Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Μετρό Αθήνας: Ξεκινάει ο Μετροπόντικας για το λιμάνι του Πειραιά


Ξεκολλάει ο Μετροπόντικας έπειτα από σχεδόν 1 χρόνο παραμονής στο σταθμό ΝΙΚΑΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αττικό Μετρό στο ypodomes.com η "περιποίηση" του ΤΒΜ έχει ολοκληρωθεί και πλέον όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα το ταξίδι του για το υπόλοιπο μισό της διαδρομής.

Επόμενη στάση του μηχανήματος θα είναι ο σταθμός ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ που υπολογίζεται να φτάσει το ερχόμενο Φθινόπωρο. Ο χρόνος που θα χρειαστεί θα καθοριστεί από το υπέδαφος που θα συναντήσει και όπως εκτιμάται θα είναι σκληρο και πετρώδες.

Η μεγάλη πρόκληση θα είναι μετά, στην προσέγγιση του σταθμού ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Στο εργοτάξιο του σταθμού δεν έχει ξεκινήσει για τα καλά η εκσκαφή και αυτό θα γίνει σταδιακά καθώς απαιτείται "χειρουργική" ακρίβεια.

Η εγγύτητα με τη θάλασσα έχει προκαλέσει σημαντικές τεχνικές προκλήσεις που έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα και τώρα περνάμε στην κρίσιμη φάση της διάνοιξης του σταθμού η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2017. 

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο Μετροπόντικας δεν μπορεί να φτάσει στον σταθμό αν προηγουμένως δεν έχει υπάρξει η πλήρης εκσκαφή του και η τσιμεντένια πλάκα δαπέδου για να τον υποδεχθεί.

Ακολούθως θα συνεχίσει μέχρι τον τερματικό σταθμό ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ και από εκεί για μερικές εκατοντάδες μέτρα, πιθανότατα μέχρι το τέλος του 2017 θα φτάσει το Φρέαρ Δηληγιάννη από όπου θα εξέλθει.

Στα μισά
Σήμερα η εκσκαφή του συνόλου των σηράγγων έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 50,80%. Ο Μετροπόντικας ξεκίνησε την πορεία του τον Σεπτέμβριο του 2013 από το εργοτάξιο της εισόδου του και έφτασε κατά σειρά στους σταθμούς ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ στις 16 Ιουνίου 2014, στον ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ στις 25 Νοεμβρίου και στη ΝΙΚΑΙΑ στις 27 Απριλίου 2015. Έκτοτε βρίσκεται εκεί και συντηρείται.

Το χρονοδιάγραμμα
Σε αυτή τη φάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί είναι εκτός πραγματικότητας και αναμένεται η επιμήκυνση του τουλάχιστον μέχρι το 2019. 

Το έργο χρηματοδοτείται ως έργο - γέφυρα από το Νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσα από το Ε.Π.ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ ενώ χρηματοδοτήθηκε και από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Το κόστος του φτάνει τα 660εκ.ευρώ και σήμερα είναι το μοναδικό έργο Μετρό στο δίκτυο της Αθήνας. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου