Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Συνέντευξη Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστου Σπίρτζη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash 96»

Συνέντευξη παραχώρησε χθες το πρωί ο Υπουργός Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash 96».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα μηνύματα και τον συμβολισμό της έκθεσης φωτογραφίας «Δεν Λησμονώ: Μια εικόνα χίλιες λέξεις», την οποία εγκαινίασε χθες στο Ζάππειο, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις που αφορούν την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. 

Συγκεκριμένα μίλησε για το Μεταναστευτικό, την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, αλλά και για τις αλλαγές που δρομολογούνται στο ραδιοφωνικό τοπίο. 

Ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε επίσης τη βούλησή του να αποστείλει άμεσα εξώδικα σε συντάκτες -συκοφαντικών προς το πρόσωπό του- δημοσιευμάτων. 

Τέλος, αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση των μεγάλων έργων στη χώρα, ενώ μίλησε και για τη δρομολόγηση των νέων έργων στον τομέα των υποδομών και μεταφορών, που μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα κ. Σπίρτζη. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καλημέρα και σε εσάς και στους ακροατές σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς μπλέκω τώρα το Ποτάμι; Το Ποτάμι την προηγούμενη φορά που έγινε μια έκθεση αναλόγου περιεχομένου με τις φωτογραφίες από τις θηριωδίες στην κατοχή, είχε διαμαρτυρηθεί. Είχε κάνει ολόκληρη διαμαρτυρία. Ελπίζουμε τώρα να μη διαμαρτυρηθεί και είναι η αφορμή που καλέσαμε σήμερα τον Υπουργό. 

Υπουργέ νομίζω ότι είναι μια κίνηση η οποία έρχεται σε μια εποχή και έχει και τη σημειολογική της αξία τα χθεσινά εγκαίνια της έκθεσης στους 9 σταθμούς του μετρό και στο Ζάππειο, με τις θηριωδίες από την κατοχή. Τις γερμανικές θηριωδίες. Ο τίτλος είναι «Δεν λησμονώ».
Να ξεκινήσουμε από αυτό; 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αξίζει τον κόπο να επισκεφτούμε όλοι την έκθεση. Εμείς κάνουμε μια προσπάθεια να τη δείξουμε σε σταθμούς του μετρό αλλά και στο Ζάππειο, καθώς για λίγες μέρες θα είναι εκεί. 

Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια σε όσους είχαν την πρωτοβουλία για να κάνουν την έκθεση αυτή και να συλλέξουν το φωτογραφικό υλικό και τα κείμενα της έκθεσης. 

Είναι προφανή τα μηνύματα που βγαίνουν από την έκθεση. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Η κάθε φωτογραφία είναι μια ξεχωριστή ιστορία για τον πόνο του ελληνικού λαού. Η έκθεση λέγεται «Δεν λησμονώ». Εμείς, δεν πρέπει να λησμονήσουμε ούτε την ιστορία μας, ούτε την αξιοπρέπειά μας. Και θα εξηγήσω στη συνέχεια για μια κυρία που ήταν χθες εκεί, η οποία δίδαξε αξιοπρέπεια. 

Δεν πρέπει να λησμονήσουμε τι τράβηξε ο ελληνικός λαός σε συνθήκες πολέμου, σε συνθήκες αντιμετώπισης του φασισμού και δεν πρέπει να λησμονήσουμε και την ανθρωπιά μας, σε σχέση με τους πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μας και είναι σε αντίστοιχες συνθήκες και καταστάσεις με αυτές που παρακολουθήσαμε σε κάποιες φωτογραφίες. 

Πιστεύω ότι τέτοιες πρωτοβουλίες που αφορούν την ιστορική μνήμη μας αλλά και τη μη λησμονιά των χαρακτηριστικών του λαού μας, οφείλουμε να τις δείχνουμε και στα παιδιά μας και στον ελληνικό λαό και σε όλο τον κόσμο. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τηρουμένων των αναλογιών υπουργέ, μήπως βρισκόμαστε δυστυχώς ξανά στο να ζήσουμε παρόμοιες εικόνες; 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τις ζούμε. Εάν δείτε φωτογραφίες από γειτονιές, από οικισμούς, από χωριά της χώρας μας, πώς ήταν μετά τους βομβαρδισμούς ή τα αντίποινα των ναζιστικών στρατευμάτων, θα θυμηθούμε εικόνες που βλέπουμε σήμερα στη Συρία, ή σε άλλα μέρη που υπάρχει πόλεμος. 

Βέβαια δεν τις ζούμε στο σπίτι μας και να μην τις ζήσουμε ποτέ. Αλλά τις ζουν άλλοι λαοί δίπλα μας. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι η ευχή. Πρακτικά τι γίνεται; Εδώ μιας και μπήκαμε στο προσφυγικό, υπάρχουν δυο άξονες πάνω στους οποίους μπορούμε να το δούμε. Από τη μια πλευρά το ότι δεν υπάρχει, έχει αφεθεί μόνη της η Ελλάδα ως φαίνεται. Και από την άλλη πλευρά η Ελλάδα τι μπορεί και τι δυνατότητες έχει να προσφέρει αυτή την ώρα στο προσφυγικό;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η Ελλάδα αυτό που μπορεί να προσφέρει στο προσφυγικό, το προσφέρει στους πρόσφυγες. Σε όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι έχουν βρεθεί χωρίς σπίτι, χωρίς πατρίδα, χωρίς να έχουν το δικαίωμα στη ζωή, και αυτοί, και οι οικογένειές τους. 

Ο ελληνικός λαός κάνει από την πρώτη στιγμή αυτό που πρέπει να κάνει. Βοηθά αυτούς τους ανθρώπους σε μια πολύ δύσκολη στιγμή και πιστεύω ότι το μήνυμα αυτό πλέον έχει κυριαρχήσει στους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς λαούς. Όσο κι αν κάποιοι θέλουν, να αναμοχλεύσουν άλλα αισθήματα, άλλες μνήμες, και επιδιώκουν να περπατήσει η Ευρώπη, σε πολύ οδυνηρά και παράξενα μονοπάτια. 

Είναι πιστεύω χρέος μας, να προχωράμε και να συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της ανθρωπιάς και της φιλοξενίας του λαού μας. 

Στην έκθεση χθες, υπήρχε μια κυρία, την οποία είδαμε και στις φωτογραφίες πριν από πάρα - πάρα πολλά χρόνια. 

Πριν από πάρα - πάρα πολλά χρόνια λοιπόν, το 1943, η κυρία Αναστασία Βογιατζή από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής δέχτηκε από το Γερμανό αξιωματικό μια σοκολάτα και του έστριψε την πλάτη σε ηλικία 3 χρόνων. 

Σήμερα η κυρία Βογιατζή κοντεύει τα 80. Μας διδάσκει σε όλη της τη ζωή, το πώς πρέπει να κρατάμε και την ανθρωπιά μας, αλλά και την αξιοπρέπειά μας και την υπερηφάνεια μας. Και θεωρώ ότι αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε και στο προσφυγικό και στην καθημερινότητά μας. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, βεβαίως εμείς κάνουμε ότι μπορούμε. Από την άλλη μεριά έχουμε όπως περιγράψατε και το σκηνικό των χωρών κυρίως του πρώην Ανατολικού μπλοκ και με την Αυστρία οι οποίοι δημιουργούν όλη αυτή την κατάσταση, δηλαδή προσπαθούν να καταστήσουν την Ελλάδα ένα πάρκινγκ προσφύγων και βεβαίως την 7η Μαρτίου, σε λίγες μέρες δηλαδή, όλοι πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο στα λόγια, στις πράξεις, θα πάρει μια απόφαση ώστε το θέμα αυτό να αντιμετωπιστεί ευρωπαϊκά, διότι όπως είπε και ο Πρωθυπουργός χθες το βράδυ, επανέλαβε δηλαδή, η Ελλάδα δεν μπορεί να το σηκώσει μόνη της αυτό το βάρος των προσφύγων, όταν μάλιστα σε λίγο καιρό μπορεί να φτάσουν οι εγκλωβισμένοι, γιατί περί εγκλωβισμένων πρόκειται, 70.000 άνθρωποι με όλες αυτές τις ανάγκες που έχουν. 

Ως εκ τούτου εσείς πιστεύετε ότι θα υπάρξει μια συνολική, μιλάμε εν τοις πράξει, όχι μια απλώς διακήρυξη ευχολόγιο, διότι απ’ ότι βλέπω οι Αυστριακοί επιμένουν στη στάση τους και θα μπορούσα να πω ότι γίνονται και προκλητικοί σε αυτά που δηλώνουν. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ο καθένας έχει την ιστορία του είτε είναι πρόσωπο, είτε κυβέρνηση, είτε λαός. Και έχει και τις μνήμες του. Θα ήταν καλό όποιος λαός ή όποια κυβέρνηση θέλει να ασκήσει τέτοιες πολιτικές και τέτοιες συμπεριφορές, να κοιτάξει λίγα χρόνια πίσω πού οδήγησαν την Ευρώπη. 

Δεν είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να μην τύχουν μιας ιδιαίτερης φροντίδας, μιας ιδιαίτερης προσοχής από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή η Ένωση να έχει μέλλον. Όταν πάρα πολλά κράτη με την πολιτική τους, έχουν ευθύνες γι’ αυτό που γίνεται στη Συρία. Έχουν τις δικές τους ευθύνες. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν δούμε από πού ξεκίνησε το θέμα της Συρίας, φυσικά και έχουν ευθύνες. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αλλά και πέρα από αυτό, αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι δυνατόν να ζητείται από την Ελλάδα να κλείσει... 

Φαντάζεστε να έκλεινε η ελληνική κυβέρνηση τα σύνορα, όπως κάποιοι στην αρχή της κρίσης επιθυμούσαν και έλεγαν; Φαντάζεστε να υπήρχαν δικές μας βάρκες του Ναυτικού και πλοία ή του Λιμενικού και να απέτρεπαν, όπως έλεγαν και έκαναν κριτική στην κυβέρνηση, τις πρόχειρες βάρκες και τα φουσκωτά των προσφύγων για να τους απωθήσουν προς την Τουρκία; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ούτε μπορούμε να το σκεφτούμε σαν …. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εγώ θεωρώ ότι και στελέχη της ελληνικής πολιτικής ζωής, μάλλον πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους γι’ αυτά που στο πρόσφατο παρελθόν έλεγαν. Γι’ αυτά που πρότειναν και την κριτική που ασκούσαν στην ελληνική κυβέρνηση η οποία κρατούσε αυτή τη στάση. 

Το θέμα είναι ένα διεθνές πρόβλημα, δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα, ένα διμερές πρόβλημα με την Τουρκία. 

Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επιτέλους να δείξει ότι είναι μια Ένωση με βάθος, μια Ένωση που σέβεται τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, τον εαυτό της δηλαδή. Επομένως σε τέτοιες κρίσεις, σε τέτοιες συνθήκες, λειτουργεί με την απαραίτητη ανθρωπιά, σέβεται τον πολιτισμό της και προχωράει με τις αξίες της. Αυτό δεν είναι στα λόγια μόνο. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όπως επίσης, δεν πιστεύω ότι η Αυστρία έχει το δικαίωμα να κάνει φραξιονιστικού τύπου συναντήσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή με άλλες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να προστατεύσει όπως νομίζει, ή όπως έχει στο μυαλό της, τη χώρα της έναντι των κυμάτων προσφύγων που θα φτάσουν στην Αυστρία. Δεν είναι καθόλου έτσι. 

Και ξέρετε, σήμερα είναι η Συρία. Αύριο μπορεί να είναι μια άλλη χώρα και η χώρα υποδοχής να μην είναι η Ελλάδα, να είναι μία άλλη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, της Νότιας Ευρώπης και εκεί πραγματικά θα δούμε άλλες καταστάσεις, άλλες εξελίξεις, αν εγκαίρως δεν έχει προετοιμαστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για ν’ αντιμετωπίσει ριζικά το θέμα. 

Και το θέμα ριζικά αντιμετωπίζεται με δυο τρόπους. Ο πρώτος είναι σεβασμός στους ανθρώπους που φεύγουν κατατρεγμένοι από την περιοχή τους και ο δεύτερο είναι το σταμάτημα του πολέμου και το να προσπαθήσουμε στις περιοχές αυτές πλέον, να υπάρχει μια ειρηνική πορεία, μια ανοικοδόμηση να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί με τις οικογένειές τους να μείνουν στον τόπο τους. 

Κανείς δεν έχει λόγο να σηκωθεί να φύγει από την πατρίδα του και να μεταναστεύσει κάπου αλλού, αν μπορεί να ζήσει εκεί, αν δεν υπάρχει πόλεμος, αν δεν υπάρχουν οι άθλιες συνθήκες που παρακολουθούμε όλοι στα δελτία ειδήσεων, μία απίστευτα σκληρή πραγματικότητα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και είναι και εφιαλτική. 

Κύριε Υπουργέ θέλω να σας κάνω μια άλλη ερώτηση, ν’ αλλάξουμε θέμα, να πάμε σ’ ένα πράγμα που είναι ούτως ή άλλως και της αρμοδιότητάς σας. 

Προχτές ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι προχωρά η διαδικασία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, όπως άλλωστε είχατε εξαγγείλει. Και πράγματι είναι κάτι το οποίο ούτως ή άλλως έπρεπε να γίνει γιατί 25 χρόνια τώρα, μοναδικό φαινόμενο νομίζω παγκοσμίως πρέπει να είναι αυτό, να λειτουργούν τηλεοπτικοί σταθμοί χωρίς άδεια. Και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και αυτών οι άδειες που χορηγήθηκαν έχουν λήξει αν δεν κάνω λάθος από το 2004 και φαντάζομαι ότι θα έρθει και η σειρά τους. 

Θέλω να ρωτήσω λοιπόν: Παρατηρούμε σ’ αυτή τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει, ότι έχει ξεσπάσει και ένας πόλεμος από μέσα τα οποία εμπλέκονται ούτως ή άλλως στη λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών στις μέρες μας. Μάλιστα έχουμε και τη συνδρομή θα έλεγα, το λέω απερίφραστα, και την αρωγή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό δηλαδή εξελίσσεται σ’ ένα πολιτικό ζήτημα πλέον, έτσι όπως εξελίσσεται.  

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μα είναι πολιτικό ζήτημα, είναι το πρόβλημα που έχει η ελληνική πολιτική ζωή και η παθογένεια που έχει πολλές δεκαετίες. Δεν είναι δυστυχώς ένα πρόσκαιρο φαινόμενο των τελευταίων χρόνων. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, είναι 25 χρόνια. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εδώ για να μη χρησιμοποιούμε τις τετριμμένες λέξεις, της διαπλοκής και όλων των άλλων, είχαμε μια κακού τύπου, είναι πολύ επιεικής η έκφραση, συνδιαλλαγή, που συναλλασσόταν ο πολιτικός κόσμος της χώρας με το οικονομικό σύστημα της χώρας. 

Τα δυο αυτά συστήματα όμως, προφανώς πρέπει να συνεργαστούν με όρους διαφάνειας. Με όρους του πώς προχωρά η χώρα μας. Πώς αποκτούμε μία παραγωγική βάση που δεν έχουμε, πώς οι ελληνικές εταιρείες θα προωθούνται στο εξωτερικό για ν’ αποκτήσουμε εξωστρέφεια. Μπορούν λοιπόν να συνεργαστούν σε πάρα πολλά πράγματα. 

Δυστυχώς, αυτό που ζούμε πολλές δεκαετίες τώρα είναι να συνεργάζονται στο πώς θα έχουν άδειες, πώς θα έχουν δάνεια τα οποία δε φέρνουν τίποτα παραγωγικό, απλά συντηρούν κάποιες εταιρείες που οι ιδιοκτήτες τους έχουν τηλεοπτικούς σταθμούς, ραδιόφωνα ή εφημερίδες, πώς αυτά τα δάνεια είναι θαλασσοδάνεια και δεν καλύπτονται από πουθενά. 

Αυτό το πράγμα πρέπει να τελειώνει. Δεν έχουμε καμία διάθεση, ούτε ρεβανσισμού ούτε εκδίκησης. Μπορούν οι άνθρωποι να γράφουν ότι θέλουν, μπορούν να πετάνε κουβάδες λάσπη στον ανεμιστήρα, μπορεί τα κόμματα που έχουν εξυπηρετήσει να τους αρέσει να συνεχίζουν να παίζουν το ρόλο του ανεμιστήρα με τα στελέχη τους, αλλά εμείς είμαστε πραγματικά και δυνατοί και γεροί -γιατί έχουμε τη στήριξη του ελληνικού λαού-, να συνεχίσουμε και να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε πάρει απέναντι στον ελληνικό λαό. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σπίρτζη, προχτές στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον κ. Χατζηνικολάου, ο κ. Χατζηνικολάου επεσήμανε ότι αν από τις 8 λειτουργούσες επιχειρήσεις τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας μείνουν οι 4, θα υπάρξει πρόβλημα με τους δημοσιογράφους, τι θ’ απογίνουν. 

Θέλω να σας κάνω μια συγκεκριμένη ερώτηση: Έπεται και η αδειοδότηση θεματικών τηλεοπτικών καναλιών. Σ’ αυτή την κατηγορία, υπάγεται ως θεματικό κανάλι π.χ, ένα κανάλι το οποίο είναι αυστηρά ειδήσεις όπως είναι το CNN π.χ. που λειτουργεί και στην Τουρκία ως CNN TURK, είναι ένα κανάλι το οποίο δεν έχει τίποτε άλλο, έχει ειδήσεις, ότι σχετίζεται με τις ειδήσεις, δεν έχει σήριαλ, δεν έχει ταινίες, δεν έχει αθλητικές μεταδόσεις. Αυτό θεωρείται θεματικό κανάλι; 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θεωρητικά μπορεί να θεωρηθεί. Επί της ουσίας αυτό που θέλουμε εμείς να κάνουμε ως κυβέρνηση είναι, για να ρυθμίσουμε αυτή την αγορά που απ’ ότι φαίνεται δε μπορεί να αυτορυθμιστεί στο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς όπως την ξέρουμε, να πούμε ποια θα είναι και αν θα υπάρχουν θεματικά κανάλια και ποιων κατηγοριών και τι υποχρεώσεις θα έχουν και τι έλεγχο θα έχουν. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μια άποψη κ. Υπουργέ που λέει ότι δε χρειαζόταν ούτε προκήρυξη αδειών ούτε τίποτα, απλά αν υπήρχε ένας ασφυκτικός, μάλλον ένας αυστηρός επί το ορθότερον έλεγχος των οικονομικών των καναλιών. Γιατί διαβάζουμε από χθες ότι σήμερα λήγει.. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Α, τελικά φταίει ο έλεγχος δηλαδή που έχουμε αυτή την κατάσταση μεταξύ πολιτικού συστήματος καναλιών και Τραπεζών. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο. Εκεί θα έφτανα, ότι σήμερα π.χ. είναι η τελευταία ημέρα για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε μια επιχείρηση μέσου και διαβάζουμε στο ρεπορτάζ ότι αυτό σ’ ένα μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από τη δανειοδότηση από Τράπεζες. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Επομένως λέμε σε μια επιχείρηση όπως είναι η Τράπεζα, που μπορεί να φοβάται και το στέλεχος ότι θα χάσει τα δάνεια που έχει εκκρεμή, που δέχεται πιέσεις από το πολιτικό σύστημα, δώστε ένα δάνειο ακόμη κάθε φορά, προκειμένου η συγκεκριμένη εταιρεία που έχει έναν τηλεοπτικό σταθμό να διασωθεί. 

Αυτό ξέρετε, δεν έχει γίνει στις εκατοντάδες χιλιάδες εταιρείες όλων των υπολοίπων χωρών. 

Δεν έχει γίνει στις κατασκευαστικές εταιρείες, δεν έχει γίνει στους ελεύθερους επαγγελματίες και στα καταστήματα, δεν έχει γίνει σε κανέναν κλάδο που υποφέρει από την κρίση. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης περίθαλψης περί των δανείων και των τραπεζικών. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η γάτα των Ιμαλαίων θα μας πει ενδεχομένως.. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ξέρετε, τα Ιμαλάια είναι λίγο μακριά από μας. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Παπάς έστειλε χτες ένα εξώδικο στην εφημερίδα «Τα Νέα» και το «Βήμα». Εσείς έχετε κινηθεί; Γιατί άκουσα ότι έχετε κατονομάσει και συγκεκριμένα στελέχη από τη Νέα Δημοκρατία ότι έχουν ουσιαστικά μια συνεργασία. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και βέβαια. Κι εγώ δεν έχω ετοιμάσει ένα, επτά έχω ετοιμάσει εξώδικα. Γιατί είναι άλλο η κριτική, η σκληρή κριτική, η πολιτική κριτική και είναι άλλο η λάσπη στον ανεμιστήρα. 

Το ξαναλέω, όταν τη λάσπη την πετάνε συγκεκριμένα Μέσα και δημοσιογράφοι και ο ανεμιστήρας είναι πολιτικά πρόσωπα, αυτό ξέρετε πρέπει ν’ απαντάται. 

Είναι άλλο θέμα ένα Μέσο να ασκεί κριτική σε οποιονδήποτε υπουργό, σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, σε οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο και άλλο αυτό που ζούμε, με συγκεκριμένα πρόσωπα της κυβέρνησης και μάλιστα όπως έχουμε παρατηρήσει από το ίδιο ακριβώς σύστημα. 

Δηλαδή υπάρχει ένα δημοσίευμα χωρίς ονόματα σ’ ένα Μέσο, υπάρχει μια επίκαιρη ερώτηση Βουλευτών της αντιπολίτευσης, συνήθως της Νέας Δημοκρατίας αλλά και άλλων χώρων και στη συνέχεια υπάρχει ένα τρίτο δημοσίευμα που επικαλείται την επίκαιρη ερώτηση, προκειμένου να κάνει τη φοβερή αποκάλυψη. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η αλληλουχία δεν είναι κάτι ασυνήθιστο κ. Σπίρτζη, αυτό έχει γίνει, γίνεται. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, είναι κάτι απολύτως στημένο και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα δυο Μέσα ανήκουν στον ίδιο δημοσιογραφικό Οργανισμό και ο ένας δημοσιογράφος μάλιστα πήρε τηλέφωνο συγκεκριμένο Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να κάνει την επίκαιρη ερώτηση. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τ’ όνομά του το γνωρίζουμε; Το γνωρίζετε, να το ακούσουμε κι εμείς; 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το όνομα του Βουλευτή; Είναι ο κ. Αυγενάκης. Το όνομα του δημοσιογράφου είναι αυτός που γράφει τη στήλη του «Βηματοδότη». 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή αναφέρατε και για παράγοντα της Νέας Δημοκρατίας, παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας σας το λέω γιατί το έχω ακούσει, σε σχέση με την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών, λένε, διαδίδουν, δεν ξέρω, εν πάση περιπτώσει, ότι όταν έρθει η ώρα της αδειοδότησης θα υπάρχει παράβολο όπως και στις τηλεοράσεις, να θυμίσω ότι στη διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών που έγινε το 2000 και έληξαν οι άδειες γιατί ήταν 4ετούς διάρκειας, δεν υπήρχαν ούτε παράβολα ούτε τίποτα, υπήρχε όμως μια μοριοδότηση η οποία κατά την άποψή μου ήταν δίκαιη, ότι θα βάλει η κυβέρνηση παράβολα ώστε να υποχρεώσει σταθμούς ραδιοφωνικούς και κυρίως ενημερωτικούς, να μη μπορέσουν λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν το παράβολο. Αυτά σας λέω, λένε. Τι έχετε να πείτε; 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτά που λένε είναι πάντα έγκυρα, έτσι; Ειδικά οι Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Διαψεύδονται κάθε μέρα και από τις πράξεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης και από αυτό που τελικά γίνεται. Εδώ δε θα υπάρξουν τέτοια πράγματα. 

Αυτό που θα υπάρξει είναι ένας διαφανής διεθνής διαγωνισμός που θα διεξαχθεί κάτω από τα μάτια όλου του ελληνικού λαού.. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάτε για της τηλεοπτικές τώρα.. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μιλάω για τις τηλεοπτικές, για ποιο άλλο; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, γιατί εγώ μίλησα για τις ραδιοφωνικές πριν. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι βέβαια, για όνομα του θεού.. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας λέω τι λένε, ότι «ελάτε, θα έρθει η σειρά σας», μου το είπαν σ’ εμένα, δε σας το λέω έτσι «και θα δείτε τι θα κληθείτε να πληρώσετε όταν πάτε να διεκδικήσετε τις άδειες τις ραδιοφωνικές». 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καλά, καλά.. Ξέρετε, χρησιμοποιούν πολλούς μηχανισμούς για να κάνουν την πολιτική προβοκάτσια που νομίζουν στο κεφάλι τους ότι θ’ αποδώσει. 

Πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση καλεί τις Ενώσεις Ραδιοφώνου και τους Περιφερειακούς Σταθμούς, και τους Νομαρχιακούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς και την ΕΙΡΑ, πριν ξεκινήσουμε οτιδήποτε να έχουμε τις θέσεις τους, τόσο σε σχέση με το χάρτη συχνοτήτων του ραδιοφώνου όσο και στο θεσμικό πλαίσιο του ραδιοφώνου. 

Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων του Ραδιοφώνου μπορούν να μιλήσουν για τις συναντήσεις που είχαμε, περιμένουμε σε 15 με 20 μέρες μια νέα συνάντηση για να καταθέσουν τις προτάσεις τους, αλλά εδώ, ότι και να κάνει η κυβέρνηση κάποιοι θα κινδυνολογούν. 

Αν αρέσει σε κάποιους να έχουμε αυτή την αθλιότητα που έχουμε και στο ραδιοφωνικό τοπίο, με γεια τους με χαρά τους. 

Αν τους αρέσει στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας να μην ακούγονται ελληνικοί σταθμοί, γιατί δέχονται παρεμβολές από ραδιοφωνικούς σταθμούς γειτονικών χωρών, αν τους αρέσει να γίνονται εκπομπές στα ελληνικά από σταθμούς γειτονικών χωρών και να περνάνε την προπαγάνδα των γειτονικών χωρών και την ίδια στιγμή να μην υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που να θωρακίζει τους ελληνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς στην πράξη, έχουμε άλλου είδους πρόβλημα. 

Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι και δεν αντιλαμβάνονται το εθνικό θέμα που έχουμε σε σχέση με τις συχνότητες και του ραδιοφώνου και τις υπόλοιπες. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα αφού είναι γεγονός ότι όπως είπα, οι άδειες οι ραδιοφωνικές έχουν λήξει το 2004 και τελικά οι μόνοι νομίμως λειτουργούντες σταθμοί είναι τρεις σταθμοί αυτοδιαχειριζόμενοι από τους εργαζομένους λόγω των όσων έγιναν από τους επιχειρηματίες που τους κατείχαν. Δεν υπάρχουν άλλοι, όλοι οι άλλοι είναι άνευ αδείας λειτουργούντες, έτσι δεν είναι; 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Χειρότερα ακόμη. Υπάρχει στα τηλεοπτικά κανάλια και βλέπετε. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, βεβαίως. Τηλεοπτικά κανάλια δεν απέκτησαν ποτέ άδεια, εντάξει.. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ποτέ, ούτε για 4 χρόνια, πριν κάποια χρόνια. Εντάξει, αυτό ζούμε αυτό θ’ αντιμετωπίσουμε. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ δε μπορώ να φανταστώ Υπουργέ μετά από αυτή την κουβέντα, μετά από αυτές τις αντιπαραθέσεις σε επίπεδο εκδοτών και κυβέρνησης να περάσει ο χρόνος και να μη δούμε να γίνεται τίποτα και να γυρίζουμε πάλι στα ίδια. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, όχι, γι’ αυτό να είστε σίγουρος. Οφείλω μια απάντηση όμως που δεν έδωσα πριν κι έχει να κάνει με τους εργαζομένους και στους τηλεοπτικούς σταθμούς και στα ραδιόφωνα. Σήμερα δεν είχαμε κανένα πλαίσιο που να ορίζει αν ένας τηλεοπτικός σταθμός ή ένας ραδιοφωνικός σταθμό έχει το ελάχιστο απαιτούμενο προσωπικό. 

Αυτό ορίστηκε με βάση το νόμο που πέρασε από τη Βουλή τελευταία για τις τηλεοπτικές άδειες. Θα γίνει το αντίστοιχο στα ραδιόφωνα ανάλογα την κατηγορία ραδιοφωνικού σταθμού που θα υπάρχει. 

Από κει και πέρα θα ήθελα πραγματικά να κάνετε κι εσείς μια έρευνα να δείτε πόσοι είναι οι εργαζόμενοι στους σημερινούς τηλεοπτικούς σταθμούς. 

Σήμερα έχουμε πανελλαδικό κανάλι που έχει 13 δημοσιογράφους. Έχουμε πάρα πολλούς εργαζομένους που είναι με μπλοκάκι, που αμείβονται πολύ χαμηλά χωρίς να προστατεύονται από καμία θεσμοθετημένη σχέση εργασίας, άνθρωποι που θεωρητικά δουλεύουν για 4 ώρες αλλά επί της ουσίας δουλεύουν πάνω από 12. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αμφισβητείτε δηλαδή τα στοιχεία που έδωσε η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών.. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η Ένωση αυτή αιτιολογημένα προστατεύει τους ιδιοκτήτες των καναλιών. Αλλά εδώ αντικειμενικά μπορεί να βρούμε στη χώρα μας πόσοι είναι οι εργαζόμενοι σε κάποιο σταθμό και ποιων ειδικοτήτων. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θεωρώ λοιπόν ότι αν έχουμε 4 πανελλαδικά κανάλι γενικού περιεχομένου για την επίγεια εκπομπή, αυτά τα κανάλια θα πρέπει να έχουν και συγκεκριμένους όρους και προδιαγραφές και προϋποθέσεις λειτουργίας. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρκεί να εφαρμοστούν. Εγώ, επιτρέψτε μου, είχα καταστεί τουλάχιστον γραφικός στις συγκεντρώσεις της ΕΣΗΕΑ στον FLASH όταν αντιμετώπιζα τα προβλήματα, ακόμα επί Προεδρίας Σόμπολου που έθετα αυτό ακριβώς το ζήτημα, δε μπορείς να λειτουργείς σ’ ένα Μέσο χωρίς να έχεις κάποιες προϋποθέσεις τουλάχιστον για τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολείς. Από τότε. Κι ήμουν ο γραφικός που φώναζα κάθε φορά, ο φωνακλάς. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Να σας πω ότι προβλέπεται στο νόμο, τα ξέρουν όλοι, αλλά τα κρύβουν. Επιτέλους να γίνουν συγκεκριμένα μητρώα για τις κρίσιμες ειδικότητες που υπάρχουν στους τηλεοπτικούς σταθμούς και τους ραδιοφωνικούς. 

Δεν είναι δυνατό δηλαδή να βαφτίζονται άνθρωποι κρίσιμων ειδικοτήτων για την ποιότητα ή για την ασφάλεια ή για την υγιεινή που πρέπει να υπάρχουν στους τηλεοπτικούς σταθμούς, άνθρωποι που δεν είναι ειδικοί, που δεν έχουν καμία κατάρτιση, σπουδές στο αντικείμενο, εμπειρία. 

Δε μπορεί να μην υπάρχουν ζώνες ειδησεογραφικών προγραμμάτων που να είναι πραγματικά δημοσιογράφοι και να μην αναπαράγουν ειδήσεις άλλων Μέσων. 

Δε γίνεται να μην υπάρχουν ζώνες για τον πολιτισμό, ζώνες για τα παιδιά μας.. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν, στις 3 τα ξημερώματα. Και διαφημίσεις κοινωνικού περιεχομένου επίσης στις 3.30, στις 4.. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, όλα αυτά δε γίνονται λοιπόν αν θέλουμε να είμαστε μια σοβαρή χώρα να μην τα ρυθμίσει το κράτος, το Ελληνικό Δημόσιο, η ελληνική κυβέρνηση και να λέμε ότι θα τα ρυθμίσει όλα αυτά η αγορά. 

Γιατί αν ήταν, τόσα χρόνια, αν μη τι άλλο στη μεταπολίτευση αυτή η αγορά θα το είχε ρυθμίσει. Της δόθηκε πάρα πολύς χρόνος για να το ρυθμίσει. 

Αυτό όμως που παρακολουθούμε είναι να μη γίνονται παραγωγές, να καταλύονται οι εργασιακές σχέσεις, να υπάρχουν ατομικές σχέσεις εργασίας, να μην υπάρχουν ζώνες για τον πολιτισμό, να μην υπάρχουν σοβαρές ειδησεογραφικές ζώνες. 

Δηλαδή να μην ασκεί ο δημοσιογράφος το λειτούργημά του, να μην υπάρχει πολυφωνία. Εδώ έχουμε 8 πανελλαδικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και δεν έχουμε πολυφωνία. Αυτό δεν είναι πρόβλημα που επηρεάζει τη δημοκρατία μας; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε άλλες χώρες υπάρχει θεσμός του ενός προσώπου κατοχυρωμένου για το αδέκαστό του, το οποίο είναι όχι μόνο στα κανάλια και στις εφημερίδες και είναι ας το πούμε, ο συνήγορος του πολίτη σε κάθε μέσο. Αυτό δεν υπάρχει εδώ. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν υπάρχει ούτε του πολίτη, ούτε του κόμματος, ούτε των κομμάτων, ούτε των πολιτικών απόψεων. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ρόλος αυτού του ανθρώπου, του προσώπου που είναι στην Αμερική, αυτός είναι ο ρόλος του, αλλά εγώ δεν θέλω να πω για αυτό. 

Εγώ εδώ και περίπου 30 χρόνια υποβάλω ετησίως δήλωση πόθεν έσχες. Πρόκειται περί μιας κωμωδίας στην ουσία, διότι δεν είναι δήλωση πόθεν έσχες αυτό που κάνω και εγώ ο ίδιος. Είναι δήλωση τι έχω. Τι έχω. Όχι πόθεν το έχω. 

Αυτό λοιπόν ειδικά για το χώρο των μέσων ενημέρωσης και ειδικά για αυτούς που είναι ή παρουσιάζονται ως ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης, θα έπρεπε να είναι ένα πραγματικό πόθεν έσχες. 

Δηλαδή όταν γίνεται μια καταβολή κεφαλαίου, ή όταν γίνεται μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα πρέπει να αναζητείται πόθεν προκύπτει αυτό το κεφάλαιο. Όχι απλώς να καταγράφουμε τι έχουμε, γιατί αυτό κάνουμε τόσα χρόνια. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτή την υποχρέωση δεν πρέπει να την έχουν μόνο οι ιδιοκτήτες, ή οι μέτοχοι καναλιών. Θα έπρεπε να την έχουν όλα τα πολιτικά πρόσωπα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας αφορά απολύτως αυτό που λέτε. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα έπρεπε να την έχουν όλοι οι επιχειρηματίες. Θα έπρεπε να την έχουν όλοι οι πολίτες που είναι δημόσιοι λειτουργοί και προφανώς θα έπρεπε να υπάρχει ένα σύστημα που δεν θα επιτρέπει σε κάποιους να ξεχνάν -ακόμη και αυτό το ελαστικό πλαίσιο που έχουμε σήμερα-, να το υποβάλουν. Αυτό είναι τρέλα. Και δεν είναι μια φορά. Όταν αυτό γίνεται για μια 10ετία περίπου, υπάρχει θέμα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή η λεγόμενη πολυφορεμένη λέξη διαπλοκή, είναι τα μέσα που ασκούν εκ των πραγμάτων εξουσία, και οι πολιτικοί. Ε, αυτοί τουλάχιστον θα έπρεπε να έχουν το πόθεν. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι δεν είναι; 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έτσι είναι. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δεν πρέπει η κυβέρνηση να πάρει μια νομοθετική πρωτοβουλία ουσίας πάνω σε αυτό; Ουσίας όμως. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πιστεύω ότι μερικές πρωτοβουλίες πρέπει να τις πάρει το θεσμικό όργανο, το οποίο είναι και αρμόδιο για να προχωρήσει σε τέτοιου είδους διαδικασίες. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης; 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι μόνο. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή η Βουλή. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εγώ μιλάω για τη Βουλή. Για τις Επιτροπές της Βουλής. Πιστεύω ότι έχει ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση και φαντάζομαι ότι θα ολοκληρωθεί εκτός από την κυβέρνηση. 

Δεν φτάνει μόνο η κυβέρνηση να παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες, πρέπει και οι κοινωνικοί θεσμοί να πιέζουν προς μια κατεύθυνση. Πρέπει και οι υπόλοιποι θεσμοί. 

Δηλαδή θα ήταν πολύ καλό πραγματικά και εγώ θα το προτείνω, η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών να πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία διαφάνειας και για το παρελθόν και για το παρόν και για το μέλλον. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας το πάρουμε για το παρόν τουλάχιστον. Εγώ ξέρω ότι η Ένωση Συντακτών, όχι τώρα και από παλιότερα, το είχε θέσει αυτό το θέμα και πολλοί από εμάς το θέτουμε. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Συμφωνώ. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή είναι υποκριτικό να λέω ότι κάνω πόθεν έσχες. Δεν κάνω πόθεν έσχες. Δεν κάνω. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Σε αυτό το συγκεκριμένο χώρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που πιστεύω ότι και ο τεχνικός κόσμος της χώρας όλος πρέπει να κάνει πόθεν έσχες και κάνει. Κάνουν σχεδόν η συντριπτική πλειοψηφία όλων όσων ασκούν δημόσια διοίκηση, ή όσων είναι εργολήπτες δημοσίων έργων, στις Επιτροπές κλπ. 

Δεν μπορεί όμως να κάνουν τα μέλη της Διοικούσας του Τεχνικού Επιμελητηρίου πόθεν έσχες και να μην κάνουν οι ιδιοκτήτες των καναλιών. Είναι ανέκδοτο από ένα σημείο και πέρα. 

Δεν μπορεί να κάνουν οι Διευθυντές των Υπουργείων, ή οι απλοί δημόσιοι υπάλληλοι και να μην κάνουν οι ιδιοκτήτες των μεγάλων, ή των μικρών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών καναλιών. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Είναι άλλο πράγμα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω και κάτι. Στην ουσία είναι και ένα είδος αθεμίτου ανταγωνισμού σε αυτούς οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουν. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι δεν είναι; 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Γιατί υπάρχουν και άνθρωποι …. Γιατί δεν πρέπει και οφείλουμε να μην είμαστε ισοπεδωτικοί. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι βεβαίως. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Οι οποίοι κινούνται σε αυτό το χώρο για δεκαετίες, σέβονται τον εαυτό τους, το επάγγελμά τους, τη δεοντολογία που έπρεπε να υπάρχει στο δημοσιογραφικό χώρο. 

Έχουν μια στάση ……… την έχουν πληρώσει αυτή τη στάση με απολύσεις, ή με περιθωριοποίηση, ή με απομάκρυνση από το μέσο που δούλευαν. 

Και υπάρχουν και κανάλια που έχουν κρατήσει μια στάση αν μη τι άλλο πολυφωνίας, ισορροπιών, αυτό που ήταν το αυτονόητο να τηρούν όλοι. Δεν το κάνει η πλειοψηφία δυστυχώς. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυστυχώς είμαστε στην Ελλάδα που αναζητούμε και προσπαθούμε για το αυτονόητο. Βεβαίως έχω δεχτεί την ώρα της συνέντευξης αρκετά μηνύματα που λένε ότι δεν σας στριμώξαμε. Η αλήθεια είναι ότι ήμασταν πολύ καλοί οικοδεσπότες σήμερα. Την επόμενη φορά. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα είναι να αναδείξουμε κάποια ζητήματα. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Απ’ ότι έχετε δει δεν έχω κανένα πρόβλημα να απαντώ σε οποιοδήποτε ερώτημα μου απευθύνετε. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως και θα το πράξουμε. Εγώ ήθελα να ρωτήσω όμως κάτι για να κλείσουμε αυτή την κουβέντα που είχαμε μαζί σας. Ούτως ή άλλως και έχει ένα ενδιαφέρον και για μας που είμαστε άμεσα ενδιαφερόμενοι για τα μέσα, αλλά και για τον κόσμο, η Ελλάδα τελικά τι είναι; Η Ελλάδα της προσφυγιάς; Που ασχολείται με το προσφυγικό; Η Ελλάδα της αξιολόγησης, η Ελλάδα της μάχης κατά της διαπλοκής και από εκεί και πέρα τίποτα; 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τι εννοείτε από εκεί και πέρα τίποτα; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λειτουργεί από εκεί και πίσω η Ελλάδα; Υπάρχουν έργα; Υπάρχει προγραμματισμός; 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και βέβαια υπάρχει.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί έχουμε αναλωθεί σε αυτά τα ζητήματα. Δεν ακούμε τίποτε άλλο. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είμαι πολύ περήφανος που όλα αυτά που κάνει η ελληνική κυβέρνηση, το σχέδιο που έχει, τα έργα που γίνονται, τα έργα που έχουν επανεκκινηθεί, οι όροι που έχουν επανεκκινηθεί τα έργα, το πόσο κόστισαν στον ελληνικό λαό, όλα αυτά με ένα μαγικό τρόπο δεν επικοινωνούνται. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή έχω την αίσθηση ότι δεν υπάρχει, ότι δεν δουλεύουν μπουλντόζες, ότι δεν γίνονται έργα. Αυτή η αίσθηση υπάρχει. Έτσι δεν είναι; Υπάρχει μια άλλη εικόνα που εσείς μπορείτε να μας πείτε ότι υπάρχει; 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Βεβαίως. 

Κατ’ αρχάς καλώ όλους όσους επικοινωνιακά περνάνε αυτά τα μηνύματα, ότι δεν υπάρχουν έργα, δεν δουλεύουν οι μπουλντόζες κλπ, να πάνε μια επίσκεψη σε όλα τα έργα, τα μεγάλα έργα της χώρας και να δούμε πώς τα παραλάβουμε και πώς ….. 

Βρήκαμε προβληματικά έργα, σταματημένα έργα και στον τύπο κάποια και στην ουσία κάποια άλλα. Αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει όλα τα έργα, όλα τα μεγάλα έργα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε κάποια συγκεκριμένα υπουργέ για να δώσουμε μια εικόνα; 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως έχουμε συγκεκριμένα. Έχουν ξεκινήσει οι πέντε μεγάλες παραχωρήσεις των αυτοκινητοδρόμων, η μία ήταν και τυπικά βαλτωμένη. Οι υπόλοιπες ήταν ουσιαστικά σταματημένες και εμείς δεν φροντίζουμε να κάνουμε εγκαίνια επικοινωνιακού τύπου με μεταφερόμενους εργαζόμενους και μεταφερόμενα μηχανήματα. 

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη γέφυρα στην Πελοπόννησο, τον Αύγουστο υπάρχει μια πίεση να ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος του Μορέα που πρόσφατα πέρασε από τη Βουλή η αναθεώρηση της σύμβασης. 

Πραγματικά αξίζει τον κόπο να δούμε ποιοι είναι οι νέοι όροι σε σχέση με την ελληνική κοινωνία, όχι μόνο να τελειώσει το έργο και να διασφαλιστούν οι τράπεζες και ο παραχωρησιούχος. Να δούμε τι προβλέψαμε στη διαπραγμάτευση για την ελληνική κοινωνία. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επ’ αυτού κύριε Υπουργέ θα ήθελα μια μέρα να κάνουμε μια ξεχωριστή εκπομπή μόνο και μόνο για τους αττικούς δρόμους, τα διόδια και όλες αυτές τις ορισμένες φορές αποικιοκρατικές …. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι ορισμένες φορές. Κατ’ αρχάς ήταν συμβάσεις αυτές που βρήκαμε, που ένα σημαντικό παράγοντα που όφειλαν να λάβουν υπόψη τους, την ελληνική κοινωνία, δεν την είχαν λάβει. 

Οι υπόλοιποι αυτοκινητόδρομοι προχωράν κανονικά. Υπάρχουν νέα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης μέχρι το Μάρτιο του 2017 και αυτή η ημερομηνία είναι δεσμευτική. Δεν είναι ακόμη μία παράταση. Διότι αυτά τα έργα θα έπρεπε να ολοκληρωθούν μετά το Μάρτιο του 2017 σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που παραλάβαμε. Κάποια το 2018, κάποια στα τέλη του 2017. 

Αυτό συντμήθηκε και συντμήθηκε για ένα συγκεκριμένο λόγο. Γιατί δεν μπορεί και δεν αντέχει ο ελληνικός λαός να χρηματοδοτήσει περισσότερο αυτά τα έργα μέσα από το νέο ΕΣΠΑ, ή μέσα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 

Άρα αυτά τα έργα τελειώνουν το Μάρτιο του 2017 και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ που έκλεισε το Δεκέμβρη του 2015. 

Επανεκκινήσαμε το μετρό της Θεσσαλονίκης, που ήταν πραγματικά ένας Γόρδιος Δεσμός και κανείς δεν πίστευε ότι αυτό το έργο θα ξαναπάρει μπροστά. 

Κανείς δεν πίστευε ότι μέσα σε 1,5 μήνα θα προσληφθούν χιλιάδες εργαζόμενοι και στις αρχαιολογικές εργασίες, αλλά και στις εργασίες του μετρό. Και θα ήταν καλό μια βόλτα και από το έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης και των αυτοκινητοδρόμων, να την κάνουν όσοι λένε ότι τα έργα είναι σταματημένα και δεν δουλεύουν. 

Όποιος περνάει απλά από αυτές τις περιοχές το διαπιστώνει και μόνος του. Δεν είναι ανάγκη να ….. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια. Μην δώσουμε όμως και την εικόνα ότι έχει μετατραπεί ως παλιά ακούγαμε, η Ελλάδα σε ένα απέραντο εργοτάξιο, γιατί …. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Σε ένα απέραντο εργοτάξιο δεν ξέρω εάν πρέπει να μετατραπεί η χώρα. Η χώρα έχει συγκεκριμένα έργα υποδομών που της λείπουν και ολοκληρώνονται. Έχει ένα σχέδιο για έργα υποδομών που πρέπει να γίνουν και σχετίζονται με τα μέσα σταθερής τροχιάς και με το σιδηρόδρομο. 

Όπως ξέρετε, και με τις συνδυασμένες μεταφορές, έχουν βγει δυο μεγάλοι διαγωνισμοί, ένας για το αεροδρόμιο στο Καστέλι στην Κρήτη και έχει βγει το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο. 

Έχουμε ένα σχέδιο για να ολοκληρώσουμε τους διαγωνισμούς των σιδηροδρομικών υποδομών της χώρας. Και προφανώς για να προχωρήσουμε τα έργα των επεκτάσεων του μετρό στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και του προαστιακού σε πάρα πολλά μέρη της χώρας. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά είναι όλα αυτά υπουργέ, αλλά υπάρχει και ένας αντίλογος. Πολύ ωραία. Φτιάχνουμε έργα, φτιάχνουμε υποδομές και μετά τα δίνουμε στους ξένους. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, όχι, το ανάποδο. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού δώσαμε 14 αεροδρόμια, πάμε να δώσουμε το αεροδρόμιο τώρα των Σπάτων, οι αυτοκινητόδρομοι. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ποιος είπε ότι πάμε να δώσουμε το αεροδρόμιο των Σπάτων; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάει για την παράταση της σύμβασης. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για παράταση της σύμβασης και υπάρχει εδώ και μια διαφορετική προσέγγιση από την κυβέρνηση και από τον κ. Πιτσιόρλα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι από την κυβέρνηση από τον πρόεδρο τον κ. Ρουμελιώτη. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι γιατί μερικοί στηρίζουν και τον κ. Ρουμελιώτη. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η παράταση της σύμβασης είναι κάτι που κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να είναι συμφέρουσα για τη χώρα. Δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια που υπήρξε αυτή η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η χώρα ωφελήθηκε, είχε έσοδα από αυτή την εταιρεία, θα μπορούσε, κατά τη γνώμη μου, η σύμβαση να είναι πολύ καλύτερη. 

Και πιστεύω ότι με μια σοβαρή διαπραγμάτευση που θα κερδίσει και ο ελληνικός λαός και το ελληνικό δημόσιο και η μειοψηφία του αεροδρομίου που έχει επενδύσει σε αυτή την επένδυση, μπορεί πραγματικά να βρεθεί μια λύση που θα είναι επ’ αμοιβαίω συμφέρον. 

Αυτό που δεν μπορεί να γίνει είναι να πάμε σε μια λογική προχωράμε χωρίς διαπραγμάτευση και χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όπως δεν μπορούμε να πάμε σε μια λογική εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της χώρας μας, όπως είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό σηκώνει μεγάλη κουβέντα. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Υπήρχε η συμφωνία του καλοκαιριού, που περιλαμβάνει τη συνέχιση 9 συγκεκριμένων ιδιωτικοποιήσεων. Μέσα σε αυτές ήταν και τα 14 αεροδρόμια. Δεν είναι το μοντέλο που πιστεύουμε και δεν είναι ιδιωτικοποίηση. 

Όταν έρχεται μια άλλη δημόσια εταιρεία άλλου κράτους, δεν καταλαβαίνω πόσο ιδιωτικοποίηση είναι αυτό, αλλά ήταν μέσα στις δεσμεύσεις που είχαμε από τη συμφωνία του καλοκαιριού. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γνωστή ιστορία και μακάρι να είχαμε και άλλο χρόνο Υπουργέ να συζητήσουμε. Φτάσαμε στο τέλος της κουβέντας αυτής και σας υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε μαζί σας θεματικές ενότητες, γιατί το αντικείμενό σας είναι τέτοιο που προσφέρεται. 

Δηλαδή να κάνουμε μια εκπομπή μόνο και μόνο για τους δρόμους και για τα άλλα και για τα αεροδρόμια και για τις άλλες υποδομές. 
Υπουργέ να σας ευχαριστήσουμε πολύ για την καλοσύνη που είχατε να μιλήσουμε. 

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ και τους δυο. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά.

ΠΗΓΗ: yme.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου