Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016

Ρυθμιστικό Αθήνας: Συγκοινωνιακά δίκτυα με δόση επιστημονικής φαντασίας


Όταν βλέπει κανείς τι περιλαμβάνει το περίφημο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας και της Αττικής εύκολα μπορεί να σκεφτεί ότι πρόκειται για μία "ουτοπία".

Τεράστιο δίκτυο Μετρό, Προαστιακού, Τραμ, τερματικοί ΚΤΕΛ όμορφα διάσπαρτοι στην Αττική, λιμάνια και αεροδρόμια, περιγράφουν μία Αττική που απλά δεν υπάρχει.

Άλλωστε πόσο πιθανό είναι στην περιοχή της Ελληνικής πρωτεύουσας να κατασκευαστούν όλα αυτά τα θηριώδη συγκοινωνιακά έργα μέσα σε μία περίοδο 10 ετών;

Αν κάνουμε μια "βουτιά" στο Ρυθμιστικό Σχέδιο θα δούμε ενδιαφέρουσες πτυχές στο τι μπορεί να υλοποιηθεί όχι φυσικά μέχρι το 2021, αυτό έχει χαθεί προ πολλού αλλά τι μπορεί να δούμε να προχωρά μετά το 2020. Για να δούμε:

Μετρό Αθήνας
Γραμμή 1
: Πειραιάς - Κηφισιά και επέκταση προς ...Νέα Ερυθραία (πλάνο που δεν συζητείται καν σε Υποδομών - Αττικό Μετρό) 

Γραμμή 2: Ίλιον - Ανθούπολη - Ελληνικό - Γλυφάδα. Οι επεκτάσεις προς Ίλιον και Γλυφάδα είναι μαθηματικά βέβαιο πως δεν θα κατασκευαστούν μέχρι το 2021. 

Γραμμή 3: Δημοτικό Θέατρο - Δ.Πλακεντίας - Αεροδρόμιο (η επέκταση προς Δημοτικό Θέατρο θα έχει ολοκληρωθεί όντως μέχρι το 2020) 

Γραμμή 4: Περισσός   Γαλάτσι  - Κυψέλη - Πανεπιστήμιο - Ευαγγελισμός - Ζωγράφου - Μαρούσι - Λυκόβρυση / Εθνική Οδός, με διακλάδωση Ευαγγελισμός - Βύρωνας - Άνω Ηλιούπολη. (Τι να πει κανείς για αυτή τη γραμμή. Μέχρι το 2021 το πιο πιθανό είναι να έχει διανοιχθεί μέρος της σήραγγας στο τμήμα Άλσος Βεϊκου - Γουδή. Για τα υπόλοιπα αναζητούνται επειγόντως επενδυτές)


Προαστιακός Σιδηρόδρομος 
Τα εκατοντάδες εκατομμύρια που έχουν δοθεί για να υπάρχει σήμερα αυτός ο ...τύπος Προαστιακού δεν αφήνει πολλές πιθανότητες για νέα έργα πέραν της επέκτασης Λαυρίου. Ωστόσο στο Ρυθμιστικό υπάρχουν οι παρακάτω "επιστημονικής φαντασίας" γραμμές.
 1. Πειραιάς - Αθήνα - ΣΚΑ (Ο ΣΚΑ υπάρχει μόνο στις επιγραφές καθώς ο σταθμός όπως είχε σχεδιαστεί δεν υφίσταται),
 2. ΣΚΑ - Δουκ. Πλακεντίας - Κορωπί - Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» - Λαύριο, με διακλάδωση Δουκ. Πλακεντίας - Ραφήνα. (Η επέκταση προς Λαύριο ίσως να είναι σε κατασκευή μέχρι το 2021, για τη Ραφήνα πάλι μάλλον δύσκολα θα τη δούμε να υλοποιείται)
 3. Διατηρείται η παλιά γραμμή στο τμήμα Κάντζα - Παιανίας - Πόλης Κορωπίου για μελλοντική χρήση (χωρίς σχόλιο)
 4. ΣΚΑ - Οινόη - Χαλκίδα / Οινόη - Θήβα,
 5. ΣΚΑ - Κόρινθος - Κιάτο, με διακλάδωση Ισθμός - Λουτράκι,(η διακλάδωση προς Λουτράκι έχει εξαγγελθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και έκτοτε εξαφανίστηκε)
 6. 6.Αγ. Ανάργυροι - Ελευσίνα - Μέγαρα (επαναλειτουργία παλαιάς γραμμής ΟΣΕ, εναλλακτικά μπορεί να λειτουργήσει γραμμή Τραμ ή να συνδεθεί με το δίκτυο του Μετρό), (χωρίς σχόλιο)
Προβλέπεται επίσης η ολοκλήρωση της κατασκευής της Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλής Ταχύτητας Αθηνών - Θεσσαλονίκης με νέο κλάδο Σ/Σ Θριασίου Πεδίου - Σ/Σ Σφίγγας Θηβών για συντόμευσης της διαδρομής κατά 30 χλμ. (δες άλλο άρθρο του ypodomes σήμερα)

Τραμ Αθήνας:
 1. Σύνταγμα - Π. Φάληρο - Βούλα
 2. Π. Φάληρο - ΣΕΦ - Πειραιάς (Σταθμός ΗΣΑΠ / ΟΣΕ) (είναι σε κατασκευή, θα λειτουργήσει το 2017)
 3. Σύνταγμα - Πλ. Αιγύπτου - Άνω Πατήσια (αναζητείται χρηματοδότηση για το τμήμα μέχρι την Πλ. Αιγύπτου)
 4. Στ. Λαρίσης - Νοσοκομεία Παίδων / Γουδί (δεν υπάρχει ούτε μελέτη στην Αττικό Μετρό)
 5. Καμίνια - Κέντρο Πειραιά - Φρεαττύδα / Χατζηκυριάκειο Πειραιάς - Κερατσίνι - Πέραμα (γραμμή που δεν έχει επίσης μελέτες)
 6. Ελληνικό - Σταθμός Μετρό Αργυρούπολης (υπάρχει μελέτη, ίσως χρειαστεί επανασχεδιασμός λόγω της επένδυσης στο Ελληνικό)
 7. Λιμένας Κρουαζιεροπλοίων (Πειραϊκή) - Ακτή Ξαβαρίου - Ακτή Κονδύλη - Ηετιώνεια ακτή - Δραπετσώνα (μιλάμε για το monorail που ήταν ιδέα της προηγούμενης διοίκησης του ΟΛΠ, ευτυχώς δεν υπάρχει στα σημερινά πλάνα)
Δίκτυο Λεωφορειακών Γραμμών Ταχείας Διέλευσης σε Αποκλειστικό Διάδρομο: 
Άξονας Ελληνικό (σταθμός Μετρό) - Βουλιαγμένης - Βούλα - Βάρη - Κορωπί - Αεροδρόμιο (θα εξεταστεί). 

Εδώ όντως μιλάμε για επιστημονική φαντασία. Θέλουν να χωρέσουν στην ήδη κορεσμένη με μόλις 2 λωρίδες Βάρης - Κορωπίου, Λεωφορεία BRT με αποκλειστική λωρίδα.

Σταθμοί Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΤΕΛ)Προβλέπεται η κατάργηση των υφιστάμενων σταθμών υπεραστικών λεωφορείων σε Κηφισό και οδό Λιοσίων, καθώς και των αφετηριών των ΚΤΕΛ Αττικής στις Πλατείες Αιγύπτου και Θησείου και η αντικατάστασή τους με τους εξής σταθμούς:
 • Τερματικός σταθμός ΚΤΕΛ Δυτικής Αττικής καθώς και Κεντρικός σταθμός ΚΤΕΛ Αθήνας: Σταθμός Μετρό Ελαιώνας
 • Τερματικός σταθμός ΚΤΕΛ Βόρειας Αττικής: Σταθμός ΣΚΑ ΟΣΕ/Προαστιακού
 • Τερματικοί σταθμοί ΚΤΕΛ Ανατολικής Αττικής/Μεσογείων: Σταθμός Προαστιακού/Μετρό Κορωπί, Σταθμοί Μετρό Ελληνικό και Νομισματοκοπείο.
 • Τερματικοί σταθμοί πλησίον άλλων σταθμών Μέσων Σταθερής Τροχιάς όπως αυτοί θα προσδιοριστούν μετά από μελέτες του ΟΑΣΑ.
Από τους ίδιους σταθμούς θα εκτελούνται και τα διεθνή δρομολόγια τουριστικών γραφείων, τα οποία σήμερα έχουν ως αφετηρία άλλες περιοχές (Μεταξουργείο κ.λπ).

Από το παραπάνω τίποτα δεν έχει προχωρήσει και οι δυσφημιστικοί για την Αθήνα και τη χώρα σταθμοί σε Λιοσίων και Κηφισού λειτουργούν, όπως και οι υπόλοιποι... 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου