. Να είστε καλά. 
Υπουργός: Το έχει ανάγκη η  Βόρεια Ελλάδα. Να είστε καλά. 

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου